perlu ke buat loan sebab nak kahwin??

Salam olsss..dah lunch ke belum u olss smua? Kalau belum pi la cepat k.sat abeh plak lauk pauk kat kedai tu.Hehehehe... Arini CR tergerak hati nak wat entri pasal loan2 untuk kawen ni. Bukan sebab CR nak wat loan untuk kawen ye,calon nye pun takde mana la mai nak wat loan bagai lak kan..Hahahaha.. Sori mori sebab entry ni agak panjang.If penat nak baca,abaikan je la entry ni k.. makasih!!! :)

Ok,lately CR prasan banyak sangat pasangan yg nak kawen ni dok wat loan sebab nak tampung perbelanjaan perkahwinan depa. Fine!! CR tak kata u olss wat loan ni salah k.Terpulang lah pada masing2 sebab u olss yg nak memerah apa yg ada untuk bayaq tiap2 bulan kan.. Tapi yang CR nak tanya ni,
PERLU ke wat loan tu????
 Haaa..jangan ada yg amuk lak CR dok tanya camni.Mesti u olss kata "eekleh minah ni.dia tak kawen mana dia tau org cukup duit ke dak nak kawen.kalo duit banyak takkan orang nak wat loan????" haaa...tu diaaa..betoi dak tu jawapan yang u olss smua akan bagi if orang tanya why u olss wat loan untuk kawen mengawen ni..


Sekali lagi CR nak cakap yang CR tak kata wat loan tu salah. Cuma bagi CR, loan ni hanya memudah kan u olss untuk short term je.Means masa u olss berbelanja untuk kawen ni. Tapi long term nya, haaa..sendiri pikiaq la kan. Bayangkan kalau u olss buat loan sampai 20k,pastu tiap2 bulan nak kena bayaq busuk2 pun RM250 sebulan [ni CR andaikan je ye..loan bergantung kepada bank mana u olss amik and loan mana either gov loan or personal loan].
Mula2 berumah tangga kan kena guna banyak duit. Nak sewa rumah lagi,barang2 rumah lagi dan macam2 lagi la yg u ols laki bini ni nak kena setel dan bayaq. Sebelum kawen pun u olss cukup2 makan je dok bayaq macam2, ni pi tambah pulak dengan utang nak bayaq loan tu.




Tu masa mula2 kawen, then bila dah ada anak pulak. Belanja dah makin bertambah. Mula la nak stress laki bini duit tak cukup. Haa..masa tu baru la mula rasa bebanan nak bayaq duit loan tu kat bank. Memang banyak orang cakap, bila kita kawen, Insyaallah rezeki kita akan bertambah. Tapi kalo dah semangnya bebanan utang kita ni macam KLCC, mau nya tak stress.

Sebab tu CR tak berapa suggest kawan2 or sapa2 yang CR kenal nak wