Hina ke keja tukang sapu jalan??

Dulu2 kan..masa kita kecik2, sure kita eksaited bila cikgu tanya " Lydia, kamu nak jadi apa bila besar nanti?" wah..siap wat list lagi apa gua nak jadi bila besar. Gua rasa korang2 smua pun sure camtu gak kan??  :)
Tapi dalam list panjang2 yg kita buat tu, gua rasa gua tak penah tengok lagi la member2 gua temasuk gua gak lah cakap "kami nak jadi tukang sapu sampah kt jalan cikgu.."

pic curi kat google nii..

Kira masa kecik2 tu kan kalo sapa2 yg malas nak blajar rajin2 mesti slalu dengar orang2 tua cakap,
" haa..hang malaih la nak blajaq na..sok besaq nak qeja apa kalo blajaq tak pandai??nak sapu sampah tepi jalan?nak angkat sampah kt rumah orang??? "  agak2..korang penah dengar tak ayat2 camni?
Bagi gua la kan, masa tu maybe makpak kita ni tak nampak apa akan jadi in future and maybe dorang pun tatau yang negara kita ni akan mengalami kadar pengangguran yang amat teruk. Mengikut statistik yang gua amik dari Laman Web Rasmi Jabatan Perangkaan, Kadar Pengangguran negara kita adalah 3.2% pada suku ketiga 2010. huhuhu..banyak tuuuu... So,since kita kecik,depa pulun nak kita ni belajar rajin2 and bila besar nanti kita dapat pekerjaan yg baik.Tapi tu masa kecik kita,bila kita besar,zaman dan dunia pun dah berubah. Segala yg kita cita2 dari kecik ada yg berjaya kita tunaikan dan ada yg tak.

Korang caye tak kalo gua cakap kerja sebagai tukang sapu sampah yg orang2 tua dok kata tu,sekarang ni dah jadi rebutan ramai??? Lagi2 if kerja tu under government. Kalo korang tak caye la kan, korang perhatikan staff majlis perbandaran yg tengah wat keje tu.nanti sure korang prasan yg most of staff2 ni muda2 lagi. Kat Penang ni da banyak gua tengok. Pastu kalo ada jawatan kosong,bukan je taraf keje tu sepenuh masa dgn kontrak je, now dah ada part time k. Tengok camne org berebut nak keje tu.

Bagi gua la kan, tak kira la keja apa pun yg korang wat, asal kan kerja tu halal,tak nyusahkan org lain dah cukup bersyukur la.Sebab rezki tu kan dari Allah. (^_^)

2 comments:

Abang Jonni said...

huhuhuhu..... setuju sgt2....
bersyukur ngan keje aku skrg....



tapi aku dari dulu teringin nak jadi penyanyi....





ahaks....

DyaMohd said...

ye2..gua pun besyukur gak dgn keje gua skrg ni.hihihi..
eeh..sama la kita abg jonni weh.jom2 join AF9.ahahaha..mgkin ini peluang terakhir anda!!!hiihihi