penang ado..tempat lain ado???

Hari2 kan..gua tepaksa menaiki feri sebagai  kenderaan rasmi gua untuk ke opis selain dari tenggiling dan kereta tolak gua itu.Wah..panjang nye ayat gua ni. To orang2 yg bukan dok Penang ni, kalo skali skala mai berjimba-jimba kat Penang ni sure nak naik feri ni kan? Tapi gua tak penah pulak tanya kenapa. Gua assume yang kat Penang je kot ada feri ni. kann..??

Nilah feri kt Penang. Each feri ada nama dia masing2 tau. Ada yg nama Pulau Rawa, Pulau Undan, Talang2 and Pulau Pinang. :)

So,tetiap pagi nak dtg keje, gua tepaksa la q panjang untuk naik feri ni.Haa..bukan gua naik sokrang diri k. Gua naik beserta tenggiling gua skali.Hehehe..Feri2 ni ada timing dia kul brapa nak dtg sebab dia kan two way dari mainlad ke island and island back to mainland.Tapi...hampeh gak coz kadang2 timing dia tu kedaung koo..so,tunggulah ko bederet-deret haa..Tu baru moto nye line up. Belum keta lagi. sapa2 yg penah line up panjang gila tu sure tau la camne rasa kan.hehehee...

haaa...gini la gayanya kalo tenggiling dgn keta tolak naik feri..ngeeee...pack tau..tp besh..leh cuci2 mata tengok abang2 ensem.wakakaka

Ekceli gua leh je guna Penang Brigde kalo nak ke opis. Tapi slalunya gua hanya akan guna bridge if gua drive keta je sebab gua takut la nak kasi tenggiling tu naik bridge. Goyang ko dgn angin kuat nye, keta banyak plus lori2 besar laju2 lak tu. Gua pun banyak kali tengok eksiden tenggiling atas bridge tu. So,gua amat lah tak brani langsung guna brigde if bawak tenggiling.

ni view bridge yg di capture dari atas feri..


So,arini gua dah telebih rajin p google statisic pengguna feri Pulau Pinang ni. Yela dah ari2 slama 7bulan ni gua dok menghadap feri ni je kan. Dok tengok banyak gile moto dgn keta lagi2 time p and balik keja. So,mai kita tengok stats ni dulu..


haaa..nampak tak??ni utk taun 2004-2008 je ni..banyak gile kan??tengok pengguna moto lebih dari kereta.hehehhe..So, kepada sapa2 yang tak pernah rasa lagi naik feri ni, MAI LA cuti CNY ni!!hahahaha..

basikal..oooo..basikal..

Pejam celik pejam celik dah nak masuk 7bln gua pindah umah baru ni. Pergh..cepat nye masa berlalu. Umah ni arwah abah beli dah lama sangat. Tapi sekali pun we olss tak penah stay sini. After abah dah passed away, baru mak decide nak renovate umah ni and stay sini.

So,bila da dok tempat baru ni. Everything agak baru dan lain la untuk gua dan famly.Hehehe.. Mabe before ni we olss stay kat tempat yg agak bandar dan sebok. But now, tempat baru we olss da brubah ke area kampung. Not bad at all. Siyes gua suka dok sini. Ikhlas cakap ni k coz kat sini sejuk,patu ondaway p and balik keje gua kena lalu kot sawah2.muhahaha..ijauuu je mata ni..takyah pakai spek dah lani :P

So,as a rangers yg berhati  mulia..ewaahh..tugas gua pagi2 ada lah utk hantar adik gua p skolah.Mai aii..bab ni yg gua failed sebab pagi2 kat sini gila sejukk kot.da macam kat genting je.Hehehe..kalo gua naik tenggiling tu,mau sweater 2 lapis la gua pakai. Masa gua antar adik gua tu, gua perasan yg budak2 kat sini majoriti nye berbasikal ke skolah. Wah..comel je gua tengok dorang bawak beskal deret2 tepi jalan. Maybe korang kata gua agak jakun dgn scene2 camni kan? ehehehe..
Ekceli, kat tempat lama gua memang payah nak jumpa budak2 bawak beskal p skolah ok.Kalo ada parking beskal tu,leh kira bape bijik beskal je yg ada. Smuanya mak abah antar or naik van ngan bas skolah.

pic ni gua amik dari google.

Then otak gua mula tepikir,wah banyak beza gak between budak bandar and luar bandar ni. Kalo la budak2 ni bawak beskal camni kat Penang town tu,silap2 leh kena langgar dah ni.Demmit..jalan kt Penang ni da macam hape jee.. Tapi satu benda yang best, bila da ramai2 budak bawak beskal camni p skolah, kurang la jamm kt jalan akibat mak bapak suka suki paking keta nak lepas anak2 dorang masok dlm skola kan.Hahahahaa..ni slalu jadi kat skola2 yg tepi jalan besar.


ni pun gua kebas dari google gak

So,next monday gua nak suruh adik gua naik beskal sendiri p skolah.Ahahha..tak payah gua nak pakai swater tebal2..Tapi jauh la plak.Cian adik gua.Takpe2..gua tetap teruskan misi antar dia la pagi2..adik bongsu punya pasal..sanggup je la.. :)

model cilik!!

Di petang yang redup lagi syahdu..ewaaah..duduk nya dua branak yg comel iaitu alang  merangkap gua dan juga kakngah merangkap anak sedara gua yg sgt2 comel.. Kitorang dok lepak2 dalam gazebo sambil gua dok nyanyi2 dengan dia.

Tetiba dia leh plak ajar gua buat fotoshoot.Hadoiiii..ayat  best nye kan.. "Alang, ni rambut kakngah dah cantek2 ni alang potong.takmau amik gambaq kakngah ka??? haa..kau..mementang lah alang ko ni da tocang dua kan rambut ko tu,kasi fringe depan comel2..lajuu je ye ajak amik gambar. Gua pun layankan je la si comel kuat cloteh sorang ni. Meh layan gambar2 dia ye.. :)

 hai kawan2 alang..nama saya Alya..Korang leh panggil saye KakNgah.. :)


 saye suke amik gambar.ni pose 1st saye..err..sorii ye..shy2 lagi laa.. :)


 err..sy try side pose lak ye? ok tak?hihihhi...


 err..alang ni!! ape amik gambar org tgh tak ready ni..alaaaa... :(


 korang rasa hair style saye ni ok tak?alang yg watkan ni..da mcm nak p mintak angpow je kan?hihihi :)


 haaaa....saya alya mohairi..bukan ana rafali ye.. :p


 korang!!!!!!! nampak tak saye????


 buku ni saye pura2 je kokonon saye baca la.. :p


ni pose bila saye da penat amik gambar banyak2.hahahaha...hadoiii laaaa..

ha camner korang???? comel tak anak sedara gua ni??ada mcm gua tak?ahahaha.. ayat best dia lepas last pose ni tau ape????

"ALANG, LETAK GAMBAQ KAKNGAH DALAM TENET TAU!!! TU PESBUK TU!! LAGI DALAM TENET BIRU ADA LEBIT2 TU."

 ahahaha..comel la ko kakngah. Pesbuk ye.Blog alang ni ko cakap tenet biru ada lebit2 ye.macam2 la...

haa..ni pose gua bersama dia lak before dia berambut ala2 CNY.hehehhee...

GONG XI GONG XI

Waaa..pejam celik pejam celik sula mau CNY lor..waa..gua manya syiok woo sebab ini taun arr..adalah melupakan taun alenab. dimana olang tua2 cakap arr.itu taun alenab banyak baguss woo.siapa2 mau kawen or mau belanak arr..ini taun manyakkk ong sebab alenab itu melambangkan kecergasan juga kepintaran.

Untuk tilak mau membuang masa kelana masa itu gold, gua mau wish sama kawan2 gua yang juga melayakan ini CNY beserta ucapan

" GONGXI2 TO ALL OF U, WISHES EVERYONE A HAPPY PROSPEROUS CHINESE NEW YEAR"

gua adalah membuang masa gua lagi ketika bekerja dengan membuat kad ali laya untuk lu orang. manyak penat woooo mau bikin ini kad sebab gua punya tangan banyak bangku woo mau lukis2..hahahahaha......


bila bosan dgn keje

Arghhhh.nape tetiba je gua da mula rasa bosan dgn keja gua skarang ni. Adoiii la..cecepat la perasaan tak elok ni blah jejauh.kalo tak,haruss la gua tade mood nak wat keje.

Disebab kan mood yang kurengg untuk membuat keja arini. Gua telah menghabes kan masa yang gua cilok time bekerja dgn membuat beberapa scetch yang agak hodoh lagi buruk. Patu gua tanpa segan silu nya nak publish scetch gua dalam ni. Muahahaha...lantak arr..gua tak kesah korang nak kutuk ke gelak ke..see..see..betapa tebal durian nye muka gua ni kan.hihihi...
Jom layan....

 hai korang..nama saya jahat..

 hai korang..nama saya lak budak...

hai korang..nama saya pulak jahat budak jahat..ahahahahaa



KAMILAH 

 
GENG KETOT!!!


sebab tu pulun je org nak jadi artis kannnn

HAHAHAHAHA...masa gua baca email ni,gua gelak camni la.Tejekut lengloi sebelah gua ni.Lex la kawan, dua tengah layan email ni. Kalo camni la gayanya kan, baru la gua paham awat la ramai sangat orang dok pulun nak jadi artis. Tapi artis top la. Kalo tak top,camna nak masyukkk kan?

Mai..mai baca ni..


sori TokTi..gua guna pic u sebab pic ni cantek.then sebab u ada lah contoh2 org yang berjaya dan kaya dengan menjadi artis.. ni pic gua dapat dari email tu gak k..


DATUK SITI NURHALIZA
* RM45,000 for a 30-minute show
* RM70,000 for a one-hour show

DATUK SHEILA MAJID
* RM35,000 for a 30-minute show
* RM55,000 for a one-hour show

ANUAR ZAIN
* RM25,000 for a 30-minute show
* RM55,000 for a one-hour show

JACLYN VICTOR
* RM18,000 for a 30-minute show
* RM30,000 for a one-hour show


wah...best nya tengok payment dorang ni..

TAPI....

BAYARAN PENSYARAH
* RM300 for a one-hour lecture

dahla dpt rm300/jam jer...nak dapat datuk lagi la susah.. buat susah2 je belajar tinggi2..


hahahaa...nak lagi teruk..gaji gua dalam RM10 je kot sejam.wakakak..cer kira dengan tepaksa melekat nye kat krusi ni,mata dok jegil je dpn pc,pala srabut nya bila server problem. baru RM10 je sejam kan..muahahaha..gua pun nak jadi artis gak lah!!hihihihi..~~XOXO~~ 

hahahahaa..see..see..soo diff kan..now korang tau kan awat nye smua orang sebok je nak jadi artis top???

[notakakisize7: pasal amount payment tu gua tak cakap 100% tepat ye?sebab ni pun gua amik dari email. But if tepat seperti dalam ni,mmg dasattt laj jadi artis top ni kan..]

kami memang takda jodoh la...

Arini gua nak sikit jiwang la..lantak arr korang nak kata apa pun.gua tetap nak menJiwangkan diri gua gak. Selalu nya la kan, kalo pasangan bercinta clash or org yg da kawen becerai, alasan yg slalu di dengar is KAMI MEMANG TAKDE JODOH or JODOH KAMI SAMPAI TAKAT NI JE... tapi betul ke statement tu??
Gua bukan tak pecaya pada jodoh sebab tu smua kan ketentuan Tuhan. Cuma bila kerap sangat di pamerkan dan di beri dgn statement2 yg sama macam tu, otak gua mula ligat berpusing.

Contoh yang terdekat gua leh kasi is cite gua and Mr.K. ekceli we ols da clash dalam 3 taun lepas but we stil contact each other as a fren even takde la frequent sangat kan.coz masing2 tengah enjoy dgn life masing. So,spanjang clash dgn dia, gua stil mantain dgn title Cik Single til the day we met again. But dia da betukar2 la kot and the last is dia is tunang orang oledy. But masa dia cari gua balik,dia dah putus tunang dalam 3 bulan kot and there's a same answer DAH TAKDE JODOH DGN EX TUNANG TU..

Ok,gua pelan2 kayuh accept dia balik in my life coz the truth is he is my 1st love and susah gila kot nak lupa.muahahaha.. see.see..gua da bocor pasal gua ni.takpela,bkn slalu gua cite pasal personal gua kt sini kan. without rasa takut or wat, we fall in love again to each other. But again,it happened. Ku sangka panas hingga ke petang, rupanya banjir yang melanda.Muahahaha.. we need to clash again. Adoii mak!!!! this pain is sooo2 much la.it is more painfull than my senggugut pain.ahahaaa.. cer bayangkan bila dah mula planning itu ini but smuanya hancusss camtu je. Memang gila kentang gak la gua masa tu.

Again, jawapan yang sama gua dengar.. " takpela,kita da cuba the best kan, kalo ada jodoh kita lagi,insyaallah kita tetap besama" and if dia jumpa yg lebih baik,dia trima la.mungkin jodoh dia dgn org tu dan bukan dgn org" muahahaha... watefak la kan!!! agak mroyan gua masa ni. Siyesly gua cakap gua susa nak accept org lain dalam life gua slain dia.Maybe sebab macam gua cakap tadi la,dia 1st love gua and bnyk kot susah senang yg gua dah explore dgn dia.
Tapi smalam bila gua da pikir panjang sampai tak tido the whole night.Gua rasa better gua jangan ingat langsung pasal dia lagi.sebab gua takut sgt2 gua leh terfall smula dgn dia.adoiiii la..dia igt gua ni counter drive thru kan..suka2 datang dan pergi.
So,skarang ni gua rasa bkn soal jodoh yang takde or so wat la kan. Ni smua soal hati.Kalo hati tu niat ikhlas, insyaallah tuhan permudahkan dan memanjangkan jodoh tu. Tapi kalo hati dan niat tu macam cilakak al defak, tak payah la pura2 nak salah kan jodoh ni bagai.

 sebab....

Jodoh tu tak pernah bersalah sikit pun melainkan kita ni yang asyik menyalahkan dia.

Cik Lisa yang comel

Slalu nya entri yang related with Lisa Surihani ni blogger2 laki yang suka wat kan? Tapi arini gua terasa macam nak wat entri pasal beliau plak. Gua mula suka lisa ni masa dia blakon cite I'M NOT SINGLE dengan Hero pujaan malaya masa tu si Farid Kamil. Masa tu ada la dengar2 gosip yg kata dorang ni memang kapel dua kan? tah betul or tak gua pun tatau la..

cite ni agak ok la..lakonan Lisa masa ni agak kaku lg tp gua da mula suka sebab dia comel sgt2.lagi masa scene dia mamai jalan2 masa tido tu.hahaha..

Bagi gua, Lisa ni leh la nak jadi icon untuk teenagers2 sekarang ni sebab gua rasa tak banyak or maybe takde kot cite2 yg agak kurang enak tentang beliau. Despite, lakonan beliau lately da mula bagus contoh nya macam dalam drama ADAMAYA and dalam filem Jangan Pandang Blakang Congkak 1&2. Apa yang wat tetiba je gua wat entry ni???
Sebab nya gua nak dedicate entry ni utk new bro gua.harharhar..leh ke panggil camtu bro??Gua blasah je ni.wakakaka..sebab bro ni dia adalah kipas berani mati a.k.a kekasih dark si Lisa. Ni dia yg kata ye.Bukan gua. :p Nak tau sapa new bro gua ni??? haaa..click je kat SINI ok..

Meh layan lagi gambor2 si Lisa yang gua cilok dari Google..hehehe

comel siot.even without mekap..gua suka pipi dia sebab sama tembam leh tarik2 mcm pipi gua.wkaakakaka..

ni ayu & sweet je..kalo gua ni ada anak laki,haruss gua nak calon menantu gua sweet2 camni. Tapi???mana nk dtg anak.gua pun tak kawen lagi.muahahahaa



pic selepas ni sure akan membuat new bro gua berasa sedikit tercabar. Lex ye bro..!! di mana ada kemahuan di situ ada Lisa.huhuhuhu.. caiyok3!!!


 
ehem3..ni gua tatau sape yg letak dalam google..so Lisa, tolong jangan saman gua ye..?

and the last!!! ni gua suka sangat2!!sangat2 comel ok..



haa..nah Lisa kasi kiss ni.cpt2 tangkap simpan dalam balang biskut kedap udara. (^_^)

clorets infinity - motip???

Salam olss..hepi monday morning.. Entri kali ni gua nak share 1 email yg gua dapat dari kawan gua pasal CLORETS INFINITY ni. Sebelum korang baca and wat penilaian sendiri, gua nak gtau awal2 yg gua tade maksud tersurat or tersirat dalam entry ni. Gua just nak sharing2 aje..Apa yang korang baca dan korang lihat nanti, korang wat la penilaian sendiri k. Hepi reading!!!

Produk Gula-Gula: Clorets
 
Pada 22.12.2010 yang lalu saya telah menerima email dari seorang sahabat baik. Pada awalnya saya kurang yakin dengan email berantai yang sering kita terima dan kita tidak pasti kebenarannya. Jika kita menghantar (forward) email yang tidak sahih akan timbul satu fitnah yang berpanjangan. Kekadang email yang kita terima sudah diubahsuai (edit) oleh pihak tidak bertanggung jawab.

 
Sebelum saya forward email dibawah saya cuba mencari bukti kebenarannya. Pada 26.12.2010 saya telah membeli gula-gula
“Clorets Infinity” seperti yang diberitahu di kedai serbanika yang dimaksudkan. Bila dibuka penutup, saya terus beristiffar, ternyata dan apa yang saya dapati email dibawah ini adalah benar. Begitulah caranya orang kafir latnattulah menyebarkan ajaran sesat untuk menyembah syaitan secara senyap/halus.
 
Jika tidak diambil peduli ini bermakna, jika kita orang islam membeli produk
Clorets, sudah pastilah sedikit sebanyak kita menyumbang dana ke agama sesat tersebut. Dan, secara tidak langsung atau tidak sengaja di dalam poket manusia terutamanya orang-orang islam akan terdapat salib di dalam poketnya walaupun dia sedang solat jika ianya tidak mengetahui. Ini salah satu sebab kenapa kita tidak khusyuk bila mengerjakan solat atau ibadah lain kerana kita sering menggunakan produk yang tidak tentu asal usulnya, tidak halal yang kita gunakan atau makan.
 
Pandainya tindakan orang-orang kristian menyebarkan agamanya kepada manusia dan kita orang islam semua tahu, mereka semua adalah golongan orang-orang yang sesat di sisi ALLAH SWT.

 
ni lak email ori yg di kirim oleh 1st sender


EMAIL YANG SAYA TERIMA PADA 22.12.2010
 
aku ni jenis suke belek belek barang, bile ade barang kat tangan aku, aku suke sangat belek belek..henpon ke ipod ke, botol air ke, paket makanan ringan ke...memang aku suke belek, aku suke tengok info yang ade dalam benda yang aku belek tu

nak jadi cerita, semalam mase tengah lepak lepak ngan member aku, aku pn membelek lah paket gula angin clorets infinity yang boleh dibeli di 7 eleven atau kedai kedai runcit atau pasaraya


cara nak buka kotak besi gula gula angin ni unik sikit, kite kene tarik sikit je penutup dia, dan boleh keluar kan biji biji gula angin tu...jadi sebab gula gulanya dah habis, aku pn main main la dengan bekas besi dia...

tup tup masa tengah main, aku bukak abis penutup besi tu...haa...bila dah tebukak tu, tergamam aku tengok corak yang ada kat depan aku tu...lambang salib yang amat amat clear boleh ditengok..aku tak tau la kalau pandangan orang lain macam mana..tapi kat pandangan aku, macam lambang salib zaman feudal

sapa sapa kat luaq sana , silalah berhati hati, jangan dibeli gula angin clorets ni...kalau aku gatai tangan belek penutup kotak besi gula angin clorets ni, memang tak tau ada benda bahaya tersembunyi di sebalik penutup tu



rangers dan tenggiling

Oit korang!! Gua ada masalah problem ni. Lately kan,gua terlalu banyak misi rescue2 ni. Di sebabkan jalan raya kat Penang ni sangat2 lah jamm ngalah kan KeyEll, gua berhasrat nak tukar kenderaan rasmi gua utk misi rescue. Currently gua guna tenggiling cabok je. Tapi tenggiling kesayangan gua ni da barai di kerjakan adik gua.So, nak tak nak gua tepaksa la cari tenggiling baru.

Skarang ni gua ada beberapa choice of tenggiling yang gua bekenan la. Tapi tatau nak pilih hat mana satu. Tapi tenggiling2 ni gua cari yang agak murah je la k.sebab gaji as rangers ni bukan la banyak sangat macam gaji2 pekerja gomen yang full of elaun kan..[opssss!sure kena maki ni cakap camni. IM SORIIII.].nak beli spray kilatkan mask gua ni pun gua bajet2 tau.Ahahahahhaa..

DIPERSILAKAN PILIHAN TENGGILING2 GUA...

EgO S


hahahaha..ni ada sorang kwn tak kasi gua amik.dia cakap nanti nampak macam gua naik itu kukur nyiok..cilakozzzz lu Mr.K weh..takpe2...gua maaf kan lu..


GT 128


Pergh..dimana ada kemahuan, disitu ada hiway.Ahahha..ni memang cun la. Gua da test.lajuuuuu gak niii..kalo dia Adnan sempit, GUA?????? Rangers ketat ke??wakakkakakaa


WaveRS 110

cantek tak ni???mcm smart je kan cutting dia??ada sharp2 kt dpn and blakang..gua likeee... spotrim pun mcm cun gak nih..hurrmm..


Lagenda 115z

ni agak smart.pun ada sportrim.gua ada minat gak..tapi tang 1 part je buat gua kureng suka skit.kasi mood suka gua spoil.nak tau tang mana???


haaaa..tang part lampu blakang dia nih..cer tengok bentuk lampu dia tu.motip?????so,gua pikir2 kan dulu la kan...


So, skarang ni gua da mula migrain dok pikiaq mana 1 patut gua rembat menggantikan tenggiling lama gua yang suda nan hado ini. Oh PET 1022, even lu dah legend, gua shayangggg lu sangat2 sebab lu suda banyak jasa sama gua tau. Paling memory coz lu tenggiling yang di sebey bersama Awah abah gua.huhuhuhuhu...tp now gua tepaksa tolak lu sama apek uncle la.sebab lu suda agak barai..waaa..sedih nyeeeee....

Secret Bulan2 kelahiran korang dan gua

Oit korang!! eh..silap intro lak.Ari2 Jumaat ni patut nya gua bagi salam la kan.Assalammualaikum korang2 smua..ada sehat???? Hope smua nya ada baik2 la hendak nye kan..kalo tak baik pun,pura2 je baik.hahaha..
Ok,sebab smalam kan cuti Thaipusam, gua pun cuti gak la dari publish entri.Gua lepak2 kat umah sambil google benda yang leh buat otak gua berpusing2 untuk  membaca. Then gua terjumpa artikel dari Dato' Dr.Fadzillah Kamsah tentang personaliti dari bulan kelahiran.
Macam menarik je sebab most of the point yang dia letak kat situ ada gak la yang terkena mask rangers gua ni.Tapi nak cakap gua pecaya boolat2 tu,idak lah kot sebab gua lebih yakin yang ianya hanya kebetulan saja.. Meh  kita tengok apa yg beliau tulis..

JANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik. * Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan. * Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur. * Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam. * Pandai mengambil hati orang lain. * Pendiam kecuali telah dirangsang. * Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi. * Mudah mendisiplinkan diri sendiri. * Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema. * Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya. * Cukup sayang pada kanak-kanak. * Suka duduk di rumah. * Setia pada segala-galanya. * Perlu belajar kemahiran bersosial. * Sifat cemburu yang sangat tinggi
FEBRUARI

* Berfikiran abstrak. * Sukakan benda yang realiti dan abstrak. * Bijak dan pintar * Berpewatakan yang mudah berubah. * Mudah menawan orang lain. * Agak pendiam. * Pemalu dan rendah diri. * Jujur dan setia pada segalanya. * Keras hati untuk mencapai matlamat. * Tidak suka dikongkong. * Mudah memberontak apabila dikongkong. * Suka kegiatan yang lasak. * Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif. * Mudah mempamerkan marahnya. * Tidak suka benda yang remeh-temeh. * Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya. * Sangat berani dan suka memberontak. * Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya. * Pemerhatian yang tajam. * Suka hiburan dan sukan. * Suka benda yang bersifat seni. * Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran. * Berkecenderungan pada benda yang tahyul. * Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros. * Belajar untuk mempamerkan emosi
MAC

* Berpesonaliti menarik dan menawan. * Mudah didampingi. * Sangat pemalu dan pemendam rasa. * Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. * Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. * Suka pada kedamaian. * Sangat peka pada orang lain. * Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. * Tidak cepat marah dan sangat amanah. * Tahu membalas dan mengenang budi. * Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. * Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. * Suka berangan-angan. * Suka melancong. * Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. * Kelam kabut dalam memilih pasangan. * Suka dengan hiasan rumahtangga. * Punya bakat seni dalalm bidang muzik. * Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. * Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL

* Sangat aktif dan dinamik.
* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
* Punya daya mental yang sangat kuat.
* Suka diberi perhatian.
* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
* Sangat berani dan tiada perasaan takut.
* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
* Emosi cepat terusik.
* Cuba kawal perasaan.
* Kecenderungan bersifat pendendam.
* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
* Kuat daya ingatan.
* Gerak hati yang sangat kuat.
* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
* Sangat cemburu dan terlalu cemburu
MEI

* Keras hati & tegas. * Kuat semangat & bermotivasi tinggi. * Pemikiran yang tajam. * Mudah marah apabila tidak dikawal. * Pandai menarik hati & perhatian orang lain . * Perasaan yang amat mendalam. * Cantik dari segi mental & fizikal. * Tidak perlu dimotivasikan. * Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain. * Mudah dipujuk. * Bersikap sistematik (otak kiri). * Suka berangan. * Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu. * Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit. * Daya khayalan yang tinggi. * Permikiran yang tajam. * Pandai berdebat. * Fizikal yang baik. * Kelemahan sistem pernafasan. * Suka sastera, seni & muzik serta melancong. * Tidak berapa suka duduk di rumah. * Tidak boleh duduk diam. * Tidak punya ramai anak. * Rajin dan bersemangat tinggi. * Agak boros
JUN

* Berfikiran jauh & berwawasan. * Mudah ditawan kerana sikap baik. * Berperangai lemah lembut. * Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood. * Idea yang terlalu banyak di kepala. * Bersikap sensitif. * Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir). * Sukar melakukan sesuatu dengan segera. * Bersikap suka menangguh-nangguh. * Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik. * Cepat marah & cepat sejuk. * Suka bercakap & berdebat. * Suka buat lawak & bergurau. * Otaknya cerdas berangan-angan. * Mudah berkawan & pandai berkawan. * orang yang sangat tertib. * Pandai mempamerkan sikap. * Mudah kecil hati. * Mudah kena selsema. * Suka berkemas. * Cepat rasa bosan. * Sikap terlalu memilih & cerewet. * Kurang mempamerkan perasaan. * Lambat untuk sembuh apabila terluka hati. * Suka pada barang yang berjenama. * Mudah menjadi eksekutif. * Kedegilan yang tidak terkawal. * Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI

* Sangat suka didamping. * Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki. * Agak pendiam kecuali dirangsang. * Ada harga dan maruah diri. * Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan. * Mudah dipujuk dan bercakap lurus. * Sangat menjaga hati orang lain. * Sangat peramah. * Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya. * Berjiwa sentimental. * Jarang berdendam. * Mudah memaafkan tapi sukar melupakan. * Tidak suka benda remeh-temeh. * Membimbing cara fizikal dan mental. * Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang. * Layanan yang serupa terhadap semua orang. * Tinggi daya simpati. * Pemerhatian yang tajam. * Suka menilai orang lain melalui pemerhatian. * Mudah dan rajin belajar. * Suka muhasabah diri. * Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama. * Suka mendiamkan diri. * Suka duduk di rumah. * Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan. * Tidak agresif kecuali terpaksa. * Lemah dari segi kesihatan perut. * Mudah gemuk kalau tak kawal diet. * Minta disayangi. * Mudah terluka hati tapi lambat pulih. * Terlalu mengambil berat. * Rajin dalam membuat kerja

OGOS

* Suka berlawak. * Mudah tertawan padanya. * Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain. * Berani dan tidak tahu takut. * Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan. * Pandai memujuk orang lain. * Terlalu pemurah & bersikap ego. * Nilai harga diri yang sangat tinggi. * Dahagakan pujian. * Semangat juang yang luar biasa. * Cepat marah & mudah mengamuk. * Mudah marah apabila cakapnya dilawan. * Sangat cemburu. * Daya pemerhatian yang tajam & teliti. * Cepat berfikir. * Fikiran yang berdikari. * Suka memimpin & dipimpin. * Sifat suka berangan. * Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat. * Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk. * Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit. * Belajar untuk bertenang. * Sikap kelam kabut. * Romantik, pengasih dan penyayang. * Suka mencari kawan

SEPTEMBER

* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
* Sangat cermat, teliti & teratur.
* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
* Pendiam tapi pandai bercakap.
* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
* Sangat sensitif yang tidak diketahui.
* orang yang banyak berfikir.
* Daya pentaakulan yang baik.
* Otak bijak & mudah belajar.
* Suka mencari maklumat.
* Kawal diri dari terlalu mengkritik.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
* Suka sukan, hiburan & melancong.
* Kurang menunjukkan perasaannya.
* Terluka hatinya sangat lama disimpan.
* Terlalu memilih pasangan.
* Sukakan benda yang luas.
* Bersistematik

OKTOBER

* Suka berbual.
* Suka orang yang sayang padanya.
* Suka ambil jln tengah.
* Sangat menawan & sopan santun.
* Kecantikan luar & dalam.
* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
* Sentiasa berkawan.
* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
* Cepat marah.
* Macam pentingkan diri sendiri.
* Tidak menolong orang kecuali diminta.
* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
* Tidak suka terima pandangan orang lain.
* Emosi yang mudah terusik.
* Suka berangan & pandai bercakap.
* Emosi yang kelam kabut.
* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
* Suka melancong, bidang sastera & seni.
* Pengasih, penyayang & lemah lembut.
* Romantik dalam percintaan.
* Mudah terusik hati & cemburu.
* Ambil berat tentang orang lain.
* Suka kegiatan luar.
* orang yang adil.
* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
* Mudah patah semangat

NOVEMBER

* Banyak idea dalam perkara.
* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
* Berfikiran kehadapan.
* Berfikiran unik dan bijak.
* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
* Pemikiran yang tajam.
* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
* Sesuai jadi seorang doktor.
* Cermat dan teliti.
* Personaliti yang dinamik.
* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
* Terlalu degil dan keras hati.
* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
* Tak suka marah kecuali digugat.
* Mudah ambil berat terhadap orang lain.
* Pandai muhasabah diri.
* Cara berfikir yang lain dari orang lain.
* Otak yang sangat tajam.
* Pandai mendorong diri sendiri.
* Tidak hargai pujian.
* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
* Cuba sampai berjaya.
* Badan yang sasa.
* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
* Suka duduk d irumah.
* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
* Bercita-cita tinggi.
* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER

* Sangat setia dan pemurah.
* Bersifat patriotik.
* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
* Bercita-cita tinggi.
* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
* Seronok bila didampingi.
* Suka bercampur dengan orang.
* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
* Tidak pandai berpura-pura.
* Cepat marah.
* Perangai yang mudah berubah-ubah.
* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
* Benci pada kongkongan.
* Suka berlawak.
* Pandai buat lawak dan berfikiran logik 

Wateva pun..kalo ada yang terkena batang idong,maybe ianya satu kebetulan kan.. (^_^)

rangers & pepium!!

Pernah tak korang imagine yang every rangers tu pakai perfume?? no matter what color they are dorang suka pakai pepium ni.Hahaha..ape ke gila la soklan gua tanya ni..Korang layan je la gua ni k..

Ekceli gua nak cite pasal gua suda tangkap cintan sama ini 1 pepium lor..dia punya nama is DKNY RED (Delicious) huhuhuhu.. Dolu2 gua peminat setia pepium Tommy Girl. But since day one gua dok lenjan si DKNY RED ni kann..gua suda takmau tukar yang lain kot.



Kenapa gua suka DKNY RED ini???

  • Dia sangat2 lah wangi..bukan bau flower-flower sangat and tak gak bau fruit-fruit..hahaha
  • Botol dia ada unik & chantekkkk

 and sebab paling best is:

BAU DIA AGAK KUAT GAK TAPI TADE LA SAKIT IDONG.SO,SESUAI LA UNTUK GUA YG BERMANDI PELUH UTK MISI RESCUE2 NI..psst2!! patu kan..bau dia agak menyetimkan gak arr..huahuahua..AHAKXX!!! :P


terimalah pose dari gua bersama si RED tersayang..papai.. (^_^)

rajin dia nak tuntut ilmu..kita???

Saya sangat mengkagumi kerjaya sebagai guru sekolah. Sebuah kisah yang saya paparkan ini saya ulangi dari kisah benar seorang guru beberapa tahun yang lalu.
 
Ceritanya:
Saya mengajar di sekolah rendah di tengah2 bandaraya Kuala Lumpur . Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah. Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.
Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat. Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata2 kecuali anggukkan yang seolah2 dipaksa. Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat. Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja  yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.
Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.
Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan t ida k berapa jauh dari sekolah. Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.
Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari2 sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya. Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.
Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.
"Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?"
Dia terkejut dan wajahnya berubah.
"Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya
"Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?"
" Mak pesan, jangan meminta2 pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu."
Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, "Maafkan cikgu, ......."
Kejadian itu cukup menginsafkan saya. Selepas itu saya cuba membantunya setakat yang mampu.
Cerita2 begini membantu melembutkan hati yang keras. Kata seorang guru, sekiranya hati kita mula keras lembutkanlah dengan perkara2 berikut;

 
i.   Solat sunat
ii. puasa sunat
iii. berzikir
iv. bersedekah
v. mengusap rambut anak yatim
vi. mendengar cerita2 kesusahan orang lain
vii. membantu orang susah

Yg paling penting sentiasa muhasabah diri..

