Single itu 1 Seni!!!

Gua tak paham, memang tak paham dan kalo boleh taknak paham!!!! Ape masalah nye jadi single ni ye? Salah ke kalo suka jadi single.. Weh..SINGLE ITU SENI tau tak?? hanya orang yang tau,paham,mengerti dan alami nye je yang tau.Huhuhu..tapi kena yang betul2 enjoy single mode la kan. Ni kalo single tapi dalam hati dok betaman2 tade makna nye nak rasa seni itu.

Ape jadahnya gua wat entri nih.? Haa..gua pun tatau sebab2 kukuh nye. Tapi rasanya sebab gua da malas nak layan soklan2 paparazzi yang tak abes2 sebok dok tanya sampai bila gua mau single ni? Adoii la..daripada korang2 bersoal jawab kenapa orang ni single,kenapa org tu single kan, lagi baik korang doakan kebahgiaan dorang. Lagi dapat pahala tau. Kalo dorang single tapi tak menyusahkan orang, tak sakitkan hati orang pun da cukup  baik la.. Ape,korang ingat kalo korang dah kawen,dah ada kapel korang la makhluk yang paling bahagiaaaaaa di muka bumi Tuhan ini??? Kalo korang rasa camtu, aku doa2 kan berterusan la camtu. Sebab panas tak slalaunya sampai ke petang kan..Bersedia la slagi termampu.. Yang penting berdoa.. and yang paling penting skali... JANGAN KATA KAT ORANG OR CARI SEBAB KENAPA ORANG SINGLE,KANG KALO TANGGAPAN KORANG TU SALAH,PASTU KALO PATAH BALIK KENA BATANG IDONG SENDIRI, CAMNER???


Apa2 pun..single itu tetap lah seni yang indah bagi gua.. apa guna nya ada pasangan kalo hanya tau menipu, sakit kan hati dan bla.bla..bla.. laa..malas gua nak type pepanjang. So, SINGLE itu 1 Seni yang tiada bandingan nya. Muahahahaha...  ariossss.. (^_^)

Hutang..kami bukan ahlong..kami cuma mau nolong..ngeeeee

Dah nak masuk end of year ni kan..Laju jeeee company2 mule ngutip utang piutang ni. Bukan takat company je, aku rasa temasok lah dengan agensi2 gomen skali kot.Hui...ujung2 taun ni kan da nak closing account,mau nye tak kutip utang yang melambak tu.Haaa..kalo tak kutip,nanti bukak taun baru bajet lari plak.Ahakzz..

PDRM pun pakat2 kutip saman tetunggak.Tapi still ok la sebab ada 50% diskaun kalo tak salah gua la.ada mmber gua tu, after diskaun 50% pun saman dia still ada RM1800. Hahaha..Gilosss betul ko nih.Sebulan gaji tu weh..tapi takpe,kalo ada duit ko bayar arr..Kalo da abes tarikh diskaun tu, lagi la nayaaaa nak membayar full amount kannn...

MARA pun sama gak..siap notis 14 hari tu derrr.. Muahahaaha..part ni gua takyah cite panjang2 arr.Entri sebelum ni pun gua dah cite pasal ni kan. Insyaallah esok or luse gua takkan ada pape utang dah dgn Encik MARA nih.Huhuhuhu...

Pendek kata ujung2 taun ni besides holiday mood, korang get ready la ye nak membayar utang2 nih. Kalo arini dorang tak cari,mau esok luse dorang cari la tu.Mana korang nak lari kan.Silap2 nama masuk paper, Phuket pun takleh nak g sebab nama kena blacklist.Muahahahaa...

Papai Korang.. (^_^)

ada apa dengan AGE???

Hurm..tetibe je gua telintas nak tulis pasal UMUR dan JODOH ni. Cite nye camni, gua ada la sedara yang baru je berjaya mengkahwinkan diri dia.memang congrats la gua ucapkan kat dia.. Dia ni stil mude remaja la and for orang laki macam dia,kira at this age adalah umor yg masih suka untuk berjimba2..hehehee..Tapi dia da menjadi laki orang and the best part is, wife dia OLDER than him. Gua tak ingat la brapa beza umor dorang secara tepat. Cuma kalo tak salah gua la, beza umor dorang dalam 5 taun kot.
Tapi siyesly gua respect la kat sedara gua ni. Even dia lagi muda dari wife dia kan,tapi gua tengok dia betul2 matured to be sokrang laki yg begelar suami la. Tak nampak kekok or macam budak2 laki yg sebaya dia je.

So,persoklan gua kat sini is:

APAKAH YG MENYEBABKAN DIA JADI MATURED CAMTU?????
1. Coz dia memang hakikatnya camtu. Kira memang sifat semulajadi dia la kan..
2. Faktor umor wife dia. Maybe sebab wife dia berusia skit,dia pun belajar mematangkan diri dia gak

Ni je yang dapat gua jawab sendiri dari soklan yang gua sendiri gak tanya.Hahahaa...
Cuma1 je yg best gua tengok dari kapel yang salah sorang nye berusia dari yang 1 lagi..ni gua wat conclusion dari observation gua je k.kalo ada yg tak suke gua mohon maaf ye..haaa nak tau ape????

KAPEL YANG MUDA TU AKAN NAMPAK SAMA JE USIA DIA DGN KAPEL YANG BERUSIA TU.ATAU LEBIH TEPAT, KAPEL YANG BERUSIA TU AKAN NAMPAK SEBAYA JE DENGAN YANG MUDA. SO,JADI AWET MUDAAAAA LAH...HAHAHAHA...

Har..har..har..i likeee part nih. Boleh awek muda selalu..Hihihi..mana nak tau kan tetibe je Tuhan pun kasi gua jodoh yang lebih muda dari gua.Sapa tau kan..hahaha..Gua trima je bhaiii... Huhuhuhuh...
Ok Ok..gua mau blah suda..kang lagi mengarut je gua bebel dalam ni..Papai olss.. (^_^)

perlu ke pretend dlm idop???

Can we pretend that airplanes
In the night sky are like shooting stars?
I could really use a wish right now
Wish right now, wish right now


Hurrrrm...siyes gua suka sgt2 dgn lagu ni...tapi makin lama bila makin gua dengar lirik dia kan, gua rasa macam ada related lak dgn life gua ni.Huhuhuhu.. PRETEND????? gua rasa gua banyak pretend dalam life gua ni.and gua rasa bukan dalam life gua je.Tapi most of people pun pretend je dalam life dorang kan. Tak kira la dalam bentuk apa pun, tetap ada pretend tu gak.

Macam gua, gua da mula sedar banyak benda yang gua lakukan bukan datang dari hati gua sendiri. YES, GUA TAK IKHLAS lakukan smua tu. Gua tepaksa lakukan and and PRETEND dat i LUV IT SOO MUCH!!! Tapi jgn salah paham lak ye.bukan smua benda yg gua lakukan tu tak ikhlas..ada la certain2 benda yg tak payah la gua nak cite kat sini.

Tapi benda paling hebat yang gua rasa ,bila gua pretend yg gua ni tade any problems and leh lak tu menghappy kan diri gua sendiri depan org lain. Huh!!! sungguh sokrang pretender a.k.a CLOWN yg agak hebat la. Tapi kan bagi gua,kadang2 tak salah pun kalo kita jadi pretender ni and pretend we are the most OK people.Betul tak??? Sebab benda tu gak leh watkan org lain bahagia. Macam gua,if gua tak hepi pun,asal kan pe yg gua wat tu dapat bg kegembiraan utk org lain, gua da puas hati sgt2.

Sambil2 pretend tu pasang la niat agar 1 hari nanti, kita tak perlu pretend apa2 lagi dalam life kita. Sebab kadang2 kan, terlalu lama pretend dalam idop ni, buat gua penat sangat sangat sangat....so,  I WISH I DO NOT NEED TO PRETEND MORE IN FUTURE...amin..


mood sudaaaaa mariiiii

Yiiiihaaaaaaa.....Hepi weekend u olsss..macam biasa hari ahad gua agak membosankan lah kan.sebab gua sure lepak2 nganga tengok tv kat umah je.Huhuhuhu..
Haaa.....smalam konco2 gua telah mendatangkan diri ke Penang ni.Ekceli dorang da sampai since Jumaat lagi.Tapi sebab gua bz sgt2.gua ta dapat la nak spend time dgn dorang.Gua juz dapat jadi GPS begerak je thru fon calls.mUhahhahhaa..

So,kemarin petang gua pun dapat la membagi masa gua yang agak emas ni utk berjimba2 dgn dorang till late nite. Hambeekk ko gua bawak dorang jenjalan penang ni dlm stengah hari je.Tapi ta dapat nak pusing smua tempat la sebab masa singkat sgt. Pic gua dgn dorang nnt la afta dorang email kan ke gua, gua publish la dlm ni. Apa2 pun. hepi dowh gua tengok korang melantak NASIK KANDAQ LINE CLEAR tu dgn CHAR KTEOW.muahahaaha...sminggu lagi kalo korang kat sini,mau GUMUK la korang2 ni..

Btw guys, tengs la coz korang sudi je na dtg Penang yg kocik nau ni.Lagi2 skul holiday ni makin sarat dgn maknusia lak jadi nye..Macam best la sgt2 Penang ni kan asal cuti je padat dgn org.Gua pun pelik ape yg best nye kat sini.

Ok la..gua pun tatau nak hupdate pe lagi nih..Mood makin OK tapi tatau leh betahan sampai bile.Muahahahaha..hadoiiii...teruk gile gua nih!! ChOW!!!

gua srabut & blurr

Gua tatau ape nak update arini. Gua kat opis lagi nih. Tatau nape gua macam tade mood. Siyes senyum pun tak arini. Rugi laaa gua tak tayang lesung pipit gua langsung.Boleh camtu????Muahahhahaa..

KENAPA GUA TAK OK????

1. GUA DAH SEWEL!!
2. GUA ANGIN TARAK BAEKK ARRR KOT..LADANG PUN SUDA TUTUP.SO TADE TEBAEEKK DARI LADANG ARRR!!
3. GUA BELOM BETOL2 FULLY RECOVER!!
4. GUA KENA PENYAKIT POMPUAN TETIAP MULAN!!
5. GUA POKAI NAK TUNGGU GAJI.MUAHAHAHAHA!!

Da tade2 mood ni..gua main hentam je conteng2 kat recycle paper yg besepah atas meja gua ni.


 
ni gua tatau pe yg gua lukis..muahahha..mambang sedang berjimba-jimba kot...



haaaa..ni ape lak????gua kot...muahahaha...shit!! tade makna nyee....

k arr...nanti mood gua da ok gua mrepek lagi la dalam ni k..ariossss.... (^_^)

kasih sayang haiwan..

Baru-baru ini saya ke Negeri Sembilan untuk mengunjungi rumah seorang saudara. Sewaktu kereta melalui hutan rekreasi Hulu Bendul di kuala Pilah, nun di depan sana ,saya lihat ada sekumpulan monyet mundar-mandir di sisi jalan yang sibuk. Ia seperti terburu-buru untuk melintas.

Saya terus memandu dan sewaktu kereta semakin hamper, saya terkejut kerana ada seekor monyet menggeletik di atas jalan. Ia baru dilanggar salah sebuah kereta di hadapan saya. Pantas saya menekan brek dan memperlahankan kereta.Kereta semakin hamper dan dada ini berdebar apabila melihat monyet itu terus menggelupur dan menghempas-hempas ke atas jalan. Kakinya terketar-ketar. Di sisinya ada darah dan cebisan daging.Tapi paling menyentak perasaan saya ialah apabila melihat perutnya yang buncit itu terburai, dan dari celah luka besar itu tersembul sesuatu berwarna kelabu. Tahukah pembaca, benda apakah yang saya lihat itu?

Benda kelabu itu adalah anak yang masih dalam kandungannya!

Pada ketika itu saya terasa tubuh ini menggeletar. Saya pasti, si ibu monyet tadi akan mati sebentar lagi. Begitu juga dengan anaknya, nyawanya melayang sebelum sempat melihat wajah ibu.Sebaik melintasinya, saya pandang cermin sisi dan belakang. Saya nampak kawanan monyet tadi bercempera. Ia berlari-lari mendapatkan si ibu tadi, tapi kemudian bertempiaran semula ke tepi jalan kerana hamper saja dilanggar kenderaan yang lalu-lalang.Mungkin kepada pembaca sekalian, apalah ada pada nyawa seekor monyet.Ia hanya monyet. Haiwan hodoh. Hidupnya di hutan, tidak setaraf dengan manusiawi.

Tapi tidak kepada saya. Pulang bercuti, saya terus catatkan surat ini, kerana peristiwa yang saya sebutkan tadi sebenarnya telah mengingatkan saya kepada sebuah peristiwa yang berlaku pada awal 1990-an.

Ketika itu usia saya masih di awal 20-an. Hari itu, saya diajak oleh seorang bapa saudara untuk memburu di hutan berhampiran rumah. Saya bukanlah minat memburu, tapi daripada bosan terperap di rumah, saya terima ajakan bapa saudara saya tadi.Masih saya ingat, beberapa jam berburu, matahari pun sudah meninggi, tapi tiada seekor haiwan pun melintas di hadapan kami. Pelanduk, napuh, rusa, ayam hutan dan burung yang selalu berlegar di hutan itu, seolah-olah bersembunyai jauh dari kami. Hutan itu sepi.Saya bertambah rimas, pak cik pula saya lihat mula kecewa. Hari kian beranjak petang, pak cik menepuk-nepuk senapang Relanya. Kata pak cik, "Kita balik ajalah, hari ni tak ada apa-apa.Mungkin esok ada habuan."

Kami berjalan pulang, tapi selang dua tiga puluh langkah, kami terdengar suara riuh-rendah di sebalik pokok-pokok besar di hadapan kami. Saya mengamati suara itu, ternyata ia dating dari sekawan monyet yang sedang memakan buah-buah hutan.Saya perhatikan pak cik begitu berminat memerhatikan haiwan itu. Di bibirnya ada sebaris senyuman. Senyuman yang saya faham benar maksudnya.

Adakah pak cik hendak menembak monyet-monyet itu?

"Haa. Pak cik nak tembak ibunya, lepas tu pak cik nak ambil anaknya, nanti boleh bela," begitu jawapan pak cik.

Masih saya ingat juga, saya beberapa kali mendesak pak cik supaya membatalkan hasratnya itu, tapi gagal. Saya gagal mengendurkan niatnya.Tidak akan saya lupa kata-kata pak cik petang itu, "daripada balik tangan kosong? " lalu dia mengacukan senapangnya ke arah kawasan monyet tadi, dan...

DAMMM!!!

Demi berdentum saja senapang, bercempera dan lintang-pukang monyet-monyet tadi menyelamatkan diri. Hutan itu riuh dengan bunyai ranting patah serta jerit pekik haiwan berkenaan.

BUUUPP! Ada suatu benda yang jatuh ke tanah.

Saya terpandang seekor ibu monyet jatuh berdekatan kami. Saya dan pak cik terus mendapatkannya. Dari perutnya bercucuran darah pekat. Anaknya yang tidak mengerti apa-apa terlepas dari pelukan, tercampak tidak jauh dari ibunya sambil menjerit-jerit.Si ibu merengus-rengus memanggil anaknya dengan lemah. Ia cuba bangun dengan besusah payah sambil tangannya mencapai akar-akar pokok untuk mendekati anaknya. Sebelah tangan lagi menekap perut yang masih berdarah. Ia berusaha melangkah tapi terjatuh semula. Digagahi lagi sambil berguling-guling ke arah anaknya. Si anak yang baru pandai berjalan jatuh, bangun mendapatkan ibunya.Si anak itu terus saja memeluk ibunya yang kesakitan. Masih terbayang jelas di ingatan saya bagaimana si ibu monyet tadi memegang tubuh dan menatap wajah anaknya puas-puas, kemudian dicium berkali-kali.

Setelah itu dibawa si anak ke dada lalu disuakan susunya. Saya dan pak cik terdiam melihat si anak mengisap susu manakala ibunya mengerang-ngerang perlahan seakan memujuk sambil menahan sakit.Hati saya tersentuh. Betapa si anak yang baru melihat dunia tidak tahu bahawa ibu tempat dia bermanja akan pergi buat selama-lamanya. Saya tidak mampu menyelami fikiran ibu monyet tadi, tapi mungkin ia ingin memeluk anaknya buat kali terakhir, sepuas-puasnya, kerana selepas ini ibu akan pergi.Ibu tidak akan dapat memelukmu lagi apabila kau kesejukan, menyuap mulutmu bila kau merengek kelaparan, juga melindungimu bila kau kepanasan.

Mata si ibu monyet itu memandang ke arah kami. Tangannya memeluk erat si anak seolah-olah enggan melepaskannya, biarlah ia mati bersama anaknya.Matanya saya lihat digenangi air, masih tidak lepas memandang kami dengan pandangan sayu, mungkin ingin menyatakan betapa kejamnya manusia.
Dosa apakah yang aku lakukan hungga aku ditembak?Salahkah aku bebas ke sana ke mari di bumi indah ciptaan Allah ini?

Tubuh ibu monyet itu berlumuran darah, begitu juga dengan si anak yang masih di pelukannya. Beberapa detik kemudian, dengan tenaga yang masih berbaki, kami lihat si ibu mencium anaknya untuk ke sekian kalinya. Perlahan-lahan tubuhnya terkulai ditanah, bisa penabur dari muncung senapang pak cik tadi tidak dapat ditanggung lagi.Si anak menjerit-jerit memanggil ibunya supaya bangun dan melarikan diri dari situ, tapi si ibu sudah tidak bernyawa lagi. Puas menjerit, si anak tadi menyusu semula.Di saat itu perasaan saya terlalu sebak. Saya perhatikan pak cik, dia beberapa kali menggetap bibir cuba menahan air matanya daripada tumpah ke pipi.Tapi bila melihat si anak monyet tadi menjerit dan menggoncang-goncang tubuh ibunya, akhirnya air mata kami tumpah juga. Saya betul-betul kesal dengan apa yang berlaku.

Susana sunyai kembali. Si anak monyet itu kami rangkul dan bawa pulang, Biarpun ia terus menjerit-jerit dan enggan berpisah dengan ibunya yang telah mati.Di dalam kereta saya hanya mendiamkan diri. Begitu juga pak cik. Pada ketika itu saya dapat merasakan betapa kejamnya kami kerana membunuh satu nyawa yang tidak berdosa. Biarpun monyet itu hanya haiwan yang hodoh, tapi mereka juga ada perasaan, ada rasa kasih kepada anak, rasa saying kepada ibu. Tapi kita manusia??Mana hilangnya akal waras kami?

Selang dua minggu kemudian, anak monyet tadi mengikut jejak ibunya. Pak cik memberitahu saya, anak monyet itu tidak mahu makan dan asyik menjerit-jerit sahaja. Mungkin ia rindukan ibunya. Apabila malam, keadaannya bertambah teruk, dan akhirnya mati.Kini saya sudah bekerja dan berumah tangga. Peristiwa tadi sudah saya ceritakan kepada anak dan isteri saya agar mereka mengerti bahawa haiwan juga punya perasaan. Yang kejam adalah manusia, walaupun kitalah satu-satunya makhluk yang Tuhan anugerahkan akal fikiran.


[ cerita ni gua amik dari email yg gua dapat dalam Yahoo Group SIM]

kalau tak kuat???

Ni gua nak luah apa gua rasa skarang ni. Gua tak kesah la kalo ada orang nak kutuk ke,or tak suka dengan apa yg gua nak bedal tulis dalam ni.sebab??ni blog gua!! tangan gua yg naip,so gua punya suka la kan..huh!! bongkak giler ayat kan..muahahaha.. :p

Ekceli dalam dua tiga arini ni, gua sebenar nya tak brapa ok.but gua pretend to be the most OK people in the world.Muahahaha..sapa pun tak prasan gua ekceli KO and really2 down.Lepas satu, satu lak dugaan yang hempap badan dan pala gua ni.

1st cite clash dgn tuuttt..[kan da tanak mention his name]..argh..gua rasa down sgt2 la..baru je sabtu gua jumpa dia,teman dia dinner..tup2..senin malam tu dia cakap we need to clash.kita kena pisah coz dia takleh tahan becinta jarak jauh.adoiii...tuhan je yang tau apa gua rasa time tu..tekejut, sedih,bengang, nyesal mcm2 ada la..tapi gua tak salah kan dia.. mungkin dia rasa tu yg tebaik untuk kami.lagipun like wat he said, if jejauh sorang sana,sorang sini,mcm2 leh jadi .tu smua out of control..dia just nak yg the best utk gua and he think dis is the best. so,gua nak cakap pe lagi.gua redha je la..n till now gua still trying hard to be OK as usual..

2nd lak, dah la malam tu gua stil shocked pasal tuut tu kan..pagi2 nye lak dgn mata yg bengkak gua dapat call dari MARA suruh gua setel kan gak duit yg gua pinjam masa study dulu. ekceli tak banyak dah.total balance ada RM2639 je..ikut2 banyak puluh2 ribu..tapi sebab gua da dapat pengurangan and da bayar skit,ada je lagi baki banyak tu. Akak MARA tu cakap gua nye baki tetunggak ada 2k. so gua kena setel dalam masa 14 ari ni.hah!!! mana gua nak cekau duit ni??perlu ke gua rompak bank?? gadai barang kemas gua or pow orang yang ada duit???
gila ko 14 ari je dia kasi. ni pun salah gua gak gak..tetiap2 bulan ada yg gua tak bayar.bukan gua tak bayar langsung k.gua bayar cuma skit2 sebab gua tak mampu la.tapi ok gak gua bayar even skit dari gua tak bayar lansong  macam orang lain kannnnn... tapi takpe,smalam gua da slamat bayar 1k and balance tu insyaAllah dapat gaji ni gua setel kan tros smua la.so,leh tutup acc dgn MARA dah. Lu jgn nak cari2 gua lagi dah pasni.

Hadoii..cuba korang bayangkan pe perasaan gua?? dengan sakit sebab tuut pastu pagi2 nye kena cakap dgn orang MARA lak.Siap kena pikir mana gua nak rembat duit lagi nih. YA ALLAH..tuhan je yang tau macam nak gila je gua rasa. Depan mak gua, gua jadi otomen pink. gua pretend gua ok je macam tade pape jadi. tanak dia risaukan gua.
Kalau la gua tak kuat....gua rasa Tuhan takkan duga gua camni kan? sebab dia tau gua leh tahan, gua leh trima and redha la Dia bagi gua rasa smua ni. Yihaaaa....gua memang sokrang yang amat penyabar... akhir kata dari gua..

BESABAR LA DENGAN SMUA UJIAN DAN DUGAAN DARI ALLAH, SEBAB ALLAH HANYA MENGUJI ORANG YG DIA TAU MAMPU DAN DIA SAYANG..JANGAN MENGELUH SKIT PUN. KALAU NAK NANGIS TAKPE..MUAHAHAHA...!!!! (^_^)

sinetron ooo sinetron....

Hurm...pagi petang siang malam kalo on tv je mesti ada cite2 Indon. tak kira la tv ape pun. lagi2 si Astro tu.sampai ke tengah malam pun ada je cite indon nih. Nak cakap gua tak layan tipu la kan.ada gak cite2 sinetron ni yang gua tengok.Tapi kalo nak layan semuanya yang ada dalam tv tu memang muntah pink la gua.Muahahaha..

Balik je keje,gua tanya mak gua. 
Gua: Mak, arini cita apa yang best?Mak tengo cite apa je?
Mak: Arini kan...cita Aleesa tu..bla..bla..bla..pastu safa dan marwah pun ka..haaa.. Cinta Kirana dah abeh hang tau. Satgi tengok Cahaya plak..

Adoiiii la..gua tak salah kan mak gua pun.dah nama pun dia dok sorang2 je kat umah kan.free2 tu memang ngadap tv la keje dia. tapi kalo sampai anak sedara gua yang kecik2 tu pun tak abeh2 dengan cite2 indon ni pe jadah lak kan? Tu anak sedara gua yang dlm entri tetekss tu kan..siap pandai nyanyi lagi lagu tema safa & marwah tu..dengan cakap pun tak pandai tetiba je.. biarkan aku jatuh cintaaa..haaa..dengan penuh perasaan lagi tu dia nyanyi.Muahahahah...

Memang gua admit la cite2 indon ni best2.lagu2 tema dia pun tangkap leleh.Kalo tak, takkan gua pun donlod lagu2 indon smua ni..huhuuhu.. Tapi yang gua pikirkan sekarang is, kalo lah telampau banyak sangat cite2 indon ni kat tv,jangan tekejut if 1 day budak2 kecik yang nak membesar ni dorang hanya kenal artis2 pelakon2 indon je. Mana tak nya kalo bukak je tv tengok si Baim Wong, malam plak tengok Nia Ramadhani..habeh tu mana la nak kenal si pelakon2 negara sendiri kan...

 haaa...hamek ko si baim wong..memang comel dia ni..muahaah..tetibe je gatai lak gua ni.huuuhu (^_*)

So, papepun ai likeee sinetron..muahahhaa...ni ada cite baru ganti Cinta Kirana. Bukan Diriku..macam best je..ala2 ghost nye cite main tukar roh masuk jasad.muahahahaha....

ni cite Bukan Diriku..awek yang jadi heroin tu gua tatau nama dia.gua cuma ingat nama watak dia dalam Cahaya je Talita. Tapi siyes dia ni cantekk lah...

karena dia manusia biasa..

Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang mengemudi bahtera rumah tangga..

Mengapa?

Kerana Dia Manusia Biasa ...

Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan pertanyaan yang sama. Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu? Jawabannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawaban kerana Allah hinggalah jawaban duniawi. Tapi ada satu jawaban yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat
ini saya masih ingat setiap detail percakapannya. Jawaban dari salah seorang teman yang baru saja menikah.

Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib.Mereka hanya berkenalan 2 bulan...Kemudian membuat keputusan menikah.Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja. Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat,
sebagaimana saya. Satu hal yang pasti, dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami.

Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati. Ketika dia memberitahu akan menikah,
saya tidak menganggapnya serius. Mereka berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi kenyataan.Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi.Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia
menyebutkan tarikh pernikahannyaSerta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa
majlis pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya. Sebenarnya.. ...!!!

Saya ingin tau, kenapa dia begitu mudah menerima lelaki itu. Ada apakah gerangan? Tentu suatu hal yang istimewa. Hingga dia boleh memutuskan untuk bernikah secepat ini. Tapi sayang,saya sedang sibuk ketika itu (benar-benar sibuk).Saya tidak dapat membantunya mempersiapkan keperluan pernikahan.Beberapa kali dia menelefon saya untuk meminta pendapat tentang beberapa perkara.Beberapa kali saya telefon dia untuk
menanyakan perkembangan persiapan. That's all......Kami tenggelam dalam kesibukan masing-masing.Saya menggambil cuti 2 hari sebelum pernikahannya. Selama cuti itu saya memutuskan untuk menginap dirumahnya.
Pukul 11 malam sehari sebelum pernikahannya, baru kami dapat berbual hanya berdua.

Hiruk pikuk persiapan akad nikah besok pagi, sungguh membelenggu kami.pada awalnya kami ingin berbual tentang banyak hal.Akhirnya, dapat juga kami berbual berdua. Ada banyak hal yang ingin saya tanyakan. Dia juga ingin bercerita banyak perkara kepada saya. Beberapa kali Mamanya mengetok pintu, meminta kami tidur.

"Aku tak boleh tidur." Dia memandang saya dengan wajah bersahaja.Saya faham keadaanya ketika ini.
"Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur."
"Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu yang samar. Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik.

Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak perkara, tentang masa lalu dan
impian-impian kami. Wajah keriangannya nampak jelas dalam kesamaran.Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik ketika itu.Hingga akhirnya terlontar juga sebuahpertanyaan yang selama ini saya pendamkan.

"Kenapa kamu memilih dia?" Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya sambil meraih handphone
dibawah bantalku.Perlahan dia membuka laci meja hiasnya. Dengan bantuan lampu LCD handphone dia
mengais lembaran kertas didalamnya.Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping envelop
kepada saya. Saya menerima handphone dari tangannya.Envelop putih panjang dengan cop surat syarikat tempat calon suaminya bekerja.

Apa ni. Saya melihatnya tanpa mengerti.
Eeh..., dia malah ketawa geli hati...

"Buka aja." Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya melihat warnanya putih.
Hehehehehehe. .......

"Teruknya dia ni." Saya menggeleng-gelengkan kepala sambil menahan senyum.

Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula membacanya. Saya membaca satu kalimat
diatas, dibarisan paling atas.Dan sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya.

Begini isi surat itu..........

Kepada Yth ........

Calon isteri saya, calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya

Assalamu'alaikum Wr Wb

Mohon maaf kalau anda tidak berkenan.Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai. Saya, yang bernama ............ ...menginginkan anda ............ ... untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa.Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan.Tetapi saya tidak tahu
apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan anak-anakku. kelak saya memang masih menyewa rumah.Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya.
Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan.

Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya... Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja.Oleh kerana itu. Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa.Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana
saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik.

Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istiqarah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda.Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya,
juga sunnah Rasulullah.Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat
mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini.

Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawaban pada saya... Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah ridho dengan jalan yang kita tempuh ini.

Amin

Wassalamu'alaikum Wr Wb


Saya memandang surat itu lama.Berkali-kali saya membacanya.Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah.Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa.Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.

"Kenapa kamu memilih dia......?" "Kerana dia manusia biasa....... . "

Dia menjawab mantap. "Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya.

Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.."

"Maksudnya?"

"Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu besok masih ada. betuI tak? Paling tidak.... Aku tau
bahawa dia tidak akan frust kalau suatu masa nanti kami jadi miskin.

"Ssttt...... ." Saya menutup mulutnya.Khuatir kalu ada yang tau kami belum tidur.Terdiam kami memasang telinga. Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok. Kami saling berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing.

"Udah tidur. Besok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama." Kami kembali berbaring. Tapi mata ini
tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi masih terngiang terus ditelinga saya.
"Gik.....?"
"Tidur...... Dah malam." Saya menjawab tanpa menoleh padanya. Saya ingin dia tidur, agar dia kelihatan cantik besok pagi. Rasa mengantuk saya telah hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini.

Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu. Ketika manusia sedar dengan kemanusiannya. Sedar bahawa ada hal lain yang mengatur segala kehidupannya. Begitu juga dengan sebuah pernikahan. Suratan jodoh sudah terpahat sejak ruh ditiupkan dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang tahu bagaimana dan berapa lama pernikahannya kelak.Lalu menjadikan proses menuju pernikahan bukanlah sebagai beban tetapi
sebuah 'proses usaha'. Betapa indah bila proses menuju pernikahan mengabaikan harta, tahta dan 'nama'.

Status diri yang selama ini melekat dan dibanggakan (aku anak orang ini/itu),ditanggalkan. Ketika segala yang 'melekat' pada diri bukanlah dijadikan pertimbangan yang utama.Pernikahan hanya dilandasi kerana Allah
semata. Diniatkan untuk ibadah.Menyerahkan segalanya pada Allah yang membuat senarionya.Maka semua menjadi indah.Hanya Allah yang mampu menggerakkan hati setiap HambaNYA.Hanya Allah yang mampu memudahkan segala urusan. Hanya Allah yang mampu menyegerakan sebuah pernikahan.kita hanya boleh memohon keridhoan Allah. MemintaNYA mengurniakan barokah dalam sebuah pernikahan. Hanya Allah jua yang akan menjaga ketenangan dan kemantapan untuk menikah.

Jadi, bagaimana dengan cinta?


Ibu saya pernah berkata, Cinta itu proses.Proses dari ada, menjadi hadir, lalu tumbuh, kemudian merawatnya.Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam pernikahan yang suci. Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa).Cinta paling halal dan suci. Cinta dua manusia biasa, yang berusaha
menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa.Amin...Wallahu 'alam

[ ni gua share skit dari email yg gua dapat tadi.siyes hati gua tesentuh bila baca semua ni. gua bedoa agar 1 ari bila Tuhan da bukakan hati gua untuk terima seorang lelaki semula, gua di kurniakan dengan lelaki seperti ini yang tak bachol dan redha dengan ketentuan Allah dan bukan sorang laki yang akan lari dari masalah.insyaAllah..]

yeah..da nak new year!!! (^_^)


 Eeeeeee..sat je kan..pejam celik pejam celik da nak dekat abes taun 2010 ni.. sepangjang 2010 apa yang korang dah capai eh? ada kemajuan tak? ke kemunduran sikit2..hihihhhi.. Tak kisah la apa pun hasil yang korang dah dapat sepanjang 2010 ni, janji korang dah try yang the best k. Kalo try tak best tu lantak korang lah..

As for me, 2010 ni banyak menguji kesabaran gua.Banyak betul pahit yang tepaksa gua lalui dalam taun ni. Macam taun lepas 2009 pahit nye gua tepaksa kehilangan abah tersayang. Tapi taun ni lagi banyak la..macam2 yang datang. dengan ragam maknusia yang pelbagai dalam idop gua lagi makin memeningkan pala hotak gua ni je.

Tapi walau papepun, slagi gua di beri kesempatan untuk bernafas, gua akan try gak do the best yang gua boleh selagi gua terdaya. Haaa..lagi satu kan.. 2011 gak adalah taun nak buat duit untuk gua.Yihaaa..jom make money (betul ke ayat gua ni??huhuh) !! Gua harap2 dan bedoa sangat planning gua yang 1 ni to wat duit bnyk2 akan tercapai gak.. insyALLAH...

2011...LU TANAK KAWEN KE??????hahahahahaha..ni gua dah agak dah akan jadi soklan pebret skema peperiksaan nih. erm..mcm biasa gua pun da setel dgn jawapan awal2 dah. takpela...gua bagi laluan kat kawan2 yang dah ada jodoh tu kawen dulu k. gpun gua da malas la nak pikir pasal kawen ni.wat semak pala hotak gua je.
So, mak,alang,acik,acu,tok, kawan2 and the geng.... please ehh jgn dok tanya pasai kawen lagi kat orang..orang dah malas nak layan la..kalo ada jodoh orang kawen la nanti.kalo tade,orang tima je..janji hidop orang hepi and tak nyusah kan orang lain dah ok wat... kalo ada laki dalam hidop orang pun tapi hanya tau nak sakit kan hati,nak wat orang nangis tak guna gak kan?baik layannnn je idop solo and orang pun tak hurt much. but if 1 day Tuhan da cakap orang kena b sombody's wife, orang kena tima gak la..smuanya kan dari Dia. cuma orang tak nak hegeh2 mencari tapi last2 orang yang merana..tu jee...

Ok lah..gua nak siapkan wishlist gua untuk 2011 nih.da mcm panjang je wishlist ni.Muahahahaha... 


pssst2..leh tak  nak letak gua nak jumpa kim kardashian dalam wishlist ni???muahahaha...sengal gua nih!!

gua back to single mingle

MUAHAHAHAHAHA.....start from today,gua da jadik single lady balik..u guys wont see any of Mr.K name in any of my entry dah after dis. Y we olss clash??? tah..reason yg di bagi oleh Mr.K sangat2 tak masuk akal and gua malas dah nak pikir. If this is the 1st time maybe gua care la..but this is not..So, apa2 pun HAKUNA MATATA!!

Before dia balik dalam idop gua pun,life gua sama je. Tade beza pun dia ada or tak. Cuma 1 je gua nak cakap kat sini,  jangan slalu2 sangat main hati org, nnt hati sendiri yang kena sure lagi sakit dari apa yg orang lain rasa. Gua tak dendam dengan dia skit pun. Demi Tuhan gua tade simpan marah or pape rasa pun. Cuma gua rasa bodo dan menyesal let he in back in mylife.Huhuhuhuhu... bomodohmoh kan gua ni???

Apa2 pun..life must go on kann...so, gua tak kesah la..janji gua sayang diri gua sendiri. So,to sape2 yang brani nak takel gua tu meh la ye..muahahahaha... gua jokes je k..satgi ada yg amik ati plak kan gua jokes2 camni.. (^_^)

jom join bloglist shara 2011

Hihihihi... semenjak blaja2 jadi blogger ni kan..ni la 1st time gua nak try2 join sumting best yg dari blogger2 yg lain.. Dis time gua  nak join bloglist dari cik shara munge kite tau.. 

kenape gua nak join bloglist cik shara ni ye???

1. sebab kat blog cikshara ni manyakkkk kawan2 blogger yg lain.so leh la kenal2 share2 cite dgn org lain kan.. (^_^)

2. sebab..mesti la sebab gua suke BW skodeng2 kat blog cikshara ni..kalo tak watpe gua nak join bloglist dia kan?

3. sebab..seba..sebab... blog cikshara KALER PINK!!!hahahaa..itu adalah kaler pebret gua maaa...


meh kita tgk sape cikshara ni ye..org nye cute mute mcm gua gak..hihihih

haaa..ni la cikshara mungeee..comey tak???mcm gua masa mude2 dulu pun ada..muahahahah..opss..telebey sudaa...

shara cakap kena letak kategori untuk entri ni..erm..kalo gua letak "jejaka kachak" leh tak shara??hahahaa..opss..gua gurau je k.. sure la gua letak under "gadis idaman" kan..dah 2 kategori tu ke yg shara letak..hehehehe...


y kena pulun nak jadi badan kim kardashian????

Haaaa..sebab entri gua smalam yang mcm belon tu.ada orang tanya gua soklan ni " apehal la lu ni kan..takut sgt badan naik.bkn gemuk sgt pun gua tgk.lex arr..ke lu takut laki tanak kat lu?"muahahaha..
Apa nye cilakak la soklan  ni kan..tapi takpe..meh sini gua nak jawab ye..smalam gua senyum je kat lu kan.sebab senyum..tak perlu kata apa-apa..ewaahh...

Gua sebok nak keep fit badan gua pasal berat badan gua dah naik la.Kalo la badan gua kerempeng je, slim melim mcm Lissa Surihani tu, lu ingat nak ke gua susa payah nak workout truk2 bagai?? harusss la gua dok rilex peace sana sini kan.. Lagipun,yg naik ni badan gua,lu jangan banyak tanya la kan.
Ha..lu cakap takut laki tanak kat gua. Eh, Hellooo.... kalau la Mr. K gua pun tanak gua dah sebab gua makin membelon, ada kena mengena dengan lu ke? FYI, gua nak slim down bukan sebab jenjantan je wokeh. Gua buat semua ni untuk diri gua sendiri. Salah ke kalo gua sendiri nak tgk diri gua cantekk..?? nak diri gua sehat dan bebas penyakit?? yang gua habeskan pun duit gua gak.bkn duit sapa2 pun.lain la kalo ada yg baekk ati nak spedo gua kan...muahahahaha

Lagi 1,gua rasa la kan,gua da tanak pakai la ayat kalo orang tu nak kita,dia akan trima kita seadanya..kalo zaman dulu2 maybe ok la kot.tp dalam zaman skarang yang kucar kacir ni,ayat tu da takleh trima pakai kot. sebab nya,da memang jadi lumrah smua orang suka kan benda yg cantik.Lagi2 org laki ni. Kat mulut bebuih2 cakap sayang kat bini or gf dorang.kalo tebelon skit pun cakap "takpe.awak tetap cantekk camni..saye tetap sayang awak" .tapi sebalik nya, Nahhh!!..mata tu bukan main liar lagi kalau nampak awek cun lagi2 ala2 Rozita Che Wan tu. kena lak si awek cun tu pun melayan, al tinggal lah al keseorangan lah kita yang tak berapa nak cun ni.. ha..sapa nak jawab??

So, senang cakap la kan, bagi gua apa kita nak wat pun,biar la untuk diri kita sendiri. Jangan wat sebab orang lain coz kalau sebab orang lain je kita lakukan sesuatu tu, rasanya takkan kekal. Baik kita wat sebab kita yg hendak kan benda tu. kena pasang target and aim bebetul.huhuhuhu

So,to lu yang bertanya tu, gua harap gua da clarified smua nya kt sini kan.. lantak gua la kalo gua pulun nak body macam si kim kardash tu pun kan..ada gua kacau lu..???? so,lu pikiaqqq la sendiri k..


gua da mcm belon!!!!!!!!

Waaa....DEMMITTT!!!!! lepas baik sakit je berat badan gua naik mendadak. OH NOOO!!! gua betul2 tak dapat trima ni..dah lah nak lost 1kg pun sakit nye alahaiiii... ni da naik mencanak tuuu.. and the worse is MR.K cakap badan gua da mcm belon. muahahhahaa... gua tak suka woooo...giler ahh..adakah ini kesan ubat yang gua makan? atau sebab umor gua nak up lagi next year hormon badan gua da brubah??? tah la..gua tensi ni!!!!

Apa yang gua tau..start from tomorrow, gua nak start posa dah. tak kira la,kalo perlu sampai 3bln pun gua akan posa. makan pun gua kena control gila ni. say babai la to lift kat opis..panjat la gua tangga tu sampai level 4.. tengok la apa kesan nya nanti..hope +ve result la..

inilah suara hati cik adik belon yg baru..

sekian.,

trimas.

belon sangat ke gua???waa..demiit!!! 


bila la gua leh jadi mcm kim kardash ni??muahahha...tape2..angan2 tak salah..usaha mau lebih.caiyok2!!!

seks maniac!!!

ARGHHHHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! gua tensi ni..tensi tahap power rangers pink dah ni!!!
Gua da start ngamuk2 ni dari smalam lagi. ape punya nasib la tido gua di ganggu. kalau mak gua ke,famly gua ke yang ganggu tade la gua marah sangat2 kan...



Tapi tido gua di ganggu oleh jantan gila sex yang dok wat phone sex!!! memang cilakak la lu jantan.. dah la lu call tu dah dekat2 pukul 2am tau tak??? dah la buat gua cuak.lagi2 call pagi2 camtu coz kalau call pagi2 camtu selalunya emergeny call. gua tengok2 number tak kenal.dengan mamai nye gua pikap la. skali hambek ko, dia kasi gua dengar suara pompuan terjerit2 gersang. gua pun suspect tu cite porn arr.. cam haram doe...!!lu nak layan porn ke,lu sangap ke jangan la kacau gua.gua tak kenal lu tau tak!!!

Pastu dalam dua kali dia call gua tak pikap dah. dia keep on calling lagi.dasar jantan tak sunat abes ni gamak nye. gua geram gua pikap la..gua memang dah ngamuk gila ni. gua tanya dia " weh jantan, ko nak cari sape ha???apesal pangai cam haram sangat ni??" tau dia cakap pe.. " saya nak cakap dengan awak la sayang..." ya  Allah... meremang bula roma gua weh dengar sora dia. dengan cakap macam manja2,mrengek2 macam dah sangap bagai....memang sah lu ni GILA SEX!!!!

Gua trus letak fon tu then silent..Y gua silent tapi tak off trus?? sebabnya, gua nak tengok bape banyak kali lagi dia nak call. patu gua tido dalam perasaan marah + takut gak weh.. skali pagi ni gua bangun tengok ada 50 miskol dari number jantan gila tu!! demmit la lu jantan..!! memang lu ni dasar jantan sundal la..gua tak kenal lu tapi gua agak2 lu main tembak2 je number fon gua kan.lu try luck je ni.kalau dapat awek yang sangap gak leh layan lu smalam memang nasib lu baik ar kan...

to sape2 yang nak try rase call jantan sial ni kan..ni haa gua kasi number dia.. 0147578759 ni haa mamat.gua da kasi iklan pecuma num lu ni.lu suka pemes2 ni kannnnn... lu orang try arr..gua pun tatau kalo number ni maybe dia guna untuk kacau orang je ke or memang dia guna daily. apa yang pasti lu memang jantan sial gila sex!!!

hebat nye gua!!!

HAHAHAHAHAA.... hamek skali gua dah gelak besar tuuu..
tengok entri title macam poyo je kan..tapi itulah yang gua rasa skarang ni..
siyes gua rasa hebat sangat2 now..kalau la bos gua tejumpa blog gua nih,mau di sekeh2 nye gua..muhahaha

nak tau apa yang wat gua rasa hebat sangat now???
Jeng..Jeng..Jeng...!!!

tarraaaaa!! GUA RASA HEBAT SEBAB GUA BERJAYA HAMPIR MENGHABISKAN SMUA MC GUA YANG DI PROVIDE KAN OLEH COMPANY GUA NI!!! kahkahkahakah..!!

Actually company gua provide 22 ari MC per year untuk smua staff dia tak kira level position la.Nak tau bape banyak dah yang gua dah rembat???

22 - 6 = 16

hahahahaha...MC gua belen ada lagi 6 ari je untuk taun ni.So gua dah berjaya rembat sebanyak 16 ari MC untuk taun ni. Syabas BETTYY!!!.. Gua rasa lagi hebat sebab bila gua check balik statistic MC untuk IT Dept gua ni,nama gua paling highest lah.Kira gua dah bolot top 1st untuk perembat MC taun ni.huhuhuhu..

Tapikan..bukan gua saja2 nak rembat MC ni arr..memang gua sakit tau tak..ni pun gua baru je in balik kat opis ni after 2 days MC till smalam.. :(


If sapa2 yang add FB gua,sure tau apa sakit gua kan?

Conlusion yang gua leh wat skarang is: 2010 is a sick year untuk gua. taun ni la bnyk kali gua tak sehat.hope taun depan 2011 gua akan cargas2 smula seperti power rangers pink..huhuhuhuh..

[nota kaki size 7: to heidi shafiq (HS), aku da pandai lukih skit2 dah guna pencil nye software ni.hihihi..tq for ur tutor tu k.even ko ajar gune paint.tapi spirit ko kasi dlm tu aku dah rembat,ngeee..muah2 utk ko..muahahah ]

Hantu Kak Limah Balik Rumah



Gua kasi korang layan lagu dulu k...siyes sora Awie ni tak brubah. Cair gua weh dengar dia nyanyi lagu cinta kristal nih.. layannn.... (^_^)





HAHAHHHAA... hambek ko gua bantai gelak kaw2 nye nengok cite ni.even dengan kesakitan yang agak melampau, gua gagahkan gak diri p tengok muvie ni. Hasil nye, gua rasa macam urat perut dan taik gua dah baik skit sebab eksesais gelak yang non stop.

Ok, mai gua cite kit pasal muvie ni k.. cite ni adalah sambungan kepada cite zombie kampung pisang tu. Cite ni mule dengan kisah Hussin(awie) yang baru balik lepas merantau bekerja kat singapore ke Kampung Pisang. Masa Hussin ni sampai umah dia,dia nampak kak limah ni kat tingkap.pastu dia tegur la.tapi kaklimah ni mcm pelik je.wat dunno batu caves je kat si Hussin nih. Then funny nye start bile kaklimah mule kacau2 si Hussin tu then bercontinue la lawak2 nye dalam ni yang wat gua gelak sampai nak tekoncing wokeh..

Dalam cite ni gak di selitkan kisah cinta Hussin dgn Cik Nin(umi nazirah)..Hussin dan Cik Nin putus tunang dan kepulangan Hussin adalah untuk menebus salah nya kat Cik Nin dan meneruskan pertunangan mereka hingga ke jinjang pelamin.

Tapi adakah mereka akan ke jinjang pelamin???dan apakah kesudahan untuk watak hantu kaklimah itu???

JAWAPAN NYA: KORANG TONTON LAH SENDIRI!!!!

muhahahaha..yang pastinya gua leh kasi 4.5 star la kat cite ni.sebab gua suka cite yang tak perlu wat gua bepikir banyak2 and senang nak paham..

surah penawar

Arini gua nak share skit dengan korang tentang 1 surah ni dan khasiat nye.Kan surah2 dalam al-quran ada lah penawar dan pendinding yang paling mujarab dan baik untuk kita.
Meh kita sama2 amalkan surah ini k..and to those yang slalu cakap gua blogger lucah and blog gua ni blog lucah,lu amal2 kan lah baca surah ni k..insyaallah dapat ke lembutkan ati yang suka cakap bukan2 tu.. :)

Surah  Al-Kautsar
Surah ini paling pendek, hanya  mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah
dan bermaksud sungai di syurga.  Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih  putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w.kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi  iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita  amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan  berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika  sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah  dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir  itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita  akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya,  hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya  sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak  bersalah tetapi dizalimi.


Perkara yg baik  kita amalkan slalu. Kalau ada tersalah dalam infon ini gua mintak maaf ye. Yang baik tu datang dariNYA dan yang buruk tu diri gua sendiri.Sebar2kan kepada kekawan, terima kasih. (^_^)

ayah dan ibu



Ayah dan ibu
Itulah permulaan kami
Dapatlah melihat bulan dan
Matahari
Ahai...

Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati

Ayah dan ibu
Wali dan juga keramat
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Bagilah tunjuk ajar dan
Nasihat
Supaya hidup
Supaya hidup kita akan selamat

sob..sob..tetiba je gua sedih emo lak kan..actually masa tengah dok cari2 lagu tadi,tejumpa dgn lagu allahyarham Sudirman ni. gua pun layan la..tup2 gua rasa pipi gua da panasss je..rupa2 nya gua da tangkap leleh arr..huuhuhu..
gua buka saja2 jiwang nak nangis bagai.masa dengar lagu ni terus gua tingatkan arwah abah gua. lagi2 bila kat lirik "ayah dan ibu WALI dan juga keramat"... waa...tang part ni siyes air mata gua mencurah2 k..abah gua dah tade.dia tak dapat jadi wali bila gua kawen nanti.dia tak dapat nak nikah kan gua.tak dapat tengok sapa bakal suami gua..sedih nyeee... :(   hurm...genap 1thn dah abah pergi.tapi stil rasa macam dia ada kat sisi gua lagi.. 
sebab tu if korang tengok pic2 gua banyak pic we ols dgn mak je kan?now mak la abah dan mak juga la ibu kepada kami. gua bedoa sangat2 gua dapat bahagiakan mak gua sampai akhir hayat dia nanti.Insyaallah..

alfatihah dya kirimkan untuk arwah abah yang amat dya sayangi...kepada korang2 yang stil ada ayah dan ibu tu,sanyagilah dorang and jaga lah dorang baik2...jangan sakiti hati dorang..

jangan bezakan kasih sayang..

Lapang benar dada Pak Uwei bila pegawai yang bertugas di kaunter pejabat Tabung Haji itu memberitahu nama dia dan isterinya turut tersenarai dalam senarai jemaah yang akan menunaikan fardhu haji pada tahun ini.

"Tapi pak cik kena bayar segera bahagian makcik yang masih tak cukup tiga ribu lagi tu.  Selewat-lewatnya minggu depan bayaran mesti dibuat,"beritahu pegawai itu lagi.

"Insya Allah encik.  Saya akan bayar seberapa segera," janji Pak Uwei.  Berita gembira itu ingin segera dikongsi bersama isteri kesayangannya.

Sebaik keluar dari pejabat Tabung Haji dia terus balik ke rumah.

"Pah... oo..Pah!" teriak Pak Uwei sebaik turun dari keretanya.

"Apa bendanya terlolong-lolong ni bang?" tanya Mak Pah.

" Ada berita baik ni Pah, nampaknya hajat kita nak ke Mekah tahun ini akan tertunai.  Insya Allah dua bulan lagi kita akan ke sana.Tak sabar betul saya, rasa macam Kaabah tu dah melambai-lambai, " cerita Pak Uwei dengan wajah berseri-seri.

"Betul ke ni bang? Baru semalam si Johari beritahu dia dengan Minah tak dapat pergi. Namanya tidak ada dalam senarai."

"Betullah Pah oii... saya ni baru je balik dari pejabat Tabung Haji.  Cuma duit bahagian awak tu, tiga ribu lagi kena bayar segera selewat-lewatnya minggu depan."

"Mana kita nak cari duit banyak tu bang?  Tiga ribu tu bukan sikit, itu pun lepas duit tambang.  Duit kocek mau juga sekurang-kurangnya dalam seribu." Mak Pah merenung gusar wajah suaminya.

 "Alah Pah, kita mintalah tolong dengan Muaz dan Balkis. Takkanlah mereka tak nak beri.  Bukannya banyak, cuma dua ribu seorang saja."   Wajah Pak Uwei semakin berseri-seri. Dia yakin anak- anaknya yang dua orang itu tidak akan menghampakan harapannya.

"Lusa hari minggu, saya nak suruh budak-budak tu balik boleh kita berunding," cadang Pak Uwei.

"Kalau tak cukup bahagian saya tu, awak ajelah yang pergi dulu.  Tak elok kita menyusahkan anak-anak bang, lagipun apa pula kata menantu kita nanti nak ke Mekah minta duit anak-anak." Mak Pah tidak bersetuju dengan rancangan Pak Uwei.

"Pah... Muaz dan Balkis tu kan anak-anak kita. Kita dah besarkan mereka, hantar belajar tinggi-tinggi takkan nak hulur dua ribu pun tak boleh lagipun selama ni kita tak pernah minta duit mereka. Tak usahlah awak bimbang Pah, saya yakin anak-anak kita tu tak akan menghampakan kita kali ni." Yakin benar Pak Uwei, harapan yang menggunung digantungkan kepada
anaknya.

"Tapi bang?... "

"Dahlah... pegi siapkan kerja awak tu, tak usah nak risau tak tentu hala.

Saya nak telefon budak-budak tu," pintas Pak Uwei sebelum Mak Pah melahirkan kebimbangannya.  Lega hati Pak Uwei bila Muaz menyatakan yang dia akan pulang kemudian Pak Uwei menelefon Balkis pula di pejabatnya.  Dia hanya menyuruh mereka balik tanpa memberitahu hajatnya.

"Insya Allah Kis balik nanti abah. Emm... abah nak Kis suruh Intan balik sama?" tanya Balkis.

"Ikut suka kaulah, bagi abah yang pentingnya kau dan Muaz. Intan tu ada ke tidak ke, sama aje. Balik ya?... ," balas Pak Uwei.

Bukannya dia membeza-bezakan anak-anak tapi hati tuanya cepat benar panas bila berhadapan dengan Intan.  Sikap degil dan tak mahu mendengar kata anaknya itu menyebabkan dia tersangat geram.  Sudahlah malas belajar tidak seperti Muaz dan Balkis yang berjaya memiliki ijazah.  Kalau ditegur
sepatah, sepuluh patah tidak menjawab tidak sah.  Masih Pak Uwei ingat gara-gara sikap keras kepala Intan untuk bekerja kilang mereka bertengkar besar tiga tahun lalu.  Kini hubungan mereka seperti orang asing.

"Abah tak setuju kau nak kerja kilang kat KL tu.  Abah mahu kau sambung belajar lagi." Pak Uwei tidak bersetuju dengan niat Intan yang hendak bekerja kilang.

"Intan dah tak minat nak belajar lagi abah, biarlah Intan kerja kilang.  Kerja kilang pun bukannya haram." bantah Intan menaikkan darah Pak uwei.

"Aku suruh kau belajar kau tak nak, kau nak kerja kilang. Kau tak tengok berapa ramai anak gadis yang rosak akhlak kerja kilang duk kat KL jauh dari mak bapak, bolehlah buat apa yang kau sukakan. Kau nak bebas macam tu?"

"Itulah abah, selalu nampak yang buruk aje.  Bukan semua yang kerja kilang duk kat KL tu jahat abah.  Kerja apa dan kat mana pun sama aje, pokok pangkalnya, hati.  Kalau nak buat jahat dalam rumah pun boleh, abah."  Intan cuba membuat abahnya faham.

"Kenapalah kau seorang ni lain benar dari abang dan kakak kau.  Cuba kau tengok Balkis tu, tak pernah dia membantah cakap abah macam kau ni!"

"Intan memang tak sama dengan Kak Balkis abah, Intan suka berterus terang, kalau tak kena Intan cakap depan-depan bukan membebel kat belakang," balas Intan selamba menyemarakkan lagi bara dalam dada abahnya.

 "Anak tak mendengar kata!!, ikut suka kaulah. Kalau kau nak pergi, pergi... aku dah tak larat nak larang. Nak terlentang ke?, telangkup ke?, gasak kaulah. Kau buat apa yang kau suka, aku tak nak ambil tahu lagi!!"

Sejak kejadian itu, Pak Uwei memang tidak memperdulikan langsung apa yang Intan nak buat.  Namun begitu Intan tetap pulang setiap kali cuti, dia bersikap selamba biarpun abahnya tidak memperdulikannya.  Intan selalu menghulur duit tapi hanya kepada maknya sahaja.

Riang hati Pak Uwei bukan kepalang bila anak-anaknya pulang, tambahan pula dia sudah rindu dengan cucu-cucunya.  Malam itu selesai menikmati makan malam dan berjemaah sembahyang Isya`, mereka duduk berborak di ruang tamu.

"Sebenarnya ayah suruh kau orang balik ni, ada hajat sikit," Pak Uwei memulakan bicara.

"Hajat apa pula abah?" tanya Muaz yang duduk di sebelahnya.

"Abah dan mak kau nak ke Mekah, nama dah ada dalam senarai. Memandangkan bahagian mak kau masih belum cukup lagi abah nak minta Kau dan Balkis bantu sikit.  Tak banyak, dua ribu seorang cukuplah," Pak Uwei mengutarakan
hasratnya.

"Boleh tu boleh abah, tapi kena tunggu sebulan dua lagi. Az baru aje keluarkan wang simpanan buat duit muka beli rumah. Sebulan dua lagi bolehlah Az ikhtiarkan," ujar Muaz.

"Tapi... pegawai Tabung Haji tu minta bayaran dibuat segera selewat-lewatnya minggu depan."

"Kalau dalam seminggu dua ni abah, memang rasanya tak dapat.  Paling tidak pun cukup bulan ni.  Nak cukupkan duit muka tu pun habis duit simpanan budak-budak ni Az keluarkan," jawab Muaz serba salah.

"Kau beli rumah lagi?., Rumah yang ada tu kau nak buat apa?" tanya Pak Uwei melindungi kekecewaannya.

"Rumah baru tu besar sikit, abah.  Selesalah buat kami sebab budak- budak tu pun dah besar, masing-masing nak bilik sendiri. Lagipun beli rumah tak rugi abah, pelaburan masa depan juga," sampuk Mira isteri Muaz.

Pak Uwei terdiam, harapannya kini cuma pada Balkis. "Kamu macam mana Kis, boleh tolong abah? Nanti abah bayarlah balik duit kamu tu bila ada rezeki durian berbuah kat dusun kita tu nanti," Pak Uwei berpaling Pada Balkis.

"Kis pun rasanya tak dapat nak tolong abah. Kis baru aje keluarkan duit simpanan buat menambah modal perniagaan abang Man. Tengah gawat ni faham ajelah... ni tak lama lagi nak bersalin nak pakai duit lagi."

Hancur berderai rasa hati Pak Uwei mendengar jawapan Balkis.

"Man bukan tak nak tolong abah. Kalau nak pinjam duit kad kredit boleh.
Tapi yelah, kata orang kalau nak ke Mekah ni tak elok pakai duit pinjaman."

 "Betul kata Man tu abah.  Kalau nak ke Mekah mesti dengan kemampuan sendiri baru elok," sokong Muaz.  Kata-kata Azman dan Muaz bagaikan sembilu yang menikam dada Pak Uwei.  Bila dia bertemu pandang dengan Intan, Pak Uwei terasa bagai ditertawakan oleh Intan bila kedua anak yang diharap-harapkan
menghampakannya.

"Tak apalah kalau kau orang tak ada duit.  Biarlah abah kau pergi seorang dulu, nanti kalau ada rezeki mak pula pergi," Mak Pah bersuara cuba meredakan keadaan.

"Kalau nak pergi sendiri, dah lama saya pergi Pah!. Tak payah saya tunggu lama-lama.  Kalau awak tak pergi biarlah kita sama-sama tak pergi... dah tak ada rezeki kita nak buat macam mana?" Pak Uwei bangun masuk ke bilik meninggalkan anak-anaknya dengan rasa kesal.
Intan tahu abahnya benar-benar kecewa. Walaupun orang tua itu tidak menunjukkan rasa kecewanya tapi Intan faham kecewa abahnya teramat sangat kerana tidak menduga anak-anak yang selama ini disanjung akan mengecewakannya begitu.

"Anak awak tu tak balik ke?" tanya Pak Uwei pada Mak Pah bila Intan tidak turut serta balik bersama abang dan kakaknya.

"Tak, katanya cuti sampai hari Rabu nanti," balas Mak Pah sambil mencapai kain selendangnya.

"Nak ke mana pulak tu?" tanya Pak Uwei melihat Mak Pah bersiap-siap.

