kenapa blog tak ramai follower

Harini tetibe tergerak plak hati gua nak tulis entri pasal ni. Ekceli pagi tadi gua ada ber FB chat dgn encik Topan and dia ada mintak pendapat gua tentang 1 blog review yg dia nak usahakan. Gua memang support blog review dia ni coz its soooo different with blog review yg blogger lain buat. Topan - Blog Review Haa korang click link ni and nilai sendiri k.

At 1st, gua ada tanya dia why dia nak buat review ni coz kan da banyak blogger2 lain pun wat blog review gak. But jawapan yg gua dapat dari dia  agak lain and jujur. Dia cakap dia buat blog review ni bukan sebab nak cari traffic or wat, tapi dia nak tlg blog2 yg bagus tapi follower nye hampeh kedaung kurang. Maybe dengan cara dia kasitau blog mana yg dia suka baca, readers dia pun leh try sama pegi ke blog tu and nilai sendiri. Gua suka cara dia ni coz gua pun memang perasan ada certain2 blog yg entri dia memang bagus.Tapi bila tengok follower nya, aduh alahaiiii...

Kenapa blog yg bagus,entry yg  berkualiti tapi follower nya tak ramai??? Gua takde jawapan untuk soklan itu coz bagi gua orang tu nak follow blog kite ke tak,itu hak masing2. For me, blogging ni adalah 1 tempat untuk gua luah apa yg terpendam dalam hati gua and gua ikhlas menulis setiap entry tu. Gua tak menulis entry untuk mencari traffic or hits. Dan kalau korang tak percaya, even gua ada iklan nuffnang tu, gua tak pernah pun check account nuff gua.Hahahhaa.tah la..malas kot sebab gua lebih suka fokus kat entri gua sendiri. Kalo korang baca setiap entri gua dalam ni, gua rasa korang leh rasai kot perasaan gua ketika type entri tersebut. Asalnya blog gua ni adalah private blog.Baru je gua publish kan to public. Tu pun sebab nak share dgn kawan2 lama gua cite2 gua yg sengal ni.

Setiap blogger ada cara tersendiri bila depa menulis blog. Cuma kalo blogger yg terlalu obses untuk popular or obses nak earn income yg bnyk form nuff tu, gua tak leh nak cakap apa la.Tu hak masing2 gak.
To follower lak,jadi lah follower yg berhemah. Jangan jadi follower yg ikut2 orang. Tengok blog tu ramai follower, ko follow. Tengok blogger tu pemes amos,ensem,lawa ko follow.Sebalik nya baca setiap entri dia. If melekat di jiwa,tekan lah button click tu wokeh.

~~ Chow~~

3 comments:

Zaza said...

setuju sesgt2

DyaMohd said...

tengs zaza.. (^_^)

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

like it!!
oh adik taufan ku!!
hahahaa...
haru biru di fb dibuat topan tuh!!
tp dia baik hati kan..
suke dia!!


salam singgah dari mummy weiyda❤
keep it up blogging ya dear❤
(◕‿◕✿)

hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog