fikir dulu sebelum cakap..

Dalam dunia ni,manusia memang tak pernah puas, tak pernah kenal diri sendiri dan tak pernah nak lihat kekurangan diri sendiri sebalik nya suka menunding jaring mencari kelemahan dan kesilapan orang lain. Aku tak bermaksud nak mengatakan yang aku ni bagus,baik,perfect dan sebagai nya.Cuma aku sedih apabila berdepan dengan orang-orang sebegini..

Tuhan telah mencipatakan manusia ni dengan sebaik-baik kejadian.Setiap yang dicipta NYA adalah indah-indah belaka. Tapi siapa lah kita yang juga bahan ciptaan NYA untuk menilai dan mengutuk segala cacat cela yang kita nampak pada orang lain? Bagi aku, sebagai seorang manusia yang sedar diri, tak seharusnya kita bertindak dengan cara sebegitu. Lagi pula,setiap yang terjadi ada lah KURNIAANYA dan ada hikmah di sebalik nya.

Jangan sebab kita fikir "eh,ni mulut aku,aku punya suka lah aku nak cakap apa pun", kita langsung tak memikirkan apa perasaan orang lain apabila mendengar atau membaca apa yang kita cakap tu. Aku paham memang setiap dari kita ada hak dan kebebasan untuk bersuara. Tetapi jangan hanya mulut melontarkan kata, sebalik nya gunakan lah hati,akal dan minda sebelum melontarkan sesuatu perkatataan agar tak ada insan yang sakit hati dengan kita.

Setiap dari kita ada saja kekurangan nya, cermin-cermin kan lah peribadi sendiri sebelum membuat rumusan tentang orang lain. kerana....

KITA SEMUA SAMA SAHAJA DI MATA NYA... yang mambezakan kita adalah AMALAN DAN IMAN KITA SENDIRI.

Fikirlah dulu sebelum menuturkan kata agar kita tak termakan dengan kata-kata kita itu kelak..

nokia C3

Aduhhh...tengok je iklan satu benda ni terus aku buat aku senyuummmmm dan jatuuhh chentaaa.... Lagi dengan kaler nya yang pink itu.Wow!!! aku nak rembat 1 la..

Nak tau apa benda yang aku dah jatuh chentaaa sangat2 ni..? kalau aku reveal korang jgn la gelak or cakap "eekleh..benda cikai ni pun nak eksaited sangat ke????"..oooo....please dont say like that wokeh. Maybe for orang2 mampu benda ni amat lah cikai. But bagi orang yang taraf sederhana macam aku ni, benda ni sudah cukup buat aku happy  (^_^)


haaaa..ini lah dia.. NOKIA C3!!!!!

These new handsets feature full QWERTY keyboards, and enable access to a range of different email accounts, IM communities and social networks.The Nokia C3 is the first device to bring a full QWERTY keyboard to Nokia´s Series 40 platform and is the first in the range to enable access to social networks directly on the homescreen.
People can view, comment, update their status and share pictures to their favourite social networks such as Facebook and Twitter. The Nokia C3 aslo comes with Ovi Mail and Ovi Chat and first time users can set up email and chat accounts straight from the device, without the need for a pc.

Eeven ada orang cakap yang phone ni takde la canggih sangat even design dia dah macam BlackBerry, bukan SmartPhone bagai, tapi bagi aku its still a cool phone. Untuk spec phone ni, please click here: nokia c3 spec

Yela,kalo nak compare price dia for only RM520 (maybe can get lower than this), i think this phone still worth to buy. Aku rasa maybe Nokia buat phone ni untuk target middle rank people la. Termasuk aku.huhuhuh..nak beli Cek Berry mahal koo..mana nak mampu.Yang ni pun ok la.Leh guna call sini call sana sudah la. Cuma phone ni kureng sikit sebab takdak 3G je. ( nfon aku yang skarang ni pun memang takdak 3G.phone cikai gak)hiihihi..

Aku tak nak yang kaler macam kat atas tu. Tapi aku nak kaler ni!!!


Cantik kan..kan..kan..????? Bila agak nya bonus nak masuk ni?ke ada sesapa yang nak seponsor??wakakaka.. hurrmm...

Gila Pesbuk!!

/HAHAHAHAHA.. ops!! jangan terkejut ye bukak2 entri je aku dah gelak macam org gila ni. Actually aku tak boleh tahan baca email yang sorang kawan aku send pagi tadi.memang lawak la.
Nak tau apa dia???mai aku share dengan korang2 smua ye..ai tak mau kede2 ni.nak gelak,kita gelak sama2 wokeh..




haaa...ni semua credit to http://funny-profiles-story.blogspot.com
lepas aku baca email tu,terus aku google blog ni.memang macam2 ada la..

Adakah akaun bank anda betul2 safety?????

Dari entry title pun dah bunyi semacam je.. Actually masa tulis entri ni,aku tengah hot yang tersangat la hot. Bukan nye hot yang meletoppsss tu ye.ni HOT yang membara macam nak hentak orang je rasa. Kalau lah boleh buat video call ke dengan 'orang' yang berkenaan tu. Mau ketaq dorang kot.huhuhuhu.. :)

Mai aku cerita apa sebab yang buat aku nak jadi PINK HULK ni....

Pada 1 hari di bulan September (sori..date tu aku tak ingat la..),ketika aku 1 famly sedang dalam perjalanan pulang dari pejabat tanah di Bertam, aku menerima 1 phone call ni. Nombor phone pulak memang aku taktau milik siapa. Aku pun jawab la dengan sesopan nya.Dah orang call kita kan.Rupa2 nya 'orang' tersebut ada lah agen insurans dari CIMB AVIVA.

Dia nak promote 1 produk insurans terbaru.Tapi insurans tu bukan depa nak promote kt aku.Its belongs to my mom sebab dulu aku penah amik 1 insurans aviva ni untuk mak aku dan guna akaun CIMB aku untuk buat auto debit dengan KEIZINAN aku sendiri.So,dari situ la depa2 ni senang dapat personal info kita.

'Orang' tu pun soksek2 la dok crita tentang produk dia ni even aku tak dapat nak dengar clearly apa yang dia dok soksek2 tu.Dah nama pun dalam kereta kan.mana la nak clear sangat coverage phone tu. So,lepas dia dah soksek2 dengan aku tu, dia mintak izin nak cakap dengan my mom pulak. Nak tanya mak aku ada apa2 penyakit tak.Aku pun pass la phone kat mak aku and mak aku pun jawab la apa yang 'orang' tu dok tanya dia. After mak aku dah abes sesi soal jawab,'orang' tu nak cakap dengan aku balik. Rupa2 nya apa yang kita cakap dengan dia tadi,semua nya depa RECORD wokeh.  Tak kira lah even time tu kita tengah drive ka, mamai ka apa ka..janji every conversation is being recorded!!! (haa..kat sini 2 point yang aku nak tekan kan.
1- let say yang jawab panggilan tu bukan kita tapi org lain and dia p said YES????
2- yang wat phone call tu bukan dari pihak AVIVA tapi ngaku dari pihak AVIVA and pastu duit korang kena potong. haa..macam mana ni???)

'Orang' tu tanya aku berminat tak dengan insurans yang dorang nak jual ni.Aku cakap BERMINAT JUGAK LAH tapi aku nak tengok polisi dulu. Then 'orang ' tu cakap lagi nanti pihak dorang akan pos kan detail polisi kat rumah aku untuk aku paham betul2 dan proceed dengan insurans tu.Aku cakap ok la.aku wait polisi tu sampai dulu.( masa ni, 'orang' tu tak sebut langsung payment method nye and tak sebut pun once polisi dah di send out,dorang akan debit terus duit dari akaun aku)

Haa..jangan ingat abes takat ni saja tau.Aku wait jugak la polisi tu,tapi sampai TARIKH AKU TYPE ENTRI ni, 1 haram polisi pun aku tak dapat. Nak di jadikan cerita lagi,aku ada wat 1 personal loan dengan CIMB gak. Payment loan tu aku buat secara auto debit dari savings account aku. Before this,tiap2 bulan tak penah ada problem pun payment aku. But,since this 2 months aku dah mula pelik bila CIMB slalu SMS aku cakap baki akaun aku tak mencukupi untuk buat any tansaction.

EH??? tak ke al pelik al hairan bin ajaib.. Tiap2 bulan tak penah ada problem.Tak kan tetiba je akaun aku takdak duit lak nak wat auto debit nak bayar loan payment kan..Sedangkan, every 21st setiap bulan duit dari account aku akan ditolak p kat savings akaun CIMB.

Aku pun mula lah godek2 CIMBCLICKS aku..haaa...tudiaaaaa....at last aku jumpa penyebab yang buat duit dalam akaun aku jadi GILA MEROYAN..rupa2 nya.... si CIMB AVIVA tu dah pandai2 p potong duit dalam savings akaun aku WITHOUT  KEIZINAN aku dan TANPA  PENGETAHUAN AKU LANSUNG!!!! Hello...ni savings akaun aku wokeh.sapa yang bagi keizinan dekat korang untuk pandai2 sendiri buat debit advice kat akaun aku ni???? yang paling best nya,dah DUA BULAN dorang dah lakukan pemotongan ni tanpa aku tau langsung! abes tu,duit yang dorang p potong tu ada lah duit yang aku auto debit untuk pembayaran personal loan aku.
So, sekarang ni kira dah dua bulan persolan loan aku TERSANGKUT tanpa aku tau dan aku terpaksa menaggung PENALTI yang di caj oleh pihak bank secara DAILY. OMG, dah la duit aku kena amik tanpa aku tau.aku pulak nak kena tanggung BUNGA a.k.a PENALTI bank lagi.Mau tak ngamuk aku.

Aku pun mula lah call sini call sana.P kat branch manager smua la.Yang best nya BRANCH MANAGER CIMB (pakcik ni aku rasa la dia branch manager dari gaya dia) sendiri pun tak boleh buat apa2 even dia sendiri admit ramai yang datang buat komplen TERKENA macam aku ni.very the kesiannnsss wokeh. Aku tak kisah la.Kalu hang tak boleh buat apa2,aku akan buat jugak sampai boleh and sampai aku dapat balik duit aku tu.
Aku mula call CIMB AVIVA.Banyak kali aku call.cakap dengan customer service depa.seingat aku la..3 orang smua aku cakap,kira 3 kali la aku call.Aku cerita apa yang jadi dari 1st sampai aku ask untuk TERMINATE insurans aku ni berkuatkuasa SERTA MERTA. Yela,polisi pun aku tak dapat,jangan kata polisi,nombor polisi pun aku taktau langsung. Tengok2 duit dah kena potong. AKU TAK SIGN APA2 AGREEMENT ATAU POLISI LAGI. tapi dorang cakap,aku dah setuju nak ambik insurans tu MELALU PHONE CALL. Oi warga AVIVA oii..kalau lah customer cakap dia berninat,belum tentu dia setuju ok.lagipun customer needs to read all the details dalam polisi tu.ada paham tak???? Yes, korang ada cakap dah send out polisi tu kat aku,tapi dah memang aku tak dapat langsung. SALAH AKU KE????

Ok, proses untuk terminate insurans pulak, tak semudah dorang potong duit kita dari savings akaun wokeh.

Kita kena send out 1 email kat dorang cakap kita nak terminate insurans tu. Pastu macam kes aku,dalam email tu aku kena include kan 1 komplen tentang aku tak dapat polisi. (nah..kat sini la aku bantai dorang kaw2 punya.dah dalam phone tadi tak puas hati lagi kan.hamikk ko dalam email lak aku sambung). Ha...kalo nak tanggu dorang respons kat email korang2 tu mau la very the siputss.
Aku email kat dorang pukul 2.38PM. tanggu sampai pukul 4.30 stil takde apa2 reply.Aku terus call dorang lagi.Kali ni aku mula naik angin. Aku tanya ada tak dorang recieve email aku.Dorang cakap ada kot.Tapi tak tengok lagi.hadoii..bukan ada orang yang patut nya jaga GENERAL MAIL korang ke ha??? aku tak peduli,aku cakap dengan orang tu apa pun jadi,aku nak insurans aku di TERMINATE NOW!!! terkejut ko minah yang jawab phone tu
Lantak lah.ni akaun aku,duit aku.just please to understand and follow my instruction.NO MATTER WHAT, I WANT MY INSURANCE TO BE DIACTIVATED BY TODAY BEFORE 6PM!!. hah.hambikk..aku cakap elok2 taknak dengar.siap cakap kami akan cuba buat hari ni lah apa lah kan.


Pastu dalam 5.30pm aku dapat phone call dari dorang.(dalam email aku,aku dah bagi detail include phone number kat dorang) maybe yang call aku ni bos dorang la kot.lantak la..ada aku kisah dia sapa?
Dia inform aku yang dorang dah terminate insurans aku and akan refund balik smua duit aku seperti yang aku tuntut dalam email komplen aku tu (CIK BOS ni cakap dalam masa 1week untuk refund) . Ok,masa CIK BOS ni cakap,aku dah mula leh cool sikit emo aku ni.Aku cakap aku akan tunggu duit refund aku tu masuk but PLEASE HELP TO REPLY MY PREVIOUS EMAIL.
Aku nak dorang reply email aku ni sebab aku nak ada black & white.taknak cakap2 mulut je.sebab dengan cakap2 mulut ni lah dorang leh sesuka suki potong duit dari akaun aku. So,pukul 5.45PM aku dapat reply mail dari pihak dorang,aku keep email ni elok2 sebab nya kalo jadi apa2,aku akan guna email ni untuk buat aduan ke BANK NEGARA MALYSIA. Tapi dalam email,dorang cakap akan amik masa 1 month pulak untuk refund process tu. Aik,tadi cakap 1 week. Ni cakap 1 month pulak. Its ok,aku tunggu je.Kalo takdak jugak,KORANG GET READY je la wokeh.

So, mai aku buat sikit conclusion kat sini:

 1- Please DO NOT say YES, IM INTERESTED or apa2 je lah yang boleh membuatkan pihak2 bank ni  pikir korang setuju nak beli produk dorang.

2- Please REGULARLY check your savings account or apa2 account la yang korang ada. Sebab nya kita tak tau yang dorang2 ni dah lalukan pemotongan. Macam kes aku, dah dua bulan dorang potong duit and aku tak tau pun.

3- Please TEGAS dengan dorang kalo korang kena kes macam aku ni.

4- Please check where dorang ni dapat details tentang korang.Sebab every details kita ada lah rahsia. Macam aku, dorang dapat details aku dengan my mom via previous insurans yang we olls amik dulu.

5- Simpan segala bahan yang korang deal dengan dorang ni elok2.in case jadi apa2 korang ada bukti nak rujuk ke pihak berkenaan.


So,sekarang cuba korang pikir elok2. ADAKAH AKAUN BANK dan DUIT2  korang ni adalah hak korang sendiri atau HAK PIHAK BANK?? kalau ianya hak kita, sepatut nya dorang kena tanya kita dulu sebelum melakukan ANY AUTO DEBIT TRANSACTION tak kira lah even dorang dah record conversation kita tu earlier.Kalau lah aku pun tak check CIMBCLICKS aku nye akaun details,aku pun tak tau yang duit aku dah dua bulan kena potong and loan aku dah dua bulan juga sangkut. Aku tak kan lupa ayat dari org AVIVA tu bila aku gitau dia yang duit dorang potong ni adalah duit untuk loan payment aku.Sekarang ni dah dua bulan loan aku tersangkut and aku kena tanggung day penalti. Nak tau apa dia cakap???


"YANG TU SAYA TAK TAU.CIK KENA TANYA PIHAK CIMB SENDIRI LA.SEBAB LOAN TU CIMB PUNYA BUKAN AVIVA.KALAU DUIT TAK CUKUP,CIK KENA BUAT PENAMBAHAN LAH.."


Tuudiaaaa..baik punya ayat dia lepas.hamboi2..time korang AMBIK duit ORANG dari akaun tanpa gitau.ada korang tanya orang dulu tak???yang korang AMBIK tu pun dari akaun CIMB jugak.dah korang kan link.so pandai pulak nak ngelat2 ye...

Ha..so korang jaga2 lah akaun korang semua ok...

Saya tak akan bersuara lagi...

Awak, kenapa mesti awak lakukan ini terhadap saya???
Setelah apa yang saya beri dengan penuh pengharapan agar saya dan awak akan melangkah ke satu ruang yang lebih selesa dan penuh dengan ikatan.

Awak, saya tau peristiwa lampau banyak membuat awak berduka. Tapi adakah semua itu salah saya? Ya,kalau awak beranggapan semua itu berpunca dari saya, saya terima. Tapi awak, awak seharusnya sedar yang setiap perhubungan tak penah ada yang sempurna awak. Dalam perhubungan kita, mesti ada juga salah yang datangnya dari awak dan dari saya juga, Sebab kita manusia tak pernah ada yang sempurna awak.

Awak,saya cuba mencari dan memberi ruang di hati saya untuk awak kembali. Tapi kenapa awak sedikit pun tak pernah mengerti? Saya tak pernah meminta lebih dari awak. Cukup lah sekadar awak mengerti hati dan perasaan saya selama ini.

Awak, bermula nya hari ini, awak jangan khuatir lagi. Sebab saya tak akan buat awak rasa terpaksa dan tersepit dengan keadaan. Awak tak akan dengar lagi setiap pertanyaan dari saya yang hanya akan membuatkan awak mual, fobia,tak suka dan macam2 lagi. Saya janji awak... Saya janji dengan setulus hati saya. Ambil lah seberapa banyak masa yang awak perlukan untuk mencari diri awak dan menilai siapa saya dalam hidup awak. Kerna...

SAYA TAK AKAN BERSUARA LAGI untuk mengingat kan awak tentang segala-galanya...

Blackberry Torch 9800

Cun giler la fon ni.alahai..nak membeli nye memang la aku tak mampu pun.al maklum lah gaji pun kecik nau kan.

Meh2 kita tengok Nuffnabgers promo for this smartphone



We really are spoilt for choice nowadays when it comes to purchasing smartphones. So many brands, so many models, so many fancy features… but make no mistake, nobody does smartphones like one of the pioneers in the market – Blackberry. And if you were always on the fence about which smartphone ‘camp’ you wanted to join because you were undecided about going with a touch screen or a physical keyboard, your dilemma is now solved with the debut of the new Celcom BlackBerry Torch 9800!



The Celcom BlackBerry Torch 9800 is the first smartphone with a BlackBerry keyboard and full 3.2 inch touch screen, and also comes with a 5 MP camera, 8 GB memory expandable with a micro SD card, and integrated social feeds, so you never miss out on a single tweet or Facebook update. Don’t forget the push email and instant messaging capabilities BlackBerries have always been known for!
Not all Blackberries are the same though – Celcom Blackberry gives you the best deals in town and the widest coverage wherever you go! With that, allow us to introduce the Celcom Exec 50 plan, where you can get connected with Celcom from as low as only RM50 a month! Check out some of the benefits you’ll get with the plan:
- 15 sen call rate to any number. Nothing complicated; just a simple rate to all numbers
- Automatic discounts every month.
- Talk more, save more. The more you use, the more discounts of up to 30% every month
- Low monthly commitment of only RM50.
- FREE Celcom Broadband Basic Plan for 1 month with speeds of up to 384 Kbps
Celcom will be launching the Blackberry Torch 9800 on 29 October 2010, and there’ll be amazing deals for you when you sign up with Celcom, ONLY available at the event. Remember to keep checking on the Celcom website to find out what the offers are! There’ll also be many other fun activities, prizes and giveaways on the day. There’s more: If you’re one of the 1st 100 customers to pre-register & purchase the new BlackBerry Torch 9800 with the Celcom Exec Postpaid plan, you get to enjoy the early bird promotion where they’ll throw in the following for FREE:
- Jabra Bluetooth Headset worth RM125
- 8GB Micro SD Card worth RM68
- Energizer Portable worth RM58

So, watcha waiting for???grab the promo wokeh???

suara hati emak...

Aku tak tahu kenapa dalam seminggu dua ni,mak selalu sedih.setiap benda yang di fikirkan nya lebih kepada rasa hati nya yang agak sayu. Puas aku bertanya dan akhir nya aku menemui jawapan. 1 jawapan yang bisa membuat aku terkedu.

" Mak, awat mak emotional sikit eh seminggu dua ni..?" tanya ku. " Tak tau la.mak rasa sedih sebab anak mak nak beralih kasih kat orang lain. Selalu kasih sayang dia ada untuk mak ja. Pi mana2 pun dengan mak.
Shopping2 pun dengan mak. Tapi nanti mesti dia dah tak boleh nak teman mak macam lani dah." mak tunduk je lepas tu.

Aku terdiam.Tak tau nak cakap macam mana. Yang sebetul nya aku sedih. Aku tau mak cakap macam tu sebab dia dapat rasa yang aku akan menjadi milik seseorang tak lama lagi.Dia takut sangat aku abaikan dia, tak ada masa dengan dia dan yang paling dia risau, aku mungkin akan kurang kasih sayang untuk dia lagi.

 Aku tau..aku paham kenapa mak berperasaan begitu. Mak sendirian sekarang selepas arwah abah meninggalkan kami hampir setahun yang lalu. Dan dalam adik beradik aku,aku la insan yang paling rapat dan tinggal agak lama dengan mak. Kakak aku yang sulung telah berkahwin ketika berusia 19 tahun lagi. Abang pulak berkahwin ketika berusia 22 tahun. Aku masih mempunyai dua orang adik lagi selepas ku.Tapi paham2 lah kan.Bila nama pun adik2, mesti la banyak benda yang mak tak dapat nak kongsi dengan dorang.

Untuk mak, kasih sayang seorang anak terhadap mak nya takkan pernah padam dan tidak dapat di tukar ganti. Walau hidup bertukar ganti sekalipun, IBU tetap ada SATU dalam hati. Tak mungkin ada dua nya kerana seorang IBU itu ada lah nyawa kepada anak nya dan juga SYURGA itu di telapak kaki IBU.

Mak,andai kata satu hari nanti aku menjadi milik seseorang sekali pun, mak tak mungkin aku buang jauh. Mak tetap ada dalam diri ini kerana kita 1 mak. Mak jangan sedih2 lagi ye. Aku janji akan mencuba sedaya upaya untuk menggembira kan hati mak selagi hayat mak ada. kerana....

ENGKAU LAH  IBU DAN ENGKAU LAH AYAH UNTUK KU SEKARANG...

Lagi pasal IFF

Lepas je aku post entri pasal IFF smalam, laju je trafik blog aku merempit kan diri nya. Ternyata ramai kawan2 kat luar sana yang nak tau apa la kejadah nye pesyen2 yang di peragakan dalam IFF ni kan.

Smalam aku ada mintak maaf sebab aku tak banyak detail info yang boleh aku share kan dengan korang2 smua atas sebab kemalasan yang melanda. So,di pagi Jumaat yg mulia ini,aku telah merajin kan diri aku untuk mengGOOGLE kan sedikit info tentang IFF ni.

What is the main purpose of this IFF actually?

The ISLAMICFASHIONFESTIVAL takes an innovative spin on the conventional fashion exhibition to boldly present Islamic culture and attire on an international platform.
In the three years since its inception, it has received resounding success in the cosmopolitan cities of Kuala Lumpur, Jakarta, and Dubai with the creative participation of over 180 designers representing varies cultures and nations - Muslim and non-Muslim.

The ISLAMICFASHIONFESTIVAL is a tangible showcase that reinforces the powerful message that Islam is a progressive religion and a viable way of life.

The collections presented during the festival are based on the basic Islamic principle of modesty, but the designers are encouraged to explore their interpretations of the dress code thus yielding a broad spectrum of dynamic styles and visions.

The ISLAMICFASHIONFESTIVAL is centred on a runway show, supplemented by a fashion magazine and peripheral activities such as Gala Dinners and Charity Benefits.
As the gateway activity. the festival aims to promote Islam beyond the runway and maintain the public's interest in learning more about the religion.
Supporting the operations of the festival is the Style Council, comprised of eminent luminaries in Muslim society dedicated to the uplifting of the Islamic message.
( sumber di copy dari :http://www.islamicfashionfestival.com.my )

Cuba korang tengok ayat2 yang aku dah bold and merah kan tu.Pandai2 la korang buat conlusion sendiri nanti wokeh. Bukan aku nak cakap semua pesyen2 dalam IFF ni teruk. Tak jugak sebab masih ada designer2 yang mengekalkan ciri2 Islamic Fashion tu sendiri dalam rekaan dorang.

Aku share kan kat sini pesyen2 yang ada dalam Gallery IFF website ni.Tapi aku tak sure pulak ni collection dari IFF tahun bila. ( link tolong refer kt link yang aku kasi tadi k.Tq!! )

ada je kan antara pesyen2 yang still leh di guna oleh muslimah.Cuma yang mana agak kureenngg sesuwai tu,pandai2 la korang pikir k..

 comel budak2 ni pakai camni..dari pesyen budak2 ni agak nye maybe ni hasil designer dari indonesia kot.(kalau salah maaf kan saya ye..)

 swim suit..ni bagi aku kira ok la kot.tapi kalo tengok dari gambar2 IFF yang before ni,jangan la sampai buat swim suit islamic ala2 bikini pulak lepas ni ye.. :)

 men's wear pun ada yang smart2 gak.Kalau men2 kat 1 Malaysia ni rasa certain2 pesyen dalam ni tak kena gaya, takyah la try k..

Telekung pun cantekkk2..tapi aku lebih sedap pakai telekung cotton yang style lama lagi..ngeeee...

Abaya a.k.a jubah dia pun cantek2..memang lawa2 lani..ai pun agak teruja gak nengok ni.huhuhuh

Conlusion yang aku boleh buat kat sini kan:

1-Tak semua pesyen2 kat IFF ni tak kena gaya atau lari tema Islamic tu.

2-Designer2 must to be MORE, MORE and MORE alert dengan tema Islamic Fashion ni sebab nya,dalam ISLAM sendiri dah menetap kan garis panduan untuk bergaya ni.kalau nak make it URBAN or up todate skali pun, pikir2 kan lah apa yang sesuai agar tak mengganggu sensitiviti orang ramai ok. :)

3- Semua ni atas hati gak.Kalau designer ni berpenat lelah hasilkan design2 yang tak kena tu,and takde orang yang beli. Design2 tu tetap la tak laku dan terperuk gak dalam gallery dorang kan. So,jangan lah nak salah kan designer semata2.Tepuk dada tanya lah iman wokeh.


Aku sendiri pun selalu khilaf dalam berfesyen ni.Yela,dah biasa berFree Hair kan dulu.Bila dah bertudung, sometimes masih tercari2 apa agaknya fesyen yang sesuai. Kadang2 aku sendiri pun terpesong gak. (ni aku rasa smua orang pun ada.cuma kita tak sedar je)
So,apa2 pun macam aku tulis kat atas nuu, TEPUK DADA TANYA LAH IMAN. semua ada kat diri kita masing. Maaf kan aku andai ada terkasar bahasa ye. Yang Baik nye smua datang dari DIA. yang buruk tu dari aku sendiri.

HAPPY READING!!!! (^_^)

Kalau Berpacaran!!! Jangan nak ehem2 je ye...



After lagu2 Maher Zain kan..aku mcm teruja lak bila dengar lagu kalau berpacaran by Suhaimi Mior Hassan Ft Ana Rafali and Altimet ni. Lagu dia agak catchy and macam lil bit jenaka pun ada gak. Senang la nak tarik minat pendengar nak dengar lagu ni berulang kali kan.


Tapi apa yg paling best pasal lagu ni kan, is the lirik itself la. Memang makan dalam la kan lirik dia ni (aku pun terasa dengan terkena gak.huhuhu) aku tabik springg toing2 la kat Suhaimi Mior Hassan ni as singer and pencipta lirik lagu ni. Lirik dia simple je tapi penuh makna mendalam. Meh kita tengok lirik dia eh..

Kalau berpacaran

Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang


Apabila berdua
Carilah tempat yang terang
Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang

Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang
Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang


Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman

Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama
Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya


Kita sambung cerita
Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga
Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah

Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa
Berani buat terima padah
Kalau tak sedia
Ucap syahadah

haaaa..hamikk ko..skali terkena batang idong aku dgn korang2 kan..hehheehe...
aku nak kawen cepat2 la camni.baru tak terkena tempias lagu ni. :)

ni ke dinamakan islamic fashion festival????

salam..aku ada received 1 email dari kawan aku. tajuk email tu kalo aku letak kat sini mau lak aku kena saman nanti.heheheh

Tapi cukup la aku ckp gambar2 kat dalam email tu agak buat aku al-nganga jap la. Gambar2 dalam ni di ambik masa ISLAMIC FASHION FESTIVAL. (tapi maafkan aku ye,aku taktau tahun ni atau tahun lepas punya) Festival ni di rasmikan oleh isteri PM kita Datin Seri Rosmah Mansor.

Datin Rosmah sedang memberi ucapan.

Aku pun suka berpesyen gak.Tapi sejak2 bertudung ni,berpesyen pun kena ikut cara yang sesuai gak la kan. Jangan pulak bertutup di atas tetapi ternganga di tempat2 lain. Memang tak elok la camtu kan. Meh aku share gambar2 yang di katakan islamic pesyen ni..

baju takat lutut dgn open kat dada kira islamic ke eh?

islamic sangat kan pesyen ni..? :p

perghh...ini lagi sangat islamic.mau tebeliak mata mak aku kalo aku pakai camni pastu pakai tudung yuna lak.wakakakaka..

ha..yang ni aku tak paham ape motip baju ni?sapa2 tau..motip????

Actually,aku tak banyak info pasal festival ni.nak google pun rasa mcm kemalasan yang melanda tu amat lah tinggi kan.So,kalau korang2 ada info pasal festival ni,please feel free to share it here wokeh. Kot2 la aku tersalah info ke kan.sebab gambar2 ni aku dapat dari email je macam aku cakap tadi.

Kalau ada tersalah silap maaf kan ye.maklum lah,anak2 baru nak belajar blogging.yang baik tu datang dari NYA.yang salah yang buruk itu datang dari aku la kan..




Lari takmau kahwin????





Baru2 ni 1 Malaysia ni di gempar kan dengan misterti kehilangan sorang gadis dari Kuantan. Agak kecoh gak la kan kes awek ni. Aku rasa bukan aku sorang je yang ingat dia ni kena culik,mesti korang2 smua pun ingat camtu gak kan..???hehe..baik korang ngaku. Awek ni ilang lepas tunang dia tinggal kan dia jap je kt mall sebab tunang dia kena balik opis ada keja. Then after tunang dia mai balik nak ambik dia,awek ni sudah himilangmang. DI SYAKI DI CULIK berdasar kan sms yang dia last antar kt tunang dia.

Report polis smua pun di buat lah macam normal proses orang ilang la. Aku pun tak lepas gak dok follow je crita awek ni. Tapi, tup2 pagi ni aku dengar kt radio,awek ni dah di jumpai kt Bukit Bintang. Rupa2 nya awek ni bukan kena culik. Tapi dia sendiri larikan diri sebab tak mau kahwin dengan tunang dia tu.

Haduyaii cek kak..nape la buat camtu.. Melarikan diri tu bukan cara nak setel kan problem la. Bahkan menambah kan problem lagi ada la. Tak kesian ke mak pak sendiri risau mencari dia. Tunang dia pun kena syak sembunyikan dia.kan problem getting complicated camtu.
Kalau la dah tak suka kat tunang tu,tak nak kahwin dengan dia, duduk dan berbincang. Masa nak bertunang dulu leh lak bawak2 berbincang semua kan.

Takde problem yang tak boleh di setel kan.Cuma biar lah kena dengan cara nya. Jangan sampai menyusahkan orang ramai lagi2 pihak berkuasa. Cian kat abang2 polis tu.Banyak lagi kes2 besar yang dorang nak kena siasat.

Tapi bila jadi camni, sekurang2 nya,untuk orang ramai kt luar sana tu leh la ambik iktibar sikit kan. ( ni untuk diri aku sendiri gak ni.. ) Jangan la buat sesuatu yang akan menyusahkan orang lain.Lagi2 manusia dalam 1 Malaysia ni wokeh..

tengok ni..bear2 pun nak kawen tau..cute sangat2..heheheehehe

Demam Maher Zain

La ni kan..kat mana2 je orang dok sebut nama Maher Zain ni. Bukan takat kt radio je ada lagu2 dia. Malahan kalo selisih dgn org kt tesco pun leh gak dengar ringtone lagu2 maher zain ni. Hebat sungguh penangan lelaki bernama Maher Zain ini :)

agak comelss and macho gak maher zain ni kan..hiihih :) oopss!!over plak kan..

Meh kita baca serba sikit info pasal lelaki bernama Maher Zain ni..

Sumber inspirasi pertama Maher dalam muzik datangnya dari bapanya sendiri iaitu penyanyi tempatan di bandar Mediterranean, Tripoli – Lubnan. Keluarganya berpindah ke Sweeden ketika dia berumur 8 tahun dan meneruskan persekolahannya dan kemudian masuk universiti sehingga dia mendapat sarjana dalam bidang Kejuruteraan Aeronautik. Disebabkan banyak perkara yang berubah di sekitarnya, satu perkara yang tetap sama ialah hasratnya yang kuat untuk muzik. Dia menghabiskan masa akhir di sekolah dengan teman-temannya di mana mereka akan bernyanyi, rap, menulis dan bereksperimentasi dalam segala hal berkaitan dengan muzik. Ketika itu dia mula menyedari yang muzik menjadi sebahagian dari dia.

Setelah terlibat sekian lama dalam bidang muzik di Sweden sebagai penerbit muzik, Maher diperkenalkan oleh RedOne seorang penerbit muzik yang berbakat dan meningkat naik dalam bidang muzik di Sweden. Maher mula bekerja dengan RedOne sebagai artis dari Sweden dan kemudian pindah dengan dia ke New York. Selama beberapa tahun ia berada di tengah-tengah kesibukan kota NY, mereka bekerjasama dengan artis seperti Kat Deluna di album debutnya yang termasuk lagu yang mendapat hits seperti ‘Whine Up’ dan ‘Run the Show’.

Walaupun Maher mengecapi kemasyhuran dan banyak orang menggambarkan sebagai pekerjaan mimpi bagi seseorang yang begitu muda dalam bidang ini, tetapi untuk Maher rasanya seperti ini jauh dari apa yang dia sebut ‘mimpi’, “saya mencintai muzik, tapi saya benci segala sesuatu yang dikelilingi itu, selalu merasa seperti ada sesuatu yang tidak benar “

Hurm..aku sokong dengan kenyataan maher ni. satu benda tu maybe a dream job bagi sesetengah orang.tapi bagi yg mengerti dan betul2 mendalami job tersebut,itu bukan setakat dream job,malahan lebih kepada kepuasan diri sendiri.

Dalam banyak2 lagu dia,aku paling minat dengan lagu For The Rest Of My Life. memang tak di nafikan banyak je lagi lagu dia yang best2.tapi this is the one yang berjaya menawan hatiku ini. :)

ni ada aku selitkan lirik lagu tu:

praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know

You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you

For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I, I`ll be there for you
I know that deep in my heart

I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together in Jannah

Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you

For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I, I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
In front of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you, loving you

For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I, I`ll be there for you
I know that deep in my heart

wah..touching aku tgk si maher ni dgn kanak2..nampak loving sgt.. :)

Bagi aku,lirik ni penuh makna dan pengertian. Baik untuk yang bergelar suami,isteri,pakwe,makwe and tak kisah la sapa2 kan. apa yang penting BUKA la mata kita luas2 untuk mencari kasih sayang yang sebenar dan sentiasa berterima kasih dan bersyukur kepadaNYA.kerana kebahagiaan smua atas kurniaan NYA juga. :)

haaa..jangan lupa ye..biar kasih sayang itu secara HALAL tau.untuk yg berpakwe makwe tu,HALAL kan dulu ye.. (^_^)

Sayangilah payudara anda

Hurm..baca tajuk je dah rasa lain kan. Tapi entri kali ni bukan nya nak sembang2 pasal size payudara ke,apa ke kan. Entri kali ini more to Breast Cancer Awareness la. Duduk sorang2 smalam,aku tringat pulak pasal kes2 kematian yang melibatkan kenser payudara sekarang ni.
Kalo boleh,nak mintak di jauhi lah oleh penyakit ni kan.

Meh kita tengok apa tu kanser/barah payudara???


Kanser payudara terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur dan merebak. Ia menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Kebiasaannya tumor terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal. Kesemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser tetapi biasanya ia bermula di dalam kelenjar atau duktus.


Kanser payudara meyumbangkan peratus yang tertinggi bagi penyakit kanser di kalangan wanita. Kanser payudara berada di tangga kelima bagi kadar kematian akibat kanser dan merupakan penyumbang utama kematian akibat kanser di kalangan wanita. Di sepanjang hidupnya seseorang wanita mempunyai risiko mengidap kanser payudara sebanyak 1 dalam 8 dan kemungkinan meninggal dunia akibatnya adalah 1 dalam 28.


Kanser payudara ni jugak kan, terbahagi kepada 4 peringkat iaitu:

Untuk mendiagnosis kanser payudara, pemerhatian dibuat melalui mamografi atau MRI payudara. Peringkat kanser payudara ditentukan mengikut sifat sel atau tahap pembiakan (proliferasi).

Peringkat 0 atau tumor kanser di tempat asalnya (karsinoma in situ) dikira sebagai risiko kanser payudara tanpa kehadiran penyakit itu sendiri. Karsinoma lobular in situ atau LCIS adalah merujuk kepada pengalas sel abnormal di dalam kelenjar payudara. Karsinoma duktal in situ atau DCIS adalah merujuk kepada pengalas sel abnormal di dalam duktus payudara.

Peringkat I merujuk kepada kanser payudara pada peringkat awal di mana ukuran melintang tumor kurang dari 2 sentimeter dan belum lagi merebak.

Peringkat II juga merujuk kepada kanser payudara pada peringkat di mana ukuran tumor adalah antara 2 hingga 5 sentimeter; atau lebih dari 5 sentimeter tetapi belum merebak; atau kurang dari 2 sentimeter tetapi telah merebak ke nodus limfa ketiak.


Dua lagi contoh ditunjukkan di sini. ‘Peau d’orange’ adalah di mana kulit payudara kelihatan seperti kulit limau. Kulit limau Sunkist mempunyai lubang seperti ini, sebab itulah ianya dipanggil ‘peau d’orange’. Ini akibat bengkak di bahagian kulit seperti bendungan air di kulit. Payudara di sebelah kanan berada di peringkat menyerupai kulit limau yang lebih lanjut, dan juga terdapat kesan penarikan kulit dan puting ke dalam.


Peringkat III ialah di mana ukuran melintang tumor telah meningkat ke 5 sentimeter dan telah merebak ke nodus limfa ketiak; atau telah merebak dengan banyaknya ke nodus limfa ketiak; atau telah merebak ke nodus limfa terpencil di dalam tulang selangka atau tulang dada.

Peringkat IV merujuk kepada situasi di mana kanser payudara telah merebak ke kawasan di luar kawasan dada.


Kulit kelihatan kemerah-merahan dan tebal. Ini adalah satu contoh kanser payudara yang kelihatan seperti payudara mengalami jangkitan kuman. Ini merupakan tanda inflammasi pada kanser payudara.


Selalunya kan,orang selalu berfikiran yang kanser payudara hanya menyerang kaum wanita saja.Pada yg berfikiran begitu,sila ubah fikiran anda sekarang kerana peratusan pesakit lelaki yang menghidap kanser payudara ini semakin meningkat dari tahun ke tahun!!!!

Lebih kurang 1% daripada kanser payudara setiap tahun di Amerika Syarikat terdiri daripada kaum lelaki. Trend ini semakin menaik di Amerika Syarikat. Sebanyak 1,690 kes baru di jumpa di kalangan kaum lelaki setiap tahun (anggaran 2005), dan lebih kurang 460 akan meninggal dunia akibat penyakit ini. Kanser payudara telah meningkat sebanyak hampir 50% dalam 3-4 tahun kebelakangan ini.

Kaum lelaki tidak patut meninggal dunia akibat penyakit ini hanya kerana mereka tidak sedar penyakit ini boleh berlangsung di kalangan kaum lelaki juga. Lelaki dengan sejarah kanser payudara di kalangan ahli keluarga mesti memeriksa diri mereka dengan tetap dan berjumpa dengan doktor mereka sebaik sahaja mereka memerhatikan sesuatu perubahan. Rawatan mereka sama dengan rawatan bagi kaum hawa. Lebih awal mereka mengesan kanser mereka, lebih baik kemungkinan mereka menjalani rawatan yang berjaya.

Di negara barat, majoriti kes kanser payudara lelaki adalah di kalangan pesakit dalam lingkungan umur 50an atau 60an. Sama seperti kaum wanita, gen kanser payudara (BRCA2) juga membawa kesan kepada kaum lelaki dan meningkatkan risiko mereka menghidap kanser payudara. ->
ni di negara barat sahaja. Meh kita tengok di Malaysia pula.

Di Malaysia, Daftar Kanser Kebangsaan melaporkan 56 kes baru kanser payudara lelaki pada 2002 dan 24 kes baru pada 2003.

Pada 2002, kanser payudara dikesan di kalangan 26 lelaki Melayu, 22 lelaki Cina dan 5 lelaki India. 71% (40 daripada mereka) daripada mereka yang didiagnosis adalah berumur 50 tahun atau lebih.

Daripada 24 kes baru yang dilaporkan pada 2003, 11 adalah kaum Cina,7 adalah kaum Melayu. 71% daripada mereka berumur lebih daripada 50 tahun. ----> haaa..kan dah cakap.orang lelaki pun kena berjaga-jaga juga. (sumber di ambil dari : http://www.radiologymalaysia.org/breasthealth/bm/maklumat/lelaki.htm )


Ni ada 2 link yg aku leh share kalau2 korang2 semua nak tau lagi tentang breast cancer untuk orang lelaki ni.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/malebreastcancer.html

http://imaginis.com/breasthealth/bcmn.asp#survival


Sempena menyokong usaha membendung kanser payudara ni, aku pun ambik lah inisiatif nak siap kan entri ni. Sekurang2 nya,dengan sedikit info ni, dapat juga la memberi pengetahuan kat kawan2 yg membaca.

Bak kata pepatah "mencegah lebih baik dari merawat" kan. Marilah kita sama2 meyokong Breast Cancer Awareness Month yg serba pinkish ini.. :)


comel si DD ni kan. sayangilah aset anda wokeh. ( credit pic to beautifulnara.com)










manusia belagak!!!


Entri ni aku tulis dari crita benar tau.cian sangat kt sorang kawan aku ni sebab ari2 dia kt opis,tepaksa melayan dan menadah muka nak tgk 'jiran sebelah' dia yg mcm tuuutttt je pangai nye.

Cite nye camni.dulu aku dgn kawan aku ni 1 team.kira kami ni pun jiran sebelah menyebelah gak la. :) even aku agak senior skit dari kawan aku ni.aku still respect dia as kawan yg lebih tua dari aku.kira pangkat kakak la ni. Lama gak aku dgn dia 1 team. dekat2 3 taun gak la. Mcm2 kami share besama. dari happy dapat bonus sampai la kena maki pun kami share gak.Aku suka jadi pemBEKAP dia tau.sebab ye la.smua org ada buat salah kan.Tapi as kawan,aku sanggup la memBEKAP dia sebab tau tu bukan salah dia.

Nak di jadikan crite.Since taun lepas,aku kena tukar ke team lain.Kira ke team yg lagi mencabar hotak dan kepala aku la nak manage. (act,dlm team ni kan...aku la yg paling sengal dan lemm skit.sebab nye aku tak pandai bab2 server sgt maa..kira kanak2 baru merangkak je ni).

Oleh kerana pengCONVERTan aku ke team baru, adalah 1 makluk asing ni dpt utk ambil alih tempat aku la kt team lama ni. Act, makhluk ni dia dari team lain.Oleh dek rasa kesian yg amat sangat dgn dia(sebab dia suka cita dia kena buli dgn supervisor dia) kami pun tarik la dia join team lama aku ni.sebab aku pun da nak chow kan.. :)

Tugas2 nak ngajor makhluk ni di take over oleh kwn aku ni la.Sepenuh feeling tau dia ajor si makhluk ni. Takde 1 bende pun yang dia skip and sorok2.Kira tak nak kede ilmu la kan.tak baeekkk woo kede2 ilmu ni. Then sampai masa nya,aku pun dah mula keja dgn team baru. and si makhluk ni pun da mula take over keje2 lama aku.

Ku sangka air 100% di dalam botol,rupanya air masak di dalam nya..ewwaaah...aku ingat kan si makhluk ni betul2 leh di buat kawan la kan. rupa2 nya, dia ni propa je lebih.sungguh kekwat,bongkak,busuk hati dan mcm2 lagi la. Dengan belagak diva nye, dia leh tak betegur langsung dgn kwn aku yg betungkus lumus dok ajor dia dulu. Tak betegur 1 hal la.siap tunjuk dia best sangat2 lak tu. Kalau kita nak showoff yg kita ni best,jangan la sampai menjatuh kan org lain,itu amat lah tidak baik wokeh..sooo terukk org yg prangai camni.

huh!!bajet cun la wat muka camtu.tak baeekk tau.rezki pun lari jejauh je..senyum2 la skit k.. :)

Bukan tu je, yang wat aku betambah pelik lagi siap dorang ni bekerja takde communication. Bkan nak cakap not at all la kan,cuma takde becakap langsung.Papehal main email je.Padahal dok sebelah2 je. Bila keje takde becakap2 ni,agak susah gak la kan.lagi2 dorang nye keje related dgn user.al maklumlah kitorang ni keje kt IT Dept. Tapi dlm banyak2 sifat kebelagakKAN dia tu,aku paling tak boleh tahan bila dia pandai je bermuka2.kalo muka buku(FB) i likeee la kan.

Tapi what to do.manusia semua lain2.even kita ni merendah diri nak je tegur ajak borak bagai.tapi kalo orang dah tak mau,tak sudi,apa kita leh buat lagi kan?
So,untuk kawan aku tu.bawak2 la brsabar wokeh..cek tau ampa boleh sabaq banyak2 kan?ala..takat org buat kekwat dgn kita.apa la sangat kan.janji kita jgn jadi mcm dia sudah la.. :)


Peace no war!!! bukan kat palestin je ada war k.war tu dalam diri kita sendiri pun ada.pandai2 la kita nak lawan nye.. (^_^)

macam2 tudung ada...

Hurm..sejak beertudung since 1st Ramadhan aritu,aku da mula obses pasal tudung2 ni.maintenance untuk tudung pun mula la belari berkejaran.dari tudung bawal hingga lah ke tudung syiria.
hehehe..iklan gambo sendiri jap.ni la 1st gambo aku betudung.ni tudung pe tah nama dia.aku tau sarung je.janji tutup kepala..hehehehe....

Memang tak di nafikan banyak blog2 online yg menjual tudung2 ni.sebut je nak pesyen apa,kaler apa,smua ada..janji ada duit dlm bank nak bayor online je. :)

Tu baru pesyen2 tudung je.belom masuk lagi dengan cara pakai tudung tu.ada yg berbelit bagai la, yg main sarung la, yg kena pin juntai2.mcm2 la..janji kalau tau camner cara nak gayakan pesyen2 tudung tu, cantik lah kita semua.

Kira nya,kalau nak cantik dan nampak kemas dgn pesyen2 tudung tu, kena rajin2 skit la kita meNYEBEY dalam internet ni macam mana nak pakai dan belit2 tudung dengan cara yg gojes!!


comel gak cara pakai tudung camni.sesuai untuk yg bermuka boolat a.k.a tomato mcm aku.hihihi :)

Betapa obses nya anda untuk kurus???

Hurm..tengok je tajuk dah mencabar keyakinan diri kan??( untuk aku je la ni) :)
Kalo nak di ikutkan,sesapa manusia dlm dunia ni memang taknak menjadi gemuk atau lebih sedap if aku ckp orang cute.hehehee..

Cuba la tanya sesapa je.nak tak dorang jadi orang cute mute ni?mesti dorang cakap,eee..taknak..!!! malu la kalo jadi macam tu.Memang hakikat nye smua orang nak kelihatan kurus selim melim dan cantik.of kos la kan.sapa yang tak suka jadi cantik.hehehe
cian abg baju pepel ni..siap ada tulih obes lagi kat baju dia tu.. :(

Tapi,ada ke kita penah tepikir apa perasaan org yang berbadan cute ni?? (temasok aku gak lah ni ye..) Kadang2 manusia ni di kurniakan otak oleh tuhan tapi taktau nak pikir before do something. Aku penah dengar crita ada orang yg disisih kan sebab dia OBES sahaja.pity sangat wokeh.kalo la nak double stendet skali pun,jgn la buat camtu kat org.sebab nya,Tuhan dah jadikan smua umat2 nya ni sempurna di mata Nya.Kalo DIA pun tak memilih makhluk2 ciptaan nya,beri rasa kasih,rasa ehsan..sapa lah kita ni as MANUSIA biasa yg nak pilih2 orang ni.ye dok??

Ok lah..actually banyak gak produk2 untuk orang cute ni cuba menyelim kan badan dorang.ada yg murah,ada yg mahal.smuanya tepulang pada diri masing2.

ni ada contoh yg sempat aku google nak paste kat cni.( act aku pakai ni.hahahaa..tp lani dah stop sebab bajet ahkak dah tak mampu nak menampung smua ni) :)

1- Herbalife

ni aku consume till now la.bukan nak drastik slim down.kalo leh nak secara sihat la.. :)

2- Marie France Bodyline (MFB)
ni pun aku dah wat.ada 1 je last session.but aku taknak cont lah.very the over bajet oledy.but,even takde perubahan drastik kt body aku.atlis ada je 1 part tu yg nampak lain.heheheh.. i likeee k... :)

3- ZUMBA
haa...yg ni part paling best.dia ala2 latin dancing tau.save duit sebab tak perlu bayar ratus2 or riban2 nak slim.leh tengok kat youtube je than lets ZUMBA!!!!
p/s: vidoe zumba sila cari sendiri k.ada bnyk sangat teknik yang boleh korang ikut.tp my febret step is merengue lor.. :)

Zumba bukan berasal dari Afrika, tetapi ia adalah pergerakan yang mempunyai unsur-unsur tarian. Perkataan Zumba bermakna parti dalam bahasa Latin berasal dari Colombia, Amerika Selatan.

Zumba popular pada tahun 1990-an dan sangat dikenali di Mexico, Jepun dan Amerika Syarikat (AS). Ia diperkenalkan oleh Beto Perez bersama dua orang usahawan lain iaitu Alberto Pelman dan Alberto Aghion. -- artikel from kosmo online.

screen shot from www.zumba.com
Tak kira lak korang bertubuh kecik kan,cute ke sasa ke.apa yang penting,korang sihat dan amalkan cara hidop yang sihat. :)

poyo lebey2 lak dia ye..

Entry kali ni,aku nak cite skit la perihal member2 yg dah lama tak jumpa.masa jumpa pun time study2 college dulu ja..

But,apa yg wat aku nak share it as entry is sebab crita nya yang agak menyampah kan hati la. If aku terjumpa balik dengan makhluk2 ni,aku memang wat dunno je la.malas nak tegur.sebab nye,dorang dah rasa yg dorang ni verryyyy the high class people.ats sebab???? dorang ni BEKERJA DGN GOMEN!!!!

Huh!!!very the meluats aku dengan orang2 yang camni.Memang la keja dgn gomen tu terjamin masa depan ko sampai ke anak cucu kan..tapi jangan la hoverrr sgt cikKak2 ooii.

dialog 1:
Mai aku summarize skit la cite dia dlm bentuk dialog wokeh.. :)

kwnkejabiasa: beb,jumpa nnt lepak2 minum2 nak tak?da lama la tak jumpa.. :)

kwnkejagomen:hurm..bole..kt mana ko nak jumpe aku?

kwnkejabiasa: aku jumpa ko kt shah alam leh tak?leh aku bawak baby aku skali.tade org nak jaga dia la.leh tak beb..? :)

kwnkejagomen: kt shah alam???ape ade dgn shah alam tu.skit nye ulu ke tampat tu.ko turun putrajaya je la.tak pun ko drop je kt pavvi..kita lepak2 kat situ.gpun takde class la lepak2 tepi jalan ni.kang opismate2 aku nampak,soo malu la...

kwnkejabiasa: eh..camtu plak ye..hurm..takpela.jumpa ko next time je la k..

(korang nampak tak betapa kekwat nye minahkejagomen ni???dulu leh je lepak2 mamak layan bola bagai.now,sebab nak jaga stendet dia as pekerja gomen,punyaa la poyo ayat2 dia)

scene 2:
kwnkejabiasa: aku lapar la weh.jom p mkn kat foodCourt pavvi ni.mcm best je kan..

kwnkejagomen: hah???foodCourt???weh,pe barang lepak makan kt foodCourt.aku taknak la.koman2 pun cafe la beb.aku kalo lunch time kt putrajaya tu..makan pun kt alamanda k..

kwnkejabiasa:hurm..then ko nak makan kat mana je?

kwnkejagomen: secret recipe jom!!!

kwnkejabiasa: leh la..aku ikut je..

(sampai je kat SR)

kwnkejabiasa:.weh,apsal ko tak makan ha?

kwnkejagomen: errr..aku da kenyang la.lupa lak tadi before jumpa ko aku da makan kt rumah.

(hahahaha...nampak tak kat sini..punya la poyo plus kekwat nye tak makan kat tempat cikai2.siap ajak makan kt SR lagi..last2 dia tak makan pun.minum pun "jus langit" je )
sedapnye kek dia..nyum2..sabar2..diriku on diet..huuhuhu :)



aku bukan la nak kutuk or cakap smua staff gomen camni.ada je yang OK2..contoh nye mcm kwn aku si mekap artis ni.even dia keja gomen,mekap artis yg fofular bagai.tapi dia tak kekwat pun.
siap leh crita secara open lagi kt FB dia,dia pi soping2 kat bundle.very the merendah diri wokeh..

senang cakap,tak kira la ko or KITA keja apa skali pun.jgn la nak over2 kekwat poyo2 dengan orang lain.lagi2 dengan kengkawan yg tau usul asal kita.kalo dah usul asal pun dari kampung jugak,sedar lah diri wokeh.jangan nak belagak sangat..

Aku selalu ingan pesan Arwah abah aku, "mana pun kita pi,jauh mana pun kita sampai,jangan sesekali lupa mana usul asal kita siapa diri kita.insyaallah..kita takkan tersimpang jauh.."

blog org..best je layan

semenjak dua tiga menjak ni,aku rasa aku suka sangat melilau kat blog2 orang lain.tah kenapa bila aku baca blog2 dorang ni,aku rasa happy pastu baca input yg aku dpt.
tingin lak rasa nya nak mengAkif kan diri membloger kan diri aku sendiri mcm dorang2 tu.. :)
tp apakan daya..belom sampai waktunye kot..

dulu kan aku ada ckp aku addicted to some other blog ni.haa..ni aku ada additional blog yg boleh buat aku serba tak kena la kalo 1 ari aku tak bukak ushar2 belek2 blog ni..

blog ariffshah..aku suka baca blog ni sebab dia banyak share info2 org muda mudi mcm kita ni la.da nama pun blogger ni memang muda kan.hehehehe

cuba korang perhati label2 dia kat atas tu.sangat organized kan? :)

nak tau sebab apa aku suka skodeng blog dia???meh aku sharing2 skit naaa..tp ni review dari aku sendiri la k..nnt korang2 tgk,pandai2 la korang wat review sendiri :)

1- blog dia kemas sgt..kira organized gila la.tak semak pala hotak nak cari benda.hehehe

2-ada bnyk gak info pasal blogger tech.kita orang2 yang baru nak kenal2 cintan cintun dengan dunia blog ni leh la amik info skit2 dari blog dia ni.

serius before baca ni,aku taktau pun apa tu Alexa Traffic Ranking.agak ketinggalan gila kan.huhuu..


siap ada SEO tutor lagi tau..ada lagi dia kasi tips camner nak tumpang popularity SEO blog2 lain :) i likeee this.hehehee


3- wording dia.ayat2 yang dia guna dalam ni very the simple and buat readers tak boring time baca

hehehe..dats all.tu je yang aku leh listed kan kat sini.kalo korang2 nak tau lagi,pegi la sendiri kat blog dia k.. http://ariffshah.com/