[nota kaki size7: cite ni bukan cite gua.tapi gua sekadar mengShare kan dgn korang2 smua.Tangkap leleh air mata gua baca ni. even susah,adik tu tetap nak pegi skolah.yg kita ni dulu???siap ponteng skolah bagai.insaf3..]

budak TeTek dah Jadi Ulat Buku.. (^_^)

Yiihaaa...pinkrangers telah mengembali kan diri nya smula..huhuhu.. Alhamdulillah..gua da sihat even tak spenuh nya la.. Sabtu lepas kan, gua telah menyewa anak2 abang gua merangkap anak2 sdara gua la untuk kuar berjimba-jimba.Hehehe..Ekceli saja je nak kuar jalan2 amik angin lepas boring dok peram diri dalam umah layan Kool Fever je kan..

Korang ingat lagi tak anak sdara gua yang suka nyanyi lagu tetek tu???hahahaha...kalo sapa2 yg taktau ni haa..baca kat SINI k.. Haa..gua bawak dia ni pusing2 jalan2 makan2..uish..banyak nye kata ganda gua nih. Dok2 dalam keta tu mula la dia ni dok mencapai ape je ada dalam keta alang dia ni kan.Last2 dia jumpa ape tuh orang panggil ye..haa..PACIFIC nye pamplet tu.. (btul ke dak gua eja ni)

Haa...kusyuk btul dia dok membelek pamplet tu..nak beli ke Cik Suffi weh..ada duit???

Gua pun saje je stop keta kat tepi jalan nak amik pic dia ni. Memang dia sakan la dok belek. Gua amik pic dia pun dia tak sedar langsung. Siap dengan baca lagi tu. Macam tau baca je awak tu kan adik oiii...
Comel je kan..sampai letak depan muka lagi tu..

Haa..apa yang ko baca tu dik? Sampai lap2 peluh tu...jari tu nak je dalam mulut kannnn...

Last2 dia tunjuk kat gua pamplet tu. Dia cakap " alang..ni ayam.." dgn pelat dia la.. Gua cakap ni ayam nak masak punya tau. Gua ingat dah ok la kan.Pastu dia panggil gua lagi.  " ALANG..!! ni..ni ni..." gua tanya la ada apa adik? 

tau ape dia tunjuk????

skali dalam pamplet tu ada bra sales la.. dia cakap ni TETEK..muahahaha..adik oo adik..alang ingat kan ko dah tak sebut benda tu dah..alahai.. (^_^)

gua dan Kool Fever!!

Masuk arini dah 3 ari pinkrangers mendemam kan diri nya. Gila la weh.ni la demam paling lama yg gua penah rasa slama ni. Kalo takat demam je gua leh tahan lagi, ni siap dgn sakit2 badan and migrain yg on off lagi. Memang sakit gila arr..ofis langsung gua tak ingat dah.Lantak lah..kawan2 lain ada,dorang lagi cekap utk misi menyelamat kt opis nuuu...gua ni level Junior lagi.muahahahaha..

Spanjang demam ni kan, dahi gua da jadi board untuk tempek kool fever je.dari pagi sampai ke malam ada je benda putih tu lekat kat dahui gua. bila da tepek benda alah tu,rambut fringe bajet2 korea gua ni kena lah di clip kan ke atas.tak kan la nak pakai anak tudung syiria lak kan.muahaha..mau gila mak gua cakap nanti dok demam2 pakai anak tudung lak kannnn..

 inilah peneman gua 3 hari ni..naik boring dah gua nak lekat benda alah ni..

Ya ALLAH ya Tuhanku..Engkau sembuh kan lak sakit ku ini.Amin.. Gua demam2 ni pun, gua tak memanja kan diri gu tau. Gua tetap gak lakukan kerja2 seharian. Ok lah korang.Gua nak chow dulu ni. Misi menyelamat gua tetap kena teruskan. NO MC dalam hal ni.Muahahaha..arini gua nak selamat ape ye???? cer korang teka??

HAAA...arini misi selamat...



SELAMAT MAKAN LA KORANG!!! 
kan da lunch time ni..mak gua siap masak laksa penang lagi nih.err..agak2 gua leh makan ke tak nih.jap nak wat muka skupang kat mak gua.Harharhar..papai..!!!!


rindu nak jadi student

Arini pinkrangers telah slamat mengEMERGENCY LEAVE kan diri nya dari kerja. Ekceli gua sakit.Di sebabkan gua takde transport untuk ke klinik mencilok MC, maka dgn slumbernya gua telah menyeSMS kan kepada bos dan kawan gua yg gua on EL arini dan esok. So,mlepak la gua kat umah di temani ubat2 migrain dan domam yang tak sedap ini.Huh tak suke btul la!!!

Dok lexlexkacang kat umah ni kan, gua tingat je zaman2 begelar student dulu.Dun care la masa time student skola or sudent IPT kan..GUA MISS GILA ZAMAN BEGELAR STUDENT!!! masa jadi student takde lak gua kena migrain2 ni smua.Bila da keja ni asal sakit pala je migrain,asal migrain je sakit pala.hahahaha..siyes teruk la.

Masa time study dulu,takde makna nye nak srabut kan otak pikir server nak down la,mailserver hangg la, bos ok ke tak ari ni and macam2 lagi la. Rasa malas nak masuk clas, gua ngelat.hahahaha..tido je kat umah.takpun layan games dgn cite korea sampai lebam. Malam2 leh lepak sampai pagi.takde nak srabut pikir ee..sok nak masuk keja awal ni.kena tido awal.hahaha..adoii la..kalo la zaman keja ni seindah zaman study kan???? alangkah best nyeeee....

So, to hadek2 yg stil berstatus STUDENT tu, enjoy la zaman student ni puas2 and wisely ok. sebab once u olss da masuk alam kerja, its totally diffrent tauu..nanti u olss da keja,baru u olss paham ape gua mrepek ni...
Wokeh arr.. ubat time suda sampai. Mata mau berpinar lagi ni.Saje je kan cari pasal update blog. Ni kalo mak gua nampak ni haruss kena zaaaazzzz.. Papai.. (^_*)

ley taa t2lis gune BM yg btul..!!!!

Haa..hambekkk..skali title entri gua dah keluar ayat2 shortform yg agak susah nak paham.. Ekceli, gua dah lama nak buat entri ni.Tapi slalu lupa je.Muahaha..biasalah, orang dah makin tua kan.Sori yee..

