OMBAK RINDU....

Hye olsss... hehehehe..CR kembali lagi pas dah lama tak potpet2 dalam ni.. Hurm...camne nak mulakan entry ye??? Tu la pasal. Sape suruh tinggal blog lama2..kan dah nyanyok!!! :p

Oklah.. today CR nak share sikit komen CR lepas nonton filem OMBAK RINDU tu.. First of all kan, ape yang CR leh cakap filem ni takde la best sangat pun.Boleh2 je.. Cuma tabik toing2 kat Aaron Aziz coz dia berjaya bawa watak dia dengan baik. Part nangis tu memang tak tahan la.. Buat CR fall in love je dengan beliau tau.Ahhaahaha.. Ok STOP merapu.. !!!!

Meh kita tengok ape komen CR kat bawah ni ye..... Cekidaut!!!!
Eh,before tu CR nak tanye dulu ni.. Ape perasaan uols masa tengok and after tengok cite tu????

adakah seperti ini???

 ATAUPUN INI???







Perasaan dan juga emosi CR masa sedang dan selepas tengok cite tu memang seperti gambar yang kedua..AHAHAHAHAH..adoii..memang gelak sampai keluar wayang la.. sebab???

1. Audio cerita yang kejap2 lari ke kiri..kejap lari ke kanan.da macam tengok cd cetak rompak je.. [maybe audio TGV tu ada porb kot that nite ]

2. Izzah ajar budak2 ngaji tapi CR notice kain baju kurung dia agak jarang..huhuhuhu..masa kayuh beskal nak balik umah tu leh nampak ye..

3. Scene Izzah bagi makcik dia mandi.alololo..izzah leh je pakai slendang ala2 dato CT then macik dia si antu kaklimah tu berkomban baekk punye..ahahahahaha..

4. Bila mak si harris tu bediri kat swimming pool.Mah aihh makcik..besar nye dada..Nak jadi model  La-Senza kah?Pastu bertambah gelak bila Harris cakap " U look great mom"!! ahahaha..sah2 anak dia kutuk. Lagi pecah perut bile ada org kat blakang CR cakap "eee..makcik jijah ni pakai mampelam kot dalam tu"muahahahahaahahah..gila mati nye kutuk!!!

5. Press yang wat coverage masa Milla sampai kat Airport..Cer uolss tengok betul2 cara dia cakap dan pegang mic.gile lawak la..

6. Time izzah dgn harris dok peluk2 baekk punye atas batu kat pantai tu..uols perasan tak tetibe je ada amoi mana tah lalu kat blakang pakai baju pink dgn suar pendek????
baru rasa nak geli2 touching feeling2 di lamun cinta dgn Aaron Aziz terus pecah gelak bila nampak kelibat amoi tu tanpa bersalah nye kat blakang.Ahahahahaha... ayoooooo..sungguh2 potong stim la hakak weh!!!!!

7. Ni yang last ye..malas dah nak type panjang2.. Okeh, uols perasan tak masa scene last time izzah dgn harris dok dalam pondok dekat sawah tu. Pastu si milla datang then izzah pun bangun nak jumpa Milla. Haa...time ni uols perasan tak kat blakang izza tu nampak sangat2 la clear benda kotak warna itam(ala,yg macam batery kt wayar lappy tu.CR taktau nama dia.Sori).. Benda alah tu ada dalam belakang baju kurung izzah...


Hurm... Tah la..CR cuba juga nak feeling lebih2 masa tengok ni. Tapi sayang nye NAN HADO!!! cuma agak syok bile tengok awek depan,kiri,kanan blakang smua dok sotset2 dgn tissue.. Haiyaaa...air lelehan dah overload tu..Ahahahahahaha...

Apa2 pun.. cite ni still boleh la nak pego tengok k...coz lain orang,lain feeling nye kan.. My last word..

I LAP U LAH ABANG AARON!!!!ahahaahahahaha


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

Dear pakcik Santa....

Ahahahahaha...adoiii la.. cian kan kat budak nih??
Opssss...belog dah bersawang gile la..sampai tuan belog dah semput dok hidu debu sawang2 ni..huhuhuuhu...
#hyekorunk!!!!!!!


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

Bila....

Bila bercakap dengan orang..
Berlapik la sikit bahasa tu..
Bila nak kondem orang..
Nilaikan dulu diri sendiri..
Bila buat baik dengan orang..
Tak payah dok canang kebaikan tu satu Malaya..

Bila dok reramai dengan kawan..
Jangan suka2 nak jatuhkan maruah kengkawan yang lain..
Bila terasa diri lebih menonjol dari orang lain..
Jangan dok down kan kengkawan yang agak slow..
Bila terasa diri tu bagus sangat..
Jangan pandang rendah pada yang lain..

Bila orang beri kebaikan..
Jangan di balas dengan kejahatan..
Bila orang beri pertolongan..
Jangan di balas dengan tikam belakang..
Bila orang beri kasih sayang..
Jangan balas dengan benci dan dendam..

BILA ORANG BERI PEPIUM YANG WANGI
JANGAN DOK BALAS DENGAN TAIK SENDIRI!!!!!!



p/s: mood CR agak kelaut skit pagi ni. hope uols dapat la paham ape yang tersurat dan tersirat dalam madah2 rangers CR kat atas ni..


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

hati apakah mereka???

Salam olss..dah lama kan CR tak post entry baru kat belog ni. Tengok belog pun dah tersadai macam kereta rosak tengah tunggu spare part je.. :)
Tapi apa boleh buat, CR kebizian menyiapkan kerja2 yang lagi la penting tau.[penting la sgt kan kalo takat dok menung kat opis ni je.. :p ]

Rasa macam skema rama lak ayat2 CR dalam entry ni. What to do... KeEMOan di dalam hati masih tersisa lagi. CR masih sedih bila teringat berita menyayat hati yang dilaporkan baru2 ni iaitu tentang baby yg dikelar oleh mak dia hingga terburai isi2 perut nye..
Ish3..masa tengok gambar baby tu dalam FB, air mata ni terus turun laju je macam hujan yang mencurah-curah. Kesian sangat sebab baby tu tak tau apa2 pun. Kalau lah dia tau dia bakal di lakukan sedemikian oleh ibunya sendiri, CR rasa dia pun tak nak lahir ke dunia ni.. :(

Memang CR akui yang CR sangat2 marahkan si ibu yang berusia 16tahun itu. Kemanakah agak nya hilang kewarasan akal fikiran dia hingga sanggup membunuh anak sendiri??? Setiap kali terbaca berita kes pembuangan bayi, otak CR mesti tertanya berbagai-bagai soalan...

"kenapa mesti dorang buang anak tu??"
"dorang tak rasa rugi ke dah usung perut tu pimai2 selama 9bln pastu campak je anak tu sesuka hati??? "
" dorang ni tak alami alahan macam ibu2 mengandung yang lain ke sampai orang tak tau yang mereka ni pregnant?? "
" mak slalu cakap bersalin tu sakit.macam nak putus nyawa..tapi dorang ni berani je beranak sorang2?? "
" mana dorang belajar cara2 bersalin ni ha? siap pandai potong tali pusat,sambut baby asingkan uri bagai..??"
" lepas bersalin tu dorang tak pergi klinik check kesihatan dorang ke?jahit balik tempat bersalin tu ke apa ke..?"

Haaa..kan kemain banyak soalan dalam kepala CR ni.. korang ada terpikir tak ape yang CR pikir ni?? CR siap buat muka tak malu lagi tau tanya kat SIL CR camne proses2 orang bersalin ni.Hahhaha.. ye la.kalo tak tau kena la bertanya kan? Nanti2 time CR pula dah leh bersedia.. #matilah


Ok back to the topic. dah melalut pulak CR ni kan.. Yes, memang CR marah gile kat budak pompuan tu. Kalau dapat dia mememang nak balas je apa yg dia dah buat kat baby tu. Biar dia rasa camne sakit nye kena kelar!!
Tapi bila pikir secara tenang, maybe tak boleh nak salah kan budak pompuan tu 100%. Kita tak tau camne keadaan dia saat tu. Kalau anak tu anak 'HALAL' opkos masa nampak je muka anak tu at the 1st time, sure dia peluk2 nangis2 siap bersyukur kat Allah.
Tapi ni anak yang korang sendiri pun paham2 la kan. Pastu dengan dia pulak muda lagi. Baru 16 tahun apa la yang dia tau. Maybe masa anak tu keluar dia jadi gelabah,takut,keliru dan tah hapa2 lagi la yang dia rasa kita pun tak tau.. Rasa simpati kat dia pun ada gak sikit2..Tapi nasik dah jadi bubur kan..ape leh buat lagi..

Apa2 pun CR harap lepas ni budak pompuan tu akan insaf la..even dia bukan beragama islam (ni CR dengar kat mana tah.if salah betul kan ye) tapi as sesama manusia kita should berdoa  agar 1 day dia sedar apa yang dia buat ni salah dan berdosa....
Ramai suami isteri kat luar sana yang ingin kan zuriat dalam marriage dorang tapi takde rezeki. Yang korang dah di beri rezeki ni even gatal korang yang sendiri cari suka suki je bunuh2 campak2..sighhhh....

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

kepada rakan sekerja yang ai sayang...

Kehadapan rakan sekerja yang ai sayang sangat-sangat,

                Ai pelik la kenapa semenjak dua menjak ni yu terlalu paranoid kat ai?? Ape salah ai ye? adakah ai telah membuat gangguan emosi atau gangguan seksual terhadap yu? Ai dah penat sangat2 tau nak pikir ape la salah ai sebagai insan yang nan hado ni sampai yu nak caras2 ai..... Penat tau otak ai ni dok pusing2 rewind apa la salah ai ni..

                Asal ape yg ai buat semua nya salah dekat yu.. Ish3..sampai hati yu tau.. Yu tau tak yu dah kecik kan hati ai yang semang nya kecik ini even badan ai je yg besar.. Yu memang kejam!!! Setiap hari nak datang keja, sure ai mintak dari Allah supaya di permudah kan smua urusan ai kat pejabat ni. Tapi kan.. ai rasa yu ni memang rejim zionis la. Tetap nak cari jalan untuk caras ai kaw2 punya.. sob..sob..sob..ai sedih tau yu..

               Rakan sekerja yang ai sayang,

                Ai ni bukan lah kaduk naik junjung..even kaduk tu pun ai tatau menatam hape.. Tapi ai tak penah lupa jasa2 yu kat ai. yu banyak tolong ajar ai slama ni. Tapi sejak2 yu naik pangkat, yu dah mula hover ya hamat sangat. Berlagak kekwat toksah dok cakap la.. Yu langsi sama ai tau.. Silap ai sikit je yu kasi kecoh sama bos macam la ai ni dah kasi jahanam opis ni.Eh, maybe yu lupa, opis ni pun bukan nya yu yang punya, kita sama2 kuli je pun.So, pehliss la jangan dok kekwat sangat...

               Tiap2 hari kan yu..ai berdoa sangat2 agar yu kurang rasa paranoid tu kat ai.. Ye lah, kalo ai ni mahluk asing takpe la gak. Tapi ai ni pun manusia sama macam yu gak. Even ai tak banyak knowledge macam yu, tapi ai dah cuba yang terbaek tau. Yu jangan ingat yu dah cukup terror yu sudah bagus la.. Yu silap la kalo pikir camtu. Oohh..lupa plak..dunia ni ada hukum karma tau. Nanti yu kena la balik apa yang yu dah buat tu. Yu takkan paham smua ni sebab yu tak tau.. ish3...see...see.. ada gak benda yang yu tak tau kan?? So jangan dok buat pandai sangat!