"Nak ke kedai Long Semah tu nak belikan anak saya Intan, kuih lepat ubi kegemarannya."  Sengaja Mak Pah menekan suara bila menyebut anaknya.  Bukan sekali dua dia menegur sikap Pak Uwei yang gemar membeza-bezakan anak.

Pagi Isnin tu selepas bersarapan Intan bersiap-siap hendak keluar.

"Nak ke mana Intan pagi-pagi lagi dah bersiap ni?"

"Intan ada hal sikit kat bandar mak.  Intan pergi dulu ye."

"Kalau nak ke bandar suruhlah abah kau tu hantarkan," suruh Mak Pah.

"Tak payahlah mak, Intan nak pergi banyak tempat ni.  Nanti bising pula abah tu.  Intan pergi dulu."sambil mencium tangan Mak Pah yang menggeleng kepala memerhatikan Intan berlalu pergi.

Kadangkala sedih hatinya melihat sikap suaminya yang keras hati, membuat anaknya itu menyisihkan diri.

Ketika Intan pulang dari bandar tengah hari itu mak dan abahnya sedang menikmati juadah tengah hari.

"Kau ni Tan buat benda apa lama benar kat bandar tu? Mari makan sama.  Ni abah kau ada beli ikan baung salai, mak masak lemak cili api."

"Ingat lagi abah lauk kegemaran Intan rupanya," usik Intan tak bertangguh mencapai pinggan.

"Mak bapak memang tak pernah lupakan anak-anak, cuma anak-anak aje yang lupakan mak bapak," jawab Pak Uwei sinis.
Intan tersenyum pahit. Selesai mengemas pinggan mangkuk, Intan menunaikan solat Zohor kemudian dia mendapatkan mak
dan abahnya yang sedang duduk di ruang tamu. Abahnya sedang membaca suratkhabar. Mak Pah pula melipat kain.

"Mak, abah... Intan ada hal sikit nak cakap ni... ," ujar Intan
menghampiri mereka.  Pak Uwei menurunkan suratkhabar
yang dipegangnya kemudian menanggalkan cermin mata yang digunakan untuk membaca.

"Apa hal... kamu nak kahwin ke?" soal Pak Uwei merenung Intan.  Tawa Intan meledak tiba-tiba mendengar soalan abahnya.

Melihat Intan tergelak besar Pak Uwei turut tertawa.  Mak Pah pun tergelak sama, riang rasa hatinya melihat kemesraan yang
hilang dulu mula menyatu. "Abah ni... ke situ pulak...."

"Habis tu?"

"Ini... Buku Tabung Haji mak.  Tadi Intan ambil dalam laci tu. Yang ni, resit memasukkan duit ke akaun mak.  Semuanya Intan dah uruskan.  Dan ini dua ribu untuk buat duit kocek mak dan abah. Yang dua ratus lagi ni untuk buat kenduri doa selamat sebelum berangkat nanti." Intan memasukkan duit itu dalam genggaman Pak Uwei.

"Apa??" Pak Uwei terkejut matanya merenung Intan dan duit di tangannya bagai tidak percaya.

"Ini duit simpanan Intan sejak mula bekerja dulu.  Duit hasil titik peluh Intan yang halal abah, terimalah.  Selama ini Intan banyak kali kecewakan abah.  Intan tak pernah dapat membahagiakan hati abah.  Selama ini pun Intan selalu sangat rasa kalah pada abang Az dan Kak Balkis.  Intan tak cantik dan baik macam Kak Balkis, apatah lagi bijak seperti mereka.  Intan tahu abah selalu kecewa dengan Intan.  Hanya kali ini Intan dapat tunaikan hasrat abah.  Dah banyak kali abah tangguhkan hasrat nak naik haji.  Dulu kerana Kak Balkis nak kahwin, lepas tu mak pula tak sihat.  Sekarang ni masa yang sesuai.  Intan harap, abah sudi terima pemberian yang tak seberapa ini dari Intan," tutur Intan perlahan memerhatikan airmata menuruni pipi abahnya yang sudah berkedut dimamah usia.

"Terima kasih Intan. Malu rasanya abah nak ambil duit kamu... dulu abah selalu bangga dengan Balkis dan Muaz yang memegang jawatan tinggi tapi akhirnya anak abah yang kerja kilang yang membantu abah," luah Pak Uwei sambil mengesat airmata terharu atas keluhuran hati anak yang selama ini
dimusuhinya.

"Sudahlah abah. Yang lepas itu tak usahlah kita ungkit-ungkit lagi. Intan gembira abah sudi terima pemberian Intan."

"Pemberian kau ni terlalu bernilai bagi abah dan mak kau Intan..."ujar Pak Uwei.  Intan peluk abahnya erat.

"Hah... tulah, jangan suka memperkecil- kecilkan anak saya ni," Mak Pah mengusik Pak Uwei sambil mengesat airmata penuh kesyukuran.

"Mak ni... ," gelak Intan memandang abahnya yang tersengih.

Masa yang ditunggu-tunggu tiba dalam keriuhan sanak saudara yang datang menziarahi Pak Uwei dan Mak Pah.  Intan memerhati dengan perasaan gembiran bercampur hiba.

"Semua dah siap ke mak?" tanya Intan menjenguk ke bilik emaknya memerhatikan Mak Pah mengisi barang keperluan semasa di Mekah.

"Dah rasanya... ada apa-apa yang Intan nak pesan mak belikan di sana nanti?"

"Tak ada mak.  Mak janganlah fikir soal apa yang nak dibeli mak.  Yang penting mak dapat menunaikan ibadah dengan sempurna."

"Hah, awak dengar tu... kita ni nak pergi menunaikan ibadah, bukan nak membeli-belah, " tambah Pak Uwei yang turut mendengar perbualan dua-beranak itu.

"Intan tak nak mak dan abah belikan satu apa pun dari sana. Hanya satu yang Intan mahu, doakan Intan bahagia di dunia dan akhirat," pesan Intan sambil memeluk emaknya. Mak Pah dan Pak Uwei berpandangan.  Tiba-tiba sebak dengan permintaan Intan itu.
............ ......... ......... .......
Hanya dua jam lagi kapal terbang akan mendarat di tanah air. Pak Uwei mengerling Mak Pah yang lena di sebelahnya. Dalam keriangan telah menunaikan ibadah haji tanpa sebarang kesulitan, terselit rasa tidak sedap di hati.  Perasaan rindu pada anak-anak terutama Intan bagai menyentap tangkai hatinya. Pak Uwei terkenangkan mimpinya bertemu Intan di tanah
suci.  Intan tidak berkata sepatah pun tapi bagai memberitahu yang dia akan pergi jauh.

"Kenapa resah aje ni, bang?" Mak Pah terjaga.

"Entahlah Pah, saya teringat sangat dengan Intan dan anak-anak kita."

"Sabarlah, dah nak sampai dah ni," pujuk Mak Pah.

Dari jauh lagi Pak Uwei sudah melihat Muaz dan Azman menanti mereka.

"Mak... abah... ," Muaz meraih emaknya dalam pelukan dan kemudian abahnya tanpa dapat menahan airmata menitis laju.

"Mana yang lain ni, kamu berdua aje?" Pak Uwei tertinjau-tinjau mencari wajah Intan.

"Mereka menanti di rumah, abah," beritahu Azman suami Balkis sambil mencium tangan Pak Uwei. "Intan pun tak datang juga ke?" Tanya Pak Uwei terasa hampa.

"Awak ni... kan Man dah kata mereka menunggu di rumah." Mak Pah menggeleng, dua tiga hari ini nama Intan tak terlepas dari mulut suaminya.  Perjalanan tiga jam dari KLIA untuk sampai ke rumah terasa begitu lama oleh Pak Uwei.  Mak Pah yang melihat kegelisahan suaminya turut berasa bagai ada yang tak kena.

"Dua tiga malam sebelum balik, abah kau mengigau terjerit-jerit dia panggil nama Intan.  Kalau Intan dengar cerita ni tentu dia gelihati." cerita Mak Pah pada Muaz dan Azman. Muaz diam sambil mengerling Azman yang sedang memandu.

"Tentulah abah ingatkan Intan, sebab Intan yang bagi dia duit," balas Muaz cuba bergurau walaupun terasa sayu.

"Tapi, abah rasa macam ada yang tak kena aje Az, dalam mimpi abah tu, abah nampak Intan macam nak beritahu dia nak pergi jauh.  Tapi dia tak bercakap pun hanya renung abah. Intan tak ada cakap apa-apa dengan kau Az?"

"Err... tak ada abah.  Kita berhenti minum dulu abah, tentu mak haus," ajak Azman menukar tajuk perbualan.

"Tak payah, dah dekat ni.  Abah tak sabar nak balik," tolak Pak Uwei.

Azman dan Muaz hanya berpandangan.  Sebaik turun dari kereta, Balkis meluru memeluk mereka dengan tangisan.  Suara Pak Long Basri yang bertakbir menambah sayu.  Semua yang ada menitiskan air mata.

"Mak dengan abah sihat ke?" tanya Mira setelah bersalaman dengan ibubapa mentuanya.

"Sihat, cuma batuk-batuk aje sikit.  Intan mana, dia tak balik ke?" Mak Pah mula berdebar bila Intan tidak kelihatan.

"Naik dulu Ngahnya...," suruh Long Semah.

"Intan mana?" Pak Uwei mula hilang sabar bila tak seorang pun memberitahu di mana Intan.  Pantas dia memanjat tanggu menuju bilik Intan.  Matanya terpaku pada bekas bara yang terletak di sebelah katil yang bercadar kain batik lepas. Dadanya bergetar.

"Az... mana Intan?  Mana adik kau Az?" tanya Pak Uwei dengan suara yang menggeletar. Badannya terasa lemah, dia berpaut pada tepi pintu.

"Sabar abah... ," Muaz menggosok belakang abahnya.

" Kenapa Az ... kenapa?" Mak Pah menurunkan Syazwan cucunya dari pangkuan dan melangkah laju ke bilik Intan.

"Mak... Intan dah tak ada mak," Balkis tersedu memeluk emaknya yang terduduk lemah.  Pak Uwei terkulai tak bermaya menerima berita itu. Mak Pah terus pengsan.  Bila dia terjaga dia melihat anak menantu mengelilingnya. Pak Uwei duduk di tepi kepalanya.

