ley taa t2lis gune BM yg btul..!!!!

Haa..hambekkk..skali title entri gua dah keluar ayat2 shortform yg agak susah nak paham.. Ekceli, gua dah lama nak buat entri ni.Tapi slalu lupa je.Muahaha..biasalah, orang dah makin tua kan.Sori yee..

Gua dah lama perasan tak kira la dalam Facebook (FB) dlm YM, Twitter or dalam mana2 pun la kan, banyak adik2 yang suka guna kan perkataan2 yg di shortform sampai pening dok pikir apa la yang dia ni cakap ye..? Memang nak short2 ni tak salah.Cuma biarlah perkataan yang nak di pendek kan tu, orang ramai boleh  paham.Kannnn...?

Gua admit gua pun banyak gak gunakan ayat2 shorform ni dalam entri2 gua.Hadoii..ni kalau cikgu BM gua masa SPM baca gua buat2 shortform bagai.Harusss kena baling buku kat luar.hahahaha...Tapi gua rasa perkataan pendek gua tu stil boleh di paham orang lagi.Or if ada yang tak boleh nak paham, gua mintak maap sangat2 k.. Meh kita tengok contoh ayat2 yang menggunakan teknik shortform alaf baru ni.. :p

1. Aq ase aq da jth cnta ma kamooo..
    (ni gua rasa ok lagi la kot..gua leh paham.tu pun meraban gua nak tau AQ tu ape?hahaha...last2 adik gua  yang gtau AQ tu = AKU.Oo...gitu yee...)

2.Awk bt pe t2?
   ( Haaa...ni ape lak ni..??? rupa2 nya dia nak tanya " awak buat apa tu? ayat tu pun leh jadi "t2" ye..)

3. Aq wendu ma dia. s2 ary taa jupe ase s2 taon lamanyeeeeeee
  (Haaa..ni lagi la..part mula tu gua paham gak. Aku windu sama dia. s2 tu apa weh???? lepas tanya2 orang baru paham yg s2 tu = SATU...gila aaah..da macam fomula math ni..huhuhuh)

4. tao dye menci aq
  (masa bace ni gua igat kan dia ni nak gi TAO restoran makan2 Korea tu..Ahaxxx!! tapi  tao tu means TAU daa..budak ni cakap TAU DIA BENCI AKU.adoii la..DIA pun da jadi DYE..da macam dye rambut je weh..)

5. Skuwla ? Wow~ x saba nawk g skuwla dha .rendu ouh ame tmanTEMANs
  ( haaa..ni gua cilok dari FB awek adik angkat gua.Pergh..baru masuk 13 tahun da pandai awek2 ye..lagi gua pening nengok ape la yang budak ni cakap..)

So,conclusion nye...ayat2 singkat ni tak salah.Tapi biarlah ayat2 tu ada lagi patah2 melayu yang boleh di pahami oleh smua orang. Gua pun tak perfect gak.sebab tu gua pun banyak je pakai shortform2 ni.Tapi biarlah berpada2 k.. :)

2 comments:

pinkydablueberry said...

adik kema pon same je mcm ni..smpai juling2 nk baca..bnyk sgt guna huruf W Q Y & bla bla bla..

*blogwalking*

DyaMohd said...

haha..kan kema kan..adoii la..camner la BM dorang nak score bagus2 kalau camni kan..
Tengs coz sudi BW kat blog pinkrangers ni ye... (^_^)