               Rakan sekerja yang ai sayang,

              Kadang2 ai memang terpikir nak balas balik je apa yang yu dah buat kat ai..tapi takpe,sabar ai masih ada. adoii..syukur lah sebab tuhan kurniakan ai kesabaran yang tinggi. Tapi sabar manusia tetap leh goyah, jangan sampai 1 day gua caras yu kaw2 balik dah la. Time tu baru la yu tau langit ni biru ke tak..

              Haaaa..lagi satu, yu jangan la pulun sangat2 dok show2 macam yu sorang je yang leh wat keja tau. Nak BODEK bos lettew... eeeeee...geli nokssss...  Yu jangan ingat bos pun suka sama yu la.. even yu keja bagus tapi kalau attitude yu ZERO, YU R NOTHING K!!!!!

             Sekarang ni siyesly said, ai memang tengah geram tahap angry bird dah dengan yu ni. Kalau lah time ni kat umah, memang ai dah letak dah pic yu kat menatam ijau tu tau dak????
eeeeee..sabor je la... So, sebagai penutup surat ini, gua dengan berat hati nye nak cakap ai dah ilang respect sama yu.. Lepas ni memang yu takkan ada dalam senarai kawan opis ai  la.. Haa...pastu kalo lepas ni if ai agak langsi sama yu, yu sendiri tau la sebab nya.. LU LANGSI LU MATI BEB!!!!!


Sekian, Terima Kasih..

Yang Benar,

CikRangers

siapa admin Facebook untuk malay language ni?

Hye uolss..hehehhe.. wow!!gila lama kot CR abaikan belog ni kering kontang kurang kasih sayang dari tuan nya.
Heheheh..what to do..tuan nye kesakitan dan kebizian yang melampau. Eh..hari ni taknak cakap pasal bizi2 ni la.
Ekceli CR nak tanya ni, sapa yang suka dengan setting baru FB??

Hurm....siyesly cakap la kan, CR benci gila dengan setting baru dia ni.segala yang privacy dah jadi public.dari yang kita tak approve jadi frens, yang before this tak boleh nak join komen2 kat wall pun dah leh sekaki sama. SIYES TAK SUKA LA!!!!!!

Then ada la kengkawan yang suggest surah tukar language untuk FB tu. Suruh guna english (UK) kot kalau tak silap. Mula-mula macam ok je.tapi pastu KO balik. Guna la gak setting yang di benci itu for a while. Then tetiba rasa macam nak tukar in malay language pulak. Mana nak tau kot OK ke kan..
So, misi memang berjaya la. Dah 3 minggu CR guna FB in malay. Memang nak blurr kejap pun ada la coz bahasa dia tu macam tunggang langgang skit. Tapi demi setting lama punya pasal layannn je la..

Tup2 today CR perasan satu benda yang buat CR gelak tersembur jambu batu yang di kunyah..Nak tau ape???
Cer tengok picture kat bawah ni..









Haaaaa...perasan tak apa dia?? Rasanya selama CR guna FB in English, tak pernah la pulak ada word "hehe" tu pas send message.. :p
So,agak2 korang la kan, sape ye yang jadi tukang translate bahasa FB ni????


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

wordless wednesday #8














Errrr...toing3...tak tau ape nak cakap. But memang rare lah!!!!

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

titi gantung ini sangat cool!!!

Pergh..even CR ni sokrang yang agak gayat..err..bukan agak..tapi memang gayat kot.Hehehehe.. tp CR tetap rasa titi gantung ini sangat2 cool and superb..









Muahahahaha....tata..... (^_^)
~~ C.H.O.W ~~ 
CikRangers(CR)

in marriage life....maybe mine, urs or anyone..hehehehee






 Nota Rangers:-  belog semakin kurang hupdate. CR tak brapa sihat.tunggu hospital memanggil je nih.So,nak karang entry pepanjang, zaaz2 orang macam selalu memang kureng hado la eh..nanti dah sihat, CR kasi kaw2 nye entry macam selalu..ngehhhh.... tatatatatatata.... :)



~~ C.H.O W ~~
CikRangers(CR)

Haaa...melopong ye ko jah..padan muke!!

Oit korang!!!hehehehe...tanjat tak? Opsss..sowi..meh bagi salam dulu lah ye.. Assalammualaikum dan salam hari Khamis olss.. (^_^).... Today CR nak share2 skit cite pasai SA [sales assistant] yang sangat2 kekwat. Kalau kek coklat sodap la gak kan. Ni kekwat..apa mau bikin??? sendiri rugi lah ye..

Ekceli CR ada la terbaca entry PinkyMomma pasal dia hangen gile dengan sokrang SA kat kedai kain ni. Alololo..baru SA kedai kain kocik pun dah nak kekwat ye dik??kalau la ko keje dekat butik LV ke, Ferragamo ke, COACH ke camne la gamak nye kan..ish3..sodih la ekau ni...

So, arini CR pun tergerak hati nak share gak pengalaman CR dengan SA yang kekwat mekwat ni. To those yang working as SA tu, amik2 la iktibar k.Jangan kekwat sangat dengan customer tau..tak baekk woooo..

Last year masa cuti sempena Deepavali tu, CR and famly sakan la jenjalan ke KL nun. Dengar2 nye macam ada SALES gile2 je. So,berbekal kan poket yg berkepuk2 baru dapat duit kutu, we olss pun bermalam la kat sana..(oih..apesal macam esei bdk skolah je nih??? )
CR decide nak bawak MamaRangers(MR) jenjalan abehkan duet kat Jalan TAR je coz kat situ kan senang. Smua kedai ada.tak yah la nak jalan jejauh sangat. Bermula lah aksi sebey menyebey window mewindow dari 1 kedai ke 1 kedai. MR decide nak cari langsir. Nak dibeli buat raya katanye.. Kelesss MR kan, taun ni nye raya, taun lepas dia dah siap beli langsir.Muahahhaah..lebiu la mak!!! :)

 gambar hasil encit goole.takde related langsung dengan kedai dalam ini entry ya...

Then masuk la we olss dalam 1 kedai yang agak pemes amos ni. Takyah la kot mentioned nama kedai tu. Kang kene saman mampus je nak membayau nye..CR kan kajang pak malau je..huhuhu..sob..sob..
Dah memang hajat tu nak beli langsir kan, so we olss pun trus je gerak ke bahagian langsir. Masa sampai tu,memang takde customer pun kat dalam and SA nye dok lepak2 kaknam2 je among them.
Its ok, we ols pun teruskan misi mencari langsir yang dihajati. MR pegi 1 side, and SIL CR plak pegi 1 side. Yang pelik nye, takde sorang SA pun yang datang tanye2 or layan we ols ni. Tak ke pelik coz kalo gi memane pun, sure SA ni suke je ikut punkoq customer kan. Ni sampai we ols panggil2 nak tanya pun wat bolayan je.. Eh..ini sudah lebehh arr ni..tak nak keje ke weh????

Then CR cakap kat MR, "depa ni saja ja takmau layan kita tau. Pasai depa ingat kita takmau beli takpun depa ingat kita takdak duit."
MR angguk je dengar CR cakap. Yela, masa pegi tu memang we ols dressup simple je. Takde stylo milo macam mak datin bagai. But..but..but..jangan la tengok pada pakaian kak bedah wooiii..Sebab, tak semua orang amalkan prinsip biar PAPA ASAL BERGAYA TU... 

Cian plak tengok MR dah berkenan sangat2 dengan 1 langsir ready made tu.Memag lawa la.Tapi apa nak buat kan, dah orang takmau layan. Tetibe datang 1 ahkak ni.Tadi tak plak nampak dia.magic betul ahkak ni tau..Tanjat gegirl wokeh... Ahkak ni datang kat MR then tanya nak cari langsir yang macam mana.Dia leh tolong suggest2 kan mana yang ok. Then MR trus tunjuk langsir ready made yang dorang letak kat display tu. Memang MR nak yang tu gak2. Ahkak tu cakap ok.Dia tanggalkan direct dari display panel tu..

Pastu kan olss.. tetibe je ni datang lak sekor kaknam yang dok sembang2 tadi tanye,"apehal ko nak bukak langsir display ni????" makcik ni nak buat ape??? " ish3..kuanghajo betul la akak ni.mau je aku kasi tampar lapanplohlapan harkat nih..
Pastu kan..ahkak yang baek hati tu pun kasi zaaz balik la, " makcik ni nak beli la..takkan nak curi plak kot....." yihaaaaa...ko memang SuperAhkak la!!!mmmuahhh3 kat ko kak....

Then ahkak tu pun tulis receipt suruh MR pegi setel kat cashier dulu while dia nak lipat2 langsir tu. Before sampai cashier sempat lagi MR rembat langsir yang jurai2 macam tali tu. Sampai je kat cashier MR dengan kekwat nye kasi getah balik sama itu kekwat punya staff... "ni nak makcik bayaq pakai debit ka cash?? "
Muahahaha..mak ai tak maen credit2 ye..dia maen debit2 je sekarang ni.Wakakaakakaka.. Tak menyempat cashier tu nak jawab, trus MR cakap dia nak kasi cash je.
So,ape lagi kan.. its a show time... !!! skali nga alip nga alip mulut SA kat situ smua tengok MR kuarkan duit dari dalam beg dia. Gile tebal tu..Muahhahaaha... Haaa ko..tu la..jangan pandang smua orang pakai macam nak pi pasar borong slayang tu takde duit wokeh!!!!
Then turn SIL CR lak nak mintak dorang potong kan kain yang dia nak,laju je berebut dorang nak layan. Tapi soriiiii lah ye.. SIL tetap nak guna sebis dari ahkak yang baek hati itu.. Alhamdulillah..bertambah la komisyen ahkak yang baek hati itu that day....

 wekssss.... :p padan muke..tu la..jangan berlagak sangat.kan dah terlepas rezeki....

So,pengajaran nye hari ini hadek2 dan ahkak2.. sila la jangan cepat buat penilaian dekat orang lain. Layan je smua manusia ni sama rata. Kalau nak double2 standard ni biarlah pada tempat nye. Or maybe tak perlu langung lah kot. Nanti mati kubur ko dengan aku tetap sama gak. Takde beza nye pun kan.. Renung2 kan dan selamat beramal!!!!


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

Tenkiu ApisV2....!!!!

Olaaaa olsss..wah..hepi nye arini..hepi coz dapat guna doodle muka sendiri as header. So,takyah la lagi letak gambar bebetul.Kihkihkih...

Haa..amacam? comel dop doodle CR tu???? siyes CR suke sangat tengok doodle tu wokeh. Tapi sayang nye tangan CR ni al keras al batu lah nak wat doodle sendiri kan. So, doodle CR tu di lukis oleh encit Apis secara FREE lagi wokeh.. like..like sangat mende free2 ni tau.Hihihihi...

Makasih encit Apis coz lukis doodle CR ni. Comel gile la..gile pun tak comel camni tau. Even encit Apis lukis secara free, tapi hasil nye tetap mabelesssss... teruskan lagi ye melukis doodle yang comel tahan rangers.. CR jeless tau dok try2 lukis tapi tak jadi gak doodle ni..jadi macam noodle ada la..gulung2 je line gambar tu.hahahaahhaa...

To encit Apis.. TENKIU MANYAK2 YE !!!!!

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

Mengahwini wanita hamil????

Assalammualaikum olss.. entri today agak berat skit la. Tapi CR memang dah lama pun tertanya-tanya tentang topic ni. Entri ni CR copy dari email yang CR dapat aje. So, kalau untuk tambah kan ilmu, cer try tanya lagi pada ahli2 ulama' yang lebih arif.

Hope apa yang CR nak share ni dapat la kita sama2 pikir wokeh...

Mengahwini Wanita Hamil

Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 - 5. Perkahwinan
seumpama ini hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya
memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat  tahu anak pregnant  luar
nikah, cepat cepat  kahwinkan. Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK
SAH, maka pasangan itu  kelak hidup dalam zina sampai bila-bila...
Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak  persoalan  lain
timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda  di  sini
kerana ianya amat penting:

Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum
berkahwin didapati hamil anak luar nikah?


Jawapan 1 : Gadis itu  tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.
....................................................................................................................

 

Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia  mengahwini
gadis itu, bolehkah mereka bernikah?


Jawapan 2 :  Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu
dilahirkan.
....................................................................................................................

 

Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh
mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada
bayi yang dikandung itu.
....................................................................................................................

 

Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk
memperbetulkan keadaan?


Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan  itu mestilah menunggu
sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak  mengandung, barulah
mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.
....................................................................................................................

 

Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina  kerana pernikahan itu
tidak sah.
.....................................................................................................................

 

Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?

Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk
menuntut apa-apa daripada ayahnya.
........................................................................................................................

 

Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada  anak
tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya
sendiri?


Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.

.........................................................................................................................

 

Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim dan seorang wanita Muslim (atau
bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang
sewajarnya?


Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera dan menunggu sehingga
perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.
..........................................................................................................................
 

Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah
saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain
sendiri?


Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab
anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan
keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan
tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.


CR copy bulat2 email ni without edit pape pun. Selama ni memang ada CR terpikir, orang2 yang terlanjur tu, yang awek dorang dah preggy tu then baru dorang pi kawen kan, SAH ke perkahwinan dorang tu??? sebab kalo tak salah CR la kan, pompuan yang hamil tu tak leh berkawen selagi dia tak bersalin dan tak kembali dalam keadaan suci.

So, bila dapat email ni, CR dah mula paham. Sekarang ni CR nak share pulak dengan uols. Tapi CR tak suruh uols terima apa yang CR share ni tau. Kalau nak yang lebih details dan tepat, buat lah research sampai rasa puas hati.


UDATED 13/09/2011 : 6.40PM: selepas wat skit research, CR rasa link INI banyak bagi input tentang topik ni.Hope uolss smua silalah baca di link tersebut agar tiada salah paham lagi lepas ni ye.. 

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

Sifat paling sempoi rakyat kita..!!

TOKYO- Beberapa penduduk Jepun menyerahkan kepada pihak berkuasa wang tunai yang ditemui mereka berjumlah £50 juta (RM246.41 juta), lapor sebuah akbar semalam. Wang itu ditemui oleh beberapa penduduk selepas gempa bumi dan tsunami melanda timur laut negara itu pada 11 Mac lalu. Sifat jujur rakyat Jepun itu didedahkan oleh media Britain. 






Sebelum ini sejumlah golongan muda didakwa di mahkamah-mahkamah di Britain ekoran kes kecurian yang berleluasa semasa beberapa bandar utama di negara itu dilanda rusuhan baru- baru ini.

Lebih 5,700 peti simpanan yang terdampar di pesisiran pantai telah diserahkan ke balai-balai polis oleh sukarelawan dan petugas penyelamat. Di dalam peti-peti berkenaan, polis menemui sekitar £20 juta (RM98.49 juta) dalam bentuk wang tunai.

Polis juga menemui wang tunai berjumlah £600,000 (RM2.95 juta) dalam sebuah peti simpanan tersebut. Menurut polis, hampir semua wang tunai yang ditemui di kawasan-kawasan yang paling teruk terjejas akibat tsunami itu telah dipulangkan kepada pemilknya. Ramai yang menyimpan buku akaun dan dokumen hak tanah bersama nama serta alamat mereka dalam peti simpanan tersebut. - Agensi

 


 
Ulasan :


Di Jepun, rakyatnya begitu jujur sekali. Sanggup berbaris memulangkan duit yg dijumpai masa Tsunami lepas..

Di London, pesalah yg mencuri di premis² telah diheret ke mahkamah utk didakwa..

Tapi di Malaysia.. arrr hmmm urmmm.. tgklah gambar kt bawah ni sendiri..

 

Ini kes lori bawak beras eksiden, ramai yg dtg 'bantu' kutip beras berterabur atas jalan raya.. Ramai yg mengaut keuntungan mkn beras percuma stok sebulan.



Hahh atas ni pulak kes jip eksiden bawak duit syiling berterabur atas jalan raya.. Lagi ramai dtg 'bantu' kutip duit dari membantu mangsa..
 
Tapi yang peliknya kat bawah ni
...

 
 




 
PASAL APA TAK DA SAPA NAK KUTIP??
Sedangkan keenam² gambar di atas sama perlukan pertolongan..
??????? Hahhahaha..  :p
 

~~ C.H.O W ~~
CikRangers (CR)

ish2..syahdu syahdan nyaaaaa...

Judul Lirik Lagu: Dik


dik, aku pinta kau akan slalu setia
dik, aku mohon kau slalu menemani
saat ku tengah terluka
kala ku tengah gundah

Reff:
ku akan menjagamu
di bangun dan tidurmu
di semua mimpi dan nyatamu
ku akan menjagamu
tuk hidup dan matiku
tak ingin, tak ingin kau rapuh

dik, jangan engkau pergi tinggalkan aku
dik, ingin aku cinta dan cinta slalu
saat kau tengah terluka
kala kau tengah gundah

Back to Reff

kau akan menjagaku
di bangun dan tidurku
di semua mimpi dan nyataku
kau akan menjagaku
tuk hidup dan matiku
tak ingin, tak ingin kau rapuh


Okiessss... sila hayati bait2 lirik kat atas ni. Sangat2 tacing wokeh. Kalau nak layan feeling lagi, sila lah cari sendiri lagu ni.Hehehehe...

CR dah lama minat dengan lagu2 Wali Band ni.Bukan nak over agungkan band luar ye.. Tapi bagi CR, WB ni dia ada kelainan skit dari band2 yang lain plus vocal Paan vocalist dia pun sangat lah merdu syahdu syahdan gituuuu...

Sape2 yang ada nengok Wali Band Cari Jodoh kat Astro masa Raya dat day, sure tangkap lentok nye dengar sora Paan nyanyi live smua lagu2 hit dari WB. Paling tak boleh blah CR siap leleh air mata lagi kot masa dorang perform lagu Baik2 Sayang tu.Gile tacing sangat sampai ke qalbu. Sob..Sob..Sob... [sila kasi saye tissue untuk lap lelehan yang tubik ini..]

Kalau lah dapat future hubby yang leh nyanyi best macam Paan ni..mak aihhhh...memang nak suruh dia dodoikan tidor doplohempatjam lah... Muahahaha

Okbai... *matilahhhh..................* :p

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

bicara anak kecik

Salam Aidilfitri ols..waaaa..gila besarang dah belog CR ni.punya la cuti raya sampai belog2 pun cuti skali nih.

Camna raya uols?? mesti hepi2 je kan. CR ada banyak gak benda nak share tapi macam malas la plak kan. So, CR just nak share skit dialog sembang2 antara CR dengan anak sedara CR smalam...


Scene KakNgah mencari alang nya..

KakNgah : Alang..alang...terjerit-jerit dak kecik tu dok cari alang..


Tok :  Alang ada dalam bilik kot..awat dok cari alang ja. Nanti alang kawen kalau kakngah takleh cari2 alang  dah..


KakNgah : Hah???? alang nak kawen??? alang mana leh kawen..ish3..tak boleh la!!!! kakngak takmau!!!


Tok : Laaa..awat lak kakngah tak bagi alang kawen? Cian kat dia tau. Nanti kalau tok mati sapa nak jaga alang..cian dia sorang2..


Alang (CR) : Haaa..awat dok jerit2 cari alang ni?? Oooo..kakngah tak bagi alang kawen eh? Pasepa alang tak leh kawen???


KakNgah : Tak leh kawen la..nanti mati..


Alang (CR) :  Haaa???awat lak orang kawen mati??


KakNgah : Ye la..nanti mati la..nanti somi alang dera alang..mati la..alang tak boleh kawen pasai alang kan kanak2 macam kakngah gak..


Alang (CR) : Somi dera?? Alang kanak2 macam kakngah??? Ayooooo... [dak kecik ni sure ingat CR ni spesis dia ni ]




Moral : Budak sekecik ini pun paham dalam perkahwinan kadang terdapat penderaan.. Hurm... renung2 kan dan selamat beramal!!!!


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

depa boleh ja..awat pulak kita tak boleh???








 Pelbagai alasan orang tak nak solat – seluar kotor lah (dah tau kotor kenapa pakai?) , tak sempat lah, tak ada masjid/surau dan yang paling menyedihkan apabila kawan tak solat kita pun tak solat kononnya takut dipanggil alim sedangkan solat adalah kewajipan kita.

Peringatan untuk diri sendiri juga anda – tiada alasan untuk ponteng solat. Malaikat di bahu kiri kita tidak pernah jemu mencatatkannya. (memang terasa gila tengok smua pic2 ni.mula memuhasabah diri sendiri.... )


Semoga gambar-gambar di atas memberi sedikit keinsafan kepada kita supaya tidak lalai menunaikan kewajipan kita sebagai seorang hamba.




p/s: kredit to original photographer... :)


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

raya tu raya gak..zakat jangan lupa weh..

Salam olss.. harini dah masuk hari ke 24 kita semua berpuasa. Pada yang cukup puasanya till today tu syukur Alhamdulillah.. pada yang tak cukup tu, jangan lupa ganti lak nanti wokeh :)


Last2 minit ujung2 posa ni, semua orang kalut dengan last preparation kan. Check baju la,biskut mikut la, kasut la, boxer la..semua2 la. Tapi uols jangan plak terlupa or buat2 lupa nak bayaq zakat fitrah tu. Benda tu lagi wajib wokeh.






Haaa..ni jumlah zakat yang uols kena jelaskan ikut negeri masing2 ye. Macam CR kat Penang ni, kadar zakat still sama macam last year. RM7 jek.. So macam taun lepas gak la. Since arwah abah takdak ni, tugas2 membayar zakat CR mintak tolong abang CR je pi bayaqkan. Kirim duit kat dia. hehehehe..
Dulu masa abah ada,slalu CR ikut abah p kat masjid tengok cara depa bayaq zakat tu. Tapi sejak abah takde untuk tahun yang kedua ni, CR serah kan semuanya kat abang je la. Kang dok ikut p sama wat nya menangih depan tukang kutip zakat tu naya ja. Mau tak nangih tringat kat arwah abah.. :)

So, jangan lupa la ye tanggungjawab yang 1 nih..pastu baru leh raya sakan sampai seminggu pun takpa dah..
(^_^)


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

haaa...mcm chipsmore pulak...tp memang superb la!!

 
 
 
before





After..








P/S: ni pun leh la consider WW gak eh..heheehhehe..papepun billboard kt Indon ni memang terbaekkkkk!!!!!!


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

On the phone..on the move..aiyaaa..be carefull lor...


This won't happen to you guys. It's only a REMINDER for me..errrr...REMINDER to all also lah.. :)




She was busy on phone, on the move.
 
 
Her head got caught between the doors.
The driver did not notice, until he heard people screaming.
 






A lesson to be learnt
- don't talk on the phone when you are on the move!! 

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR) 

kasut raya gua!!!! cun tak???

Salam Ramadhan yg ke 22 uolss... So how puasa uolss smua? Hope going well la wokeh.
Haa..dah nak dekat raya ni persiapan raya smua dah siap tak? baju raya,kasut raya,kuih raya,awek raya,balak raya..opsss...*matilah.....* hehehhee..