"Sabarlah Ngah, ini dugaan Allah pada kita.  Intan pergi pun dalam keadaan tenang.  Barangkali kerana hajatnya nak lihat kamu naik haji dah tertunai," pujuk Long Semah yang masih belum pulang.

"Intan ada tinggalkan surat untuk kita.  Dia memang dah tahu dia tak akan hidup lama.  Rupa-rupanya dia menghidap barah otak.  Dia minta maaf segala salah silap dan berpesan supaya kita jangan sedih atas pemergiannya.  Dia minta kita doakan dia," Pak Uwei menepuk lembut bahu Mak Pah.

"Bila dia meninggal?  Siapa yang mengadap masa nazaknya?" tanya Mak Pah tersedu sedan.

"Kami semua ada mak. Dia begitu tabah menanti detik kematiannya mak.

Sebenarnya dia yang ajak kami balik ini, katanya nak kemaskan rumah sebelum mak dan abah balik.  Masa sampai tu dia sihat lagi tiba-tiba malam Khamis tu lepas solat Isya` dia sakit kepala teruk sampai tak boleh bangun.  Az nak hantar ke hospital tapi katanya masa dia dah tiba.

Masa tulah baru dia ceritakan sakitnya.  Dia meninggal subuh hari Jumaat mak... tiga hari lepas.  Dia pergi dalam keadaan yang cukup tenang mak," cerita Muaz.

Mak Pah mengenggam erat tangan suaminya, terkenangkan bagaimana Intan memeluk erat mereka sebelum melepaskan pemergian mereka.  Dan ketika itu bagai terdengar-dengar suara Intan berpesan,"Intan tak nak mak dan abah belikan satu apa pun dari sana.  Hanya satu yang Intan mahu, mak dan abah doakan Intan bahagia di dunia dan akhirat.."

Tamat....

Moral cerita ... buat baik dan berbaktilah kepada kedua ibu bapa sementara mereka masih ada di dunia ini. Harta benda hanyalah sementara berbanding amalan yg kita lakukan selagi tubuh badan kita bernyawa. Kasih sayang tidak boleh di beza2 kan kerna itu adalah kurniaan tuhan kepada smua umat nya.Renung-renungkan. ....

cari salah orang

Kenapa dalam dunia ni orang slalu je nampak kesalahan orang lain? ya,kalau  benar pun seseorang tu melakukan kesalahan, kenapa mesti kita nak menunding jari mencari dan mempebesar kan segala kesalahan nya tu. Sepatut nya kita sebagai manusia yang mempunyai akal yang waras dan berperasaan seharusnya cuba mencari solution terhadap masalah tersebut.
Jangan kita ingat dengan marah,menyumpah dan sebagai nya,smua masalah yang terjadi dapat di selesaikan. Apa perassan kita jika orang lain pula yang menunding jari dan mencari kesalahan kita? Apa yang kita rasa jika kita terus2 di persalah kan sedangkan smua benda yang terjadi bukan kehendak kita sendiri. Semestinya orang beranggapan "alah..dah dia wat benda tu..mesti la dia suka.kalo tak takkan la dia nak wat kan.." ini lah ayat2 cliche yang slalu di cakap kan oleh orang2 kt luar sana.
Tapi adakah betul apa yang di lakukan orang itu atas dasar suka???adakah anda2 yang bercakap begini sudah pasti dengan smua itu. Sebenar nya, sesuatu yang kita lakukan belum tentu datang dari rasa suka dalam diri. Contoh nya jika sekarang anda menjadi seorang polis,belum tentu anda suka pekerjaan itu kan? Mungkin anda menjadi polis kerana peluang kerja yang terhad dan itu sahaja rezki kerja yang ada untuk anda.
Senang cakap, kadang2 sesuatu yang terjadi tu adalah suratan. Ya,memang la kita ada hak untuk memilih apa yang kita suka.Tapi kalo pilihan yang kita ada itu sangat terhad atau mungkin juga kita tidak mempunyai pilihan lain.Bagaimana pula itu???
Apa yang boleh saya cakap, kita jangan sesekali mempersoal kan kenapa orang itu melakukan sesuatu even itu ada lah kesalahan melainkan kita betul2 tahu kenapa smua nya jadi begitu. Kalau lah smua orang mempunyai pilihan yang baik dalam hidup mereka, tentulah aman dunia ni kan.

Jangan mudah menunding jari ke arah orang lain kerana 1 jari kita menunding ke arah mereka, 4 jari lagi menunding smula ke arah kita.

from benta to papar

Aritu baru je gua post pasal Mr.K kena posting kan? Mr.K now dah slamat berposting kat PUSPEN Benta,Pahang. Jauh gak tu weh.dah la 3g pun tak available kat sana.So,ber SMS dang berkoling je lah we olss..

Tapi yang wat gua tensi skrang ni is Mr.K call gitau yang nama dia dah naik lak dalam KIV list untuk transfer kt PUSPEN Papar, Sabah. Demmmit!!! nape lah lepas satu, satu lak yg datang ni. Waaaaa!!! siyes gua rasa mcm terrible sgt2 la.kalo leh memang taknak la dia kena g sana.jauh tu weh...kalo jadi pape kat sini take times and money wooo nak balik semenanjung nih..

Napelah kalo keje gomen ni dorang suka trasfer staf mrata2 ye??hadoiiyai.. currently gua not in a good mood. its more to SERABUT mood now!! CHow!!

adat kapel kah?

Ni cite jumaat lepas la.gua baru rasa macam nak publish arini je.masa gua balik keje jumaat petang tu,macam biasa arr gua naik feri kan.pastu dok best2 layan feeling kena angin laut tu, gua dengar mcm ada kecoh2 je.gua usharr je la dari jauh.pastu gua dengar cam makin kecoh je.

Demmit!!pehal lak ni..ada kes samun atas feri ke? totally disturbing my emo2 feling la..muahahahaa


Pastu gua cont usharr lagi..malas la nak kepochi2 dekat2 kan..rupa-rupanya ada kapel gado teruk atas feri tu. hadoiiiii...apa motip dorang gado2 kat public nih??takde kemaluan ke sampai orang2 smua tengok nih?
gua malas nak amik port lelebih tapi dari apa yg gua dengar, dorang gado sebab si pakwe kantoi dengan awek dia. kantoi sebab si awek terjumpa sms pompuan lain dalam enset pakwe dia.

Adoyaiiii..takkan pasal sms je nak gado2 kt public camni.gua malas da nak amik port.lantak korang la nak gado pun.gua pun srabut dengan problem gua sendiri. Tapi ok la sebab korang tak end kan gado tu dgn aksi comolot klcc tu.muahahahhaa...

Tapi gua ada 1 persoalan kat sini. mestikah kapel2 ni nak jeles pastu gado depan public camtu?????

monkey (^_^)

Muahahha...gua nak kasi tabik la kat orang yang rajin mengEdit gambaq2 Encik Mon ini.. u olss memang rare la!!
Meh layan gambaq2 ni k..






















hihihihihihi..slamat pulang kerja smua...!!! (^_^)

jom cuti!!

Salam u olss...!! wah..mcm lama nye gua tak menghupdate belog ni kan. Ops...!! hampir gua terlupa lak. Gua nak ucap Selamat Menyambut Maal Hijrah to korang2 smua.Hope tak terlambat lagi la nak wish kan. Gua doa2 kan smoga tahun baru ni memberi lebih banyak rezeki, kesihatan yang lebih baik dan keberkatan kepada korang smua ye.. (^_^)

Masa cuti Awal Muharram that day, gua dengan famly gua tanpa di rancang telah memergi ke sebuah ladang anggur yang terletak dia Sik,Kedah. Tapi actual area tu gua tak perasan plak.Kalo tak salah gua dia dalam area Beris Jaya.Hurm...perjalanan nak ke sana agak jauh gak la.Kena masuk ikut kampung2 bagai.Tapi ok la..cuci2 mata tengok view kampung lak kan.

Gua sampai sana around pukul 2.30pm la..so,masa sampai tu orang memang agak ramai coz cuti skola kan.. Kawasan dia cantek..ada tasik smua.FOC je k..cuma kalo korang nak masuk kawasan dia tanam anggur tu je dikenakan bayaran RM3 sorang untuk 15minit. Ok la..sebab bukan leh dok lelama pun dalam tu sebab panas la.. Kat situ gak korang leh membeli anggur yg fresh2 tau.tapi gua tak beli pun..huhuhuhuh



haaa...ni gua close up pic anggur ni..huahuahuaa..

korang jangan mimpi la nak petik2 anggur dalam ni ye..dorang da letak notice lagi "SILA JANGAN PETIK ANGGUR DI DALAM KAWASAN INI".muahahaha...tapi gua ada gak petik se dua.geram weh tengok dok tejuntai baeekk nye atas pala.mana leh tahan..ngeeeee... :p

tu haa..tgk atas pala gua tu..banyak giler kan anggur dok tejuntai..geraaaammm nyee!!! tapi dalam ni dia just bukak 3 lane je kalo tak salah gua la untuk pelawat datang ronda2 dalam kawasan ni.

hihihihh...lagi dan lagi...psst2..gua nak gtau ni.masa gua curi petik anggur tu kan,gua sempat la ngap terus.tapi anggur tu masam arr..patut la dorang tak kasi orang petik2 ngap2,,muahaha..padan muka gua.tapi masa nak kuar tu gua da gtau adek jaga pintu tu cakap gua da rembat sebijik anggur dia.ngeee...kang kalo tak gtau sakit perut lak gua nanti.dosaaa tu makan benda curi..muahahhahaa.. (^_^)


ini plak kawasan tasik dia..abaikan je gambar mamat di sebelah gua tu..yg penting tgk betapa cantekk nya tasik kat blakang tu...siyes cantik dowh tasik ni.tapi taktau la ada boya ke tak.ngeee... (^_^)

ok la..gua da nak chow pi training ni..u olss kalo rajin2..google la dalam tenet try cari ladang anggur beris jaya k.mana nak tau kot2 ada jumpa ke kan..leh la g cuti2 nant..
Gua chow dulu..mmmmuahhhhh.. (^_^)

terima lah pic awek anggur..muahaha...sejak bila lak kan..anyway..enjoy....daaaaa u olss..