Gua dah lama perasan tak kira la dalam Facebook (FB) dlm YM, Twitter or dalam mana2 pun la kan, banyak adik2 yang suka guna kan perkataan2 yg di shortform sampai pening dok pikir apa la yang dia ni cakap ye..? Memang nak short2 ni tak salah.Cuma biarlah perkataan yang nak di pendek kan tu, orang ramai boleh  paham.Kannnn...?

Gua admit gua pun banyak gak gunakan ayat2 shorform ni dalam entri2 gua.Hadoii..ni kalau cikgu BM gua masa SPM baca gua buat2 shortform bagai.Harusss kena baling buku kat luar.hahahaha...Tapi gua rasa perkataan pendek gua tu stil boleh di paham orang lagi.Or if ada yang tak boleh nak paham, gua mintak maap sangat2 k.. Meh kita tengok contoh ayat2 yang menggunakan teknik shortform alaf baru ni.. :p

1. Aq ase aq da jth cnta ma kamooo..
    (ni gua rasa ok lagi la kot..gua leh paham.tu pun meraban gua nak tau AQ tu ape?hahaha...last2 adik gua  yang gtau AQ tu = AKU.Oo...gitu yee...)

2.Awk bt pe t2?
   ( Haaa...ni ape lak ni..??? rupa2 nya dia nak tanya " awak buat apa tu? ayat tu pun leh jadi "t2" ye..)

3. Aq wendu ma dia. s2 ary taa jupe ase s2 taon lamanyeeeeeee
  (Haaa..ni lagi la..part mula tu gua paham gak. Aku windu sama dia. s2 tu apa weh???? lepas tanya2 orang baru paham yg s2 tu = SATU...gila aaah..da macam fomula math ni..huhuhuh)

4. tao dye menci aq
  (masa bace ni gua igat kan dia ni nak gi TAO restoran makan2 Korea tu..Ahaxxx!! tapi  tao tu means TAU daa..budak ni cakap TAU DIA BENCI AKU.adoii la..DIA pun da jadi DYE..da macam dye rambut je weh..)

5. Skuwla ? Wow~ x saba nawk g skuwla dha .rendu ouh ame tmanTEMANs
  ( haaa..ni gua cilok dari FB awek adik angkat gua.Pergh..baru masuk 13 tahun da pandai awek2 ye..lagi gua pening nengok ape la yang budak ni cakap..)

So,conclusion nye...ayat2 singkat ni tak salah.Tapi biarlah ayat2 tu ada lagi patah2 melayu yang boleh di pahami oleh smua orang. Gua pun tak perfect gak.sebab tu gua pun banyak je pakai shortform2 ni.Tapi biarlah berpada2 k.. :)

GudBye Mom..muah3!!!!

This is just a lil bit story to share and hope all of us will take note on this.. coz SHARING IS CARING.. ~XOXO~


A young man shopping in a supermarket noticed a little old lady following him around.  If he stopped, she stopped.  Furthermore she kept staring at him.

She finally overtook him at the checkout, and she turned to him and said, "I hope I haven't made you feel ill at ease; it's just that you look so much like my late son."

He answered, "That's okay."

"I know it's silly, but if you'd call out 'Good bye, Mom' as I leave the store, it would make me feel so happy."

She then went through the checkout, and as she was on her way out of the store, the man called out, "Goodbye, Mom."

The little old lady waved and smiled back at him..

Pleased that he had brought a little sunshine into someone's day, he went to pay for his groceries.

"That comes to $121.85," said the clerk.

"How come so much?  I only bought 5 items."

The clerk replied, "Yeah, but your Mother said
You'd be paying for her things, too." 
  
 
   
Bet you thought this was going to be a tear jerker.
Don't trust Little Old Ladies!!!  


why Blog???

Wah..siyes lama gua tak hupdate blog nih.Sori...gua agak super duper bizi lately.. and to be honest, ekceli gua tatau ape yang gua nak update.Muahaaaha..teruk gile kan.. :)
Erm..even gua tak hupdate blog sendiri,sebenar nya gua bnyk membawa diri gua menerjah blog2 blogger lain.hihihi..macam2 gua leh baca kat sana.then tiba2 gua ada terjumpa satu blog ni.Gua rasa malas la gua nak letak  link dia ni. Blog dia ni ok ekceli.Tapi gua agak kurang suka cara dia yang dok hentam blogger lain ikut suka suki dia je. Yes, its true blog dia,dia ada hak untuk tulis apa yg dia nak. Cuma,apa yang nak di sampaikan tu berpada2 la ye. Bukan salah nak bagi teguran, tapi jangan sampai mengaib kan orang. Tak baekk tauu camtu...PinkRangers takk soooka sikap macam tu.kang kena zaazz kang...haa..baru ada akai.

Gua baca je smua entri dia dalam tu.Memang kaw2 la dia kutuk orang. Yang best nye,dia  ni mcm bajet dia ni baguss la.Soriii la..gua bkn nak kata kat lu cikaro oii,,tapi bila gua baca smua komen yang lu reply kat orang tu,gua rasa macam lu ni bajet SS je la..muahahaha...nak cakap  lu baekk and kental sangat ke??? enuff2 la k nak membantai blogger lain. Kalo lu tak suka,lu diam2 duduk sudaaa..kalo takleh diam2,tegur biar cara orang educated skit tau.jangan wat cara macam lu wat skarang ni.sangat2 lah tidakk baekk..

Hurm..apa tujuan korang wat blog????untuk cari aib orang ke?even lu cakap orang tu sendiri yang bukak aib dia kan.. untuk duit ke??or untuk kepuasan diri korang sendiri??? macam gua,gua tulis blog sebab ni la satu2 nya teman gua untuk gua crita apa yg gua pendam.Siyes cakap gua tak ramai kawan sebab gua susah nak trust orang.So,ni la tempat gua ngadu even gua tau benda ni public kan.But, who care??bukan korang kenal gua pun kan..hahahaha.. But the most reason is, gua memang suka menulis,apa yang gua tulis dalam  ni smua dari hati  gua sendiri. kalo stakat wat blog then nak make it tempat hentam orang tu, dat is not soo me la.Blog ni biar tulis dengan ikhlas.bukan nye nak popular.kalo nak popular sangat2 g masok AF tu.huhhuhuh...

Okla korang. Gua kena chow dulu nih.Misi menyelamat da bermula.Muahahaa.. (^_^)

psst2...tetiba gua dapat phone call dari Ex gua yang lama gila gua reject dulu.Muahaahha..adoiii..slagi leh ngelak gua ngelak kaw2 ye..caiyok2!!

kutuk ke tegur????

Gua nak tanya la kan..smua orang suka cakap dia nak kasi teguran kat orang lain untuk orang tu berubah. Tapi soklan gua kat sini ialah:


WEH, KO KASI TEGURAN KE KO NGUTUK ARR?????

Coba korang pikir betul2 soklan gua ni. Korang sedar tak yang ramai antara kita ni lakukan benda yang sama Maybe korang pikir korang kasi teguran pedass kaw2 nye.. Tapi korang tak sedar yang korang tu da lukakan perasaan orang yang nak di tegur tu. Aloiiii... kalo nak tegur pun biarlah cara yang elok ala2 orang educated skit. Jangan la tegur cara samseng Kg.Dusun lak. Siap cakap benda yang tak elok bagai. Tu bukan tegur bhaiii... itu kutuk di samping luah rase tak puas hati!!!!

So, before nak kasi teguran kat orang, pi bediri elok2 tegak2 depan cermin, belek diri sendiri dulu k. Kalu rasa diri tu memang layak nak kasi teguran, GO ON!!! Jika rasa teguran yang nak diberi tu sure dapat bagi iktibar kat orang yang nak di tegur tu, U SHULD!!! but if rasa bajet best, sendiri rasa bagus tapi hakikat nya diri sendiri pun hampeh nyiok, FORGET IT je k... watpe nak sakit kan, nak malukan orang lain kalo diri sendiri pun lebih teruk dari tu.. Papai korang..ada misi menyelamat nih!!! muahahah...misi menyelamat makanan yg mak gua dah masak.huhuhu.... (^_^)

abe....napok ape tu?????

Smalam kan....gua kan..gua telah melanggar plan diet gua untuk tak makan waktu malam.Muahahaha...pastu kan..gua kan..gua telah membawa diri gua ke 1 kedai makan nih. Bajet nak hentam tomyam arr..Lama kot tak pekena tomyam masam2 pedas2 ni. Gua pun sampai ke 1 kedai ni yang gua pun tak penah pi before dis. Tempat mcm OkOk je..tak ramai orang and nampak privacy gak arrr.

Then elok je gua duduk2, maghi la sore abe ni nok mitak oder. Gua pun lajuuu je la oder sebab da memang hapal ape gua nak bedal kan.. Pastu kan...gua kan...gua teperasan 1 benda. Aduh!!!!! giler kot...Gua nak cakap ke tak..perlu ke tak nih..kang ada yang masuk bawah meja kang...Gua angkat muka pastu gua sengih2 kat abe tu..sengih kasi nampak lesung pipit gua yang mahal ni. abe tu pun sengih2 balik kat gua.wahhh...adakah abe ini ingat gua suda mau ngorat sama dia????
Dalam 10minit makanan gua suda marrriiii... Ops!!! kenapakah itu abe yang sama juga perlu antar oder gua nih???Tade orang lain ke yang leh antar?? sah2 gua dapat dosa free lagi ni..adoiii laa...takpe2..gua perlu sabar.kasi perut gua stamina dulu.. Gua pun sengih meleret2 lagi kat abe tuh. Wah,nampak nye dia sudaa syiokk wooo..dia sudaa kasi senyum baekk sama gua..siap kenyit2 mata lak tuh.Its ok, KITA MAKAN DULU!!!!!

Ok. Perut gua sudaa kenyang. Aduhai..banyak nyamuk lak kedai ni tetiba.kenyang la beliau melantak darah gua yang masih manis ini.Hihihihi.. Now, time to bayar. Gua suda mau balik..Gua angkat tangan kasi sign mau setel la kan... Tup2, si abe tu lagi yang datang..Aloiiiiiiiii...apalah dosa gua arini. Kenapa dia lagi???Gua pun dah tak sengih kat dia. Gua bajet2 hot jap..sebab memang hot la kat situ.Berpeluh2 sudaa ni..

"ye mek..nok bayar ko?"si abe tanye kat gua
"ye la abe weh..mek nok bayar la nih.kalu dok, wat gapo mek panggil..."
pergh....si abe ni dok senyum2 lagi kt gua nih.siap ulur fon number bagai .Ops!!! thats It...gua kena cepat2 setel ni...

" haa..brape smua ni? pssst2..abe weh, mek nok kecek metar ni.tapi mek nok mitak maap awal2 dulu..."
"haa...buleh jah.gapo dia mek?"
 Adoi....camner gua nak cakap yeeeeee....?gua tarik nafas panjang2 dengan 1 lafaz je gua cakap


ABE WEH, SUAR MU DOK TUTUP ZIP ARRR!!!! TU NAPOK ABEH MENDE2 TUH....!!!!!

[weh korang,dia pakai boxer arr..jangan ingat gua nampak dia nyee tuuut la ye] kalau gua nampak tuuut tu harusssss lah gua tak melantak dah makanan gua tuh wokeh.muahahahhaa... pas cakap tu, gua angkat peace kat dia.Hihihih... sori abe, gua mukan nak ngorat lu arr...tapi gua tatau camner nak gtau lu pasal zip tu.tu la pasal gua sengih2 je..


[notakakisize7: kalo dialog loghat klate gua ni salah,gua mintak maaf bnyk2 k]
 (^_^)

permulaan tahun,permulaan hidup baru..

Aloiiii..blogger lain smua da siap hupdate pasal 2010 and nuye dorang. Tapi gua??? takpe2..gua tak sengaja maa..gua manyak biziiii woooooooooo.... (^_^)
Ape ye gua nak storii ni ye?... aduhai...very the blurrr la..Ekceli penutup tahun 2010 gua sungguh tak best and banyak insiden sedih yang penuh air mata je jadi. Bukan gua suka2 nak nangis bagai..tapi biasa la.Nangis tu kan 1 terapi ilangkan stress.hehehe.. Siyes weh, dua minggu terakhir 2010 tu kan, gua sangat2 down and tension.Macam2 gua pikir dalam pala hotak gua ni. Gua bukan down sebab diri gua sendiri. Tapi gua down sebab sikap2 orang sekeliling gua yg hanya tau nak amik kesempatan atas setiap kebaikan gua. Weh, GUA TAU ARR HATI GUA NI SANGAT2 LA SOFT, TAPI AGAK2 ARR SAMA KORANG NAK TAKE ADVANTAGE AND BULI GUA.LAGI SANGGUP TIPU GUA IDOP2 PLAK TU!!!! slamat gua idop lagi,kalo gua da mati? da kena tukar ayat lak.. :p

Aniway, ape yg dorang dah buat kat gua, gua da maaf kan dorang ikhlas dari hati gua. Even ada bende yang dorang dah lakukan tu,amatlah payah dan perit untuk gua maafkan. Tapi takpe,sape la gua ni nak jadi kejam tak maaf kan orang kan. Gua pun insan biasa gak yg ada buat salah dan tetap mengharapkan kemaafan dari orang lain.So, to korang2 yang kalo gua ada wat salah and mungkin gua sendiri tak perasan kan, GUA NAK MINTAK MAAF BANYAK2 yeee... Kira taun baru ni buka page baru je la..Takyah nak ingat benda2 lama lagi dah. Buang yang keruh amik lah yg jernih. Baru la leh nampak ape ada dalam tu sebab dah clear kan...hihihhihi... (^_*)

Last word from me, HEPI NUYE OLSSS..!!!!hope 2011 ni korang akan lebih maju dan berjaya dalam idop. Up kan ape yang kurang masa 2010 tu. papai smueee..mau tito sudaaa..penat karoke suda marii ni... :p