Wokeh..arini dengan gumbira hatinya CR nak show2 kasut raya yang baru. Hampa jangan dok jeless naa.. cepat tarik napas dalam2 supaya dapat dok ilangkan rasa cemburuzz itu...

Dengan ini..dipersembahkan..kasut raya 2011.....


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*











Muahahaahha..amacam??? hampa ada?????? jangan jelessss na. Sandal lagi wokeh. Tak main la pakai slipper jambanzz ja wat raya. * larikkkkkkkkk............................*


~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)






Wooowwwweeee..sedap tuuuuuu..ada sapa2 nak blanje?








Pergh..sangat2 tak menahan nengok eskrim2 dengan kek kt atas ni..waaaaaaaa.....no agak2 kalau diskaun pun sure mahai gak lagi nih.Hahhahaa..sangat kedekut CR nih. Ekceli bukan kedekut la wehs..CR berhemah dalam bebelanja je.Wakkkakaakkaka...


Tapi kalau dah tringin sangat2..hemah2 ni dah takde dah. Serbu je.. Jom smua kita makan BR ni.. errkkss..ada sapa2 baekk ati nak blanja CR bukak posa dengan BR nih??? waaaa...***larikkkkkkkkkkk..........*

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

TEKNIK DAPATKAN MINYAK MURAH DI STESEN MINYAK

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas xxxxxxxxx....

masa te ngah gawat dengan harga minyak naik melambung ni te ntu korang nak isi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 1.80 sen kat pam minyak jadi 1.00 or suka ati korang la nak letak berapa sen...

mula mula memang aku tak percaya... tapi......

1. korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun... dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pam korang pilih tu... tak kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGV sudah la...

2. korang gi balik kat pam korang tu, dan jangan angkat nozel lagi.

3. kat pam tu kan ada dua punat untuk nomor (bukan utk credit card tau) yang bawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual punyer harga la

4. korang te kan ' clear ' - untuk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi

5. then korang te kan en te r - 3x

6. then korang te kan ' 0 ' , ' 0 ' , ' 1 ' , ' 0 ' , ' 0 ' (1.00 sen seli te r) atau korang te kan la berapa pun korang suka

7. pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

8. tekan butang clear - 2x

9. then korang tekan berapa puluh korang nak isi

10. tekan enter lepas dah masukkan nilai isian pastu... supervisor petrol pam akan jumpa korang

"woi apa ko buat ni... main tekan- tekan ni... xde keje lain ker...!!!!"
so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM 1.90 seliter...

Hahahahahah , Ingat stesen minyak tu bapak korang punya ke nak murah2..


Dah3 , gi buat kerja ..

Berangan je lebih!
 
sumber: email je..kredit gak dari sumber ori yg tatau dari mana wokeh.. (^_^)
Hahahaha...CR pun terkono gak weh..  sabaaaaq ja lah... :p

~~ C.H.O.W ~
CikRangers(CR)

wordless wednesday #7










p/s:  "A Picture Is Worth A Thousand Words"
This photo of a Chinese boy about to pee
and a chicken looking at the little boy's penis
thinking it is an edible 'worm'. The boy gives
a warning look,"don't you dare come near me".

The photo won Year 2011 Taipei First Prize Photography Award

korang dalam hari apa?



 Eh...tikus dah bawak lari lak button CTRL tu..huhuhhuhuhuhu.. biasa la..posa2 ni stok makanan kat opis ni pun takde la kan. tu tanda protes la tu sampai button keyboard pun dia bawak lari..hehehehehe





Errrrmmm.....nak dekat raya dah..dalam cuti2 mood..  today is TUESDAY.. but based on image kat atas ni kan, u olss rasa, u olss dah dok dekat hari ape dah?Hahahaahahahaha...

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

strongest woman in the world. cayalah.MALAYSIA tetap BOLEH!!!!


















Here we go...The strongest and brave among all!!! give a big hand toooooooooooooooo.................

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  






V peace ya!!!!

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

adoiiii...penat nye puasa...

 Arghhhh...puasa-puasa ni ngantok je kan..jom tido jap lah.huarghhhhhhh......... hope takde la orang jahat dan alien datamg menyerang... * sila lah dodoikan gua nih..arghhh...*












ayoooooo.... puasa-puasa  ni gile habis la energy gua. lu orang semua sebok je nak terbang tinggi-tinggi dotcom..eh silap..nak terbang tinggi2. lu orang ingat tak penat ke haaa bulan- bulan posa ni dok terbang pimai-pimai. So, start bulan posa ni gua tak mau terbang dah!!!!




 Naik beskal sudaaaaa!!!!





~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

kita nak jadi parents yg sengal atau parents yang terbaik?

Setiap parents kat dunia ni sayang akan anak masing-masing, Takde rasanya ibu dan ayah yang waras kat dunia ni yang tak sayangkan anak-anak mereka dan sanggup lakukan apa saja untuk anak-anak.

Tapi perlu kah kita menjadi ibu ayah yang hanya tunduk dan percaya akan cakap anak-anak tanpa soal selidik yang sah? Jika anak pulang ke rumah dan menceritakan tentang kejahatan dan keburukkan rakan karib nya. Kita sebagai orang tua hanya menyokong dan melarang anak kita berkawan dengan kawan yang dikatakan "teruk" itu. Tapi adakah cara kita itu sudah cukup betul??????  Mengapa kita tak selidik sahaja apa yang di ceritakan oleh anak kita itu dahulu. Sedangkan anak kita juga selalu bercampur dengan kawan yang teruk itu. Tak terlintas kah di hati kita bahawa, besar kemungkinan anak kita juga berkelakuan seperti itu. Anak kita juga melakukan kejahatan dan keburukan yang sama dengan rakan nya itu dan disebab kan takut rahsia nya terbongkar, dia bertindak dengan lebih pantas menceritakan keburukkan orang lain untuk menutup kejahatan nya juga.

