ari jumaat yg indah.. the best compliment i had.ewaaah...

Assalammualaikum korang....
Salam jumaat.... so,ape cer lepas lunch break ni??? ngantok eh?hehehehe.. gua pun dah mula lunyai je rasa ni. Tapiiiiii... gua tetap kena kuat gak sebab gua baru je dapat the best compliment ever from sorang akak kaunter kat pejabat EPF tadi.
Compliment dari akak tu la wat gua akan cuba usaha lebih gigih lagi untuk capai apa yg gua nak selagi gua terdaya.



Pukul 12 tadi gua telah merempitkan diri gua ke pajabat EPF untuk ambik borang pengeluaran ACC 2 untuk pembelian rumah pertama.So, gua pun line up la kat akak customer service tu then amik borang,isi2 p kat akak tu balik dan amik number untuk ke next counter.
Tunggu kat krusi tu dalam 10min je,then number gua dah naik. Ketwalk la gua ke kaunter tu. Dari jauh gua dah senyum2 kat akak kanter tu. 
FYI, akak2 kat EPF ni memang murah dengan senyuman la..tak rasa kekok pun deal dgn dorang. Sangat2 frenly dan helpful lak tu. CONGRATS akak2 EPF kat menara KWSP Penang nih!!!

Ok,lepas bagi salam gua pun kasi la form tu dan smua document needed. Akak tu check smua doc dan form gua. Nebes gak nih sebab pestime kot gua submit menda alah ni.Kang ada salah isi naya je.. Tapi macam gua cakap tadi la.Akak2  ni helpfull wokeh. Dorang check betul2 and perbetul kan mana yg salah. Thanx again.

Akak tu mintak IC gua then dia macam terkejut la plak. Pastu jadi la dialog seperti di bawah ini....

AkakEPF: Eh, adik lahir taun 85 ye. Means baru masuk 26 taun la ni.. :)
Gua:          Errrr...aah kak..bln 5 ni ngam2 la 26taun..awat kak?
AkakEPF : Oo...kalo tengok dari agreement nih,adik apply since last year lagi.So,masa umo 25taun dah apply beli umah la ni. Bagus2...bangga akak dgn adik.

[gua jengg benta.nape lak akak ni nak bangga dgn gua?gua siyes blurr ni]

Gua:           Errrrrrr....awat lak kak nak bangga..kak,saya tak paham la...
AkakEPF: Yela..akak tumpang bangga la sebab adik muda2 lagi dah ada aset sendiri. Tak mengharapkan org tua. :) Ni akak check acc EPF adik ni pun leh tahan gak amount nya. Brapa tahun dan adik keja ni?

Gua:          16 Oct ni cukup 5 tahun kak..hehehehehe..banyak ke kak?leh la kot wat blanja bila tua nanti.. :)

AkakEPF: Ok la banyak ni dik ooii..syukur la. Tengok leh gak guna time nak beli umah ni kan. Adik beli ni smua guna duit adik ka?

Gua:         Aah kak..smua saya punya. Mula2 ada la mak tolong2 gak.Tapi insyaallah..dapat duit ni saya bagi balik smua duit dia tu. takmau kacau dia langsung..

KakEPF: Alhamdulillah... kira umah ni 1st aset adik ka?

Gua:        Kalo untuk aset besaq tu..yess la kak. Kalo aset kecik2 tak kot sebab saya dah ada 2 keta plus 1 moto habuan nak mai keja. :)
AkakEPF: waahhh...bagus nya dik..muda2 dah ada complete smua nih..memang kak tumpang bangga la. Adik keja kuat2 lagi.Mana tau leh tambah sebijik dua umah lagi ka? :)

Gua:        Muahahaaha..apa la kak nih. Hat ni pun baru je amik dah planning nak amik lain. Mati saya kak nak membayaq nanti.

AkakEPF: awat lak adik cakap camtu. Apa yg akak cakap tu ibarat 1 doa kat adik tau. Mana nak tau rezki adik lebih nanti. Haa..mana nak tau time tu apa akak cakap ni makbul. Cuma adik kena keja keras la. Jangan lupa mak dan ayah. Mintak restu depa. Tu yg penting. Baru rezki kita berkat tau. :)

Gua:         Kak, saya dah tadak ayah..saya ada mak je. Akak prasan tak umah ni pun saya letak nama mak saya??bukan ape kak. Mana tau ajal saya sampai dulu dari mak kan. Mak leh amik umah ni. Dia leh jaga nanti.. :)

AkakEPF: Oooo..patut la kak tengok ada dua nama ni. Bagus la dik. Benda baik Insyaallah tuhan berkat k.

Sambil2 sembang tu,laju je tangan akak tu dok wat kerja. Tengok dah siap smua. Akak tu cakap dalam 15 ari duit nanti masuk direct ke acc maybank gua.Alhamdulillah..leh la gua guna duit tu nak renovate and cat umah nanti.Planning asal nye gua nak wat homestay. Tapi bila kira2 bajet gua da ke laut china selatan.. Terpaksa lah gua wat rental je umah ni.

Pesanan gua kat korang smua.. Apa yg gua cita kat sini bukan lah gua nak riak. Sama sekali tidak k. Gua just nak share kegembiraan yg gua rasa bila org lain puji hasil usaha gua slama ni. Ramai je lagi kat luar sana yg ada umah masing2.Umah yg serba mewah lagi wokeh..
Tapi bagi gua, gua tetap syukur sebab ni hasil titik peluh gua sendiri even ni adalah sebuah umah kos sederhana je. Sekurang2 nya gua boleh berasa bangga dgn hasil gua sendiri dan bukan just berlagak dgn harta orang lain. Insyaallah..gua doa2 kan korang smua pun akan berjaya gak k..Yang penting skali, korang jangan kedekut nak share rezki yg korang ada tu dgn famly or makpak korang.Kalo ada lebih,bg la kt mak dgn ayah korang tiap2 bln wat blanja. Biar dorang rasa sama kegembiraaan dan rezki yg korang ada tu (^_^)



Nanti bila umah gua dah siap comel2.. Gua hupdate kt sini lagi k..


[ada kwn gua kata: "umah dah ada,keta dah ada.siap 2 lak tu..so bila u nak kawen?"... muahahaahhahahahahahaha...teeetttttttttttttttt!!! gua tanak jawab soklan ni.gua menci k!wekksss :p ]

 ~~ C.H.O.W ~~

2 comments:

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

wah!!
Alhamdulillah dya!!
hidup berjaya..xlupa dgn org tua!!
berkat hidup ni..
akak doakan dya sentiasa mendapat rahmat dari-NYA dalam apa jua yg Dya buat tao!!
weee!!

psst: tol kawan ty tu..sume dah ada..biler nak kasik menantu kat omak? hehehee

♥ salam singgah dari mummy weiyda♥
♥ keep it up blogging ya!!♥
(◕‿◕✿)(◕‿◕✿)

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

DyaMohd said...

kak..hehehe...makasih bnyk2 ye..dlm idop rezki kena share.baru ada berkat.lagi2 kt org tua sendiri.kan kak? :)

opsss..menantu omak ke..aaah...jeng benta di situ..hahahahaha