Tidak smua anak-anak yang baik di rumah seperti calon-calon imam muda itu akan baik kelakuan nya di luar dan dibelakang ibu bapa. Dan  jika ada yang memberitahu tentang anak anda,jangan cepat melatah mengatakan anak anda itu adalah anak yang terbaik. Bukan hanya itu sahaja,anda juga membuka dan menjaja cerita keburukkan orang lain yang cerita itu di bawa oleh anak anda sendiri tanpa anda sendiri tahu kesahihan cerita tersebut.

Sebalik nya, terimalah  segala tuduhan orang ke atas anak anda dengan tenang dan siasat lah. itu yang sebaik nya dari kita melatah dan tetap mempertahan kan anak kita itu bak watak dalam filem ANAK KU SAZALI....

Selidik lah aktiviti,sikap dan perangai anak-anak ketika mereka di luar. Jangan hanya percaya bulat-bulat pada mereka. Jika mereka kata A, kita sebagai ibu bapa pun ikut katakan A. Jika mereka di tuduh memukul orang, dan mereka menafikan nya sedangkan ada bukti-bukti kukuh, kita sebabgai ibu bapa turut menentang tuduhan itu.tetap mempertahankan anak-anak yang bersalah ini kerana percaya anak kita tak seperti itu.
Tanpa kita sedar, di situlah salah kita. Punca anak-anak semakin liar dan berani melakukan apa saja kerana mereka tau ibu dan ayah mereka sentiasa percayakan mereka dan akan tetap melindungi mereka.
Apa kita mau anak-anak kita rosak masa depan nya atas kesalahan yang kita sendiri lakukan tanpa sedar???? Sayang anak tangan-tangan kan lah..Bukan sayang anak hanya percaya 100% pada mereka.

" sapa yang berak tengah jalan mau ngaku kan???? " 


Begitulah dengan anak-anak zaman sekarang. selagi apa yang mereka buat di percayai oleh keluarga,selagi itu lah mereka akan bertindak sesuka hati lakukan apa saja. Sebagai ibu bapa, buka lah minda anda. Jangan berada di satu tahap pemikiran sahaja kerana anda la pemusnah masa depan anak-anak anda jika anda terus-terusan berfikiran begini.

"BIAR ORANG CERITA KEBURUKAN ANAK KITA DAN KITA CARI APA SALAH NYA AGAR DAPAT KITA BETULKAN SEGALA KESALAHAN ITU DARI KITA HANYA NAMPAK ZAHIR NYA YANG BAIK DAN TERLUPA SETIAP MANUSIA PASTI LAKUKAN KESILAPAN. 
JIKA KITA BERJAYA MEMBAIKI SEGALA KESILAPAN NYA,KITA TELAH MENJADI IBU AYAH YANG BERJAYA MENDIDIK. TAPI SEKIRANYA KITA TIDAK DAPAT MENERIMA APA YANG ANAK KITA LAKUKAN DAN TETAP MENGANGGAP MEREKA BAIK, TERUSKAN LA HIDUP DALAM PENIPUAN DAN KEJAHATAN MEREKA..."

p/s: even CR tak kawen dan belum ada anak lagi. tapi nukilan ini ikhlas dari hati CR selepas apa yang CR lalui dan pengalaman CR sendiri berhadapan dengan jenis ibu bapa yang terlalu percayakan anak-anak mereka....

~~ C.H.O W ~~
CikRangers(CR)

Kisah Roh Di Bulan Ramadhan

Salam semua.. Tadi CR ada dapat 1 email ni. Tersentuh sangat2 CR membacanya. Terasa macam arwah abah CR ada je dengan CR sekarang and andainya CR dapat diberi peluang di buka hijab bertemu dengan abah, CR nak mintak maaf banyak2, nak peluk dan sayang abah lama2 dan nak cakap yang CR sangat2 sayangkan abah..

CR share kan story  yang CR dapat dari email pagi  tadi...

Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.
 
Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.
 
Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.
 
Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah...


Ya Allah..betapa besar nya doa seorang anak yang soleh.. Insyaallah abah.. anak abah ini akan cuba jadi yang terbaek dan doa untuk abah di sana takkan putus selagi nyawa anakmu ini di izin kan Tuhan untuk terus bernafas di bumiNya...

~~C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

mee sotong..nyum3...sapa mau????

Blurppp...opssss!! soriiiiii... syukur Alhamdulillah.. kenyang sudah berbuka tadi.
Kenyang sangat2 dah ni  bak kata mak CR kan, kenyang sampai termonyeh-monyeh...hehehehehehe..

Apa menu bebuka u olss tadi??? Hurm....i can smell2 tau..smell macam sodappppp ja tu... :p
Nak tau apa menu CR arini..Jeng3... sila tahan ayaq lioq u olss dari meleleah  tanpa filter naaaaa...





 Tarraaaa.... mempersembah kan.. MEE SOTONG padang kota lama atau MEE PATHA... hehehehhee... Pergh...elok sangat la kan perut kosong2 p melantak mee plak. Kompom malam ni CR tidoq bertemankan minya YuYi cap limau.huhhuhuhu.. tapi tak kesah la. Dah hari2 dok makan nasik ja time bebuka. Nak gak try benda lain kan.

Tapi mee sutun ni  memang terbaekkk lah!!! kalau u olss mai Penang ni, memang WAJIB k mai rasa mee sotong ni yang terletak di astaka kota lama ni..


Dan ni plak nama gerai mee tersebut..Hehehehe...


Dan ini pulak mamu yang dok goreng mee tu. CR rasa dia ni kot tokei gerai nih...




So, itu saja menu bebuka CR untuk posa ke 9 ini.Hehehehe..ok bubbye u olsss..manja-manja aje..wakakakaka..

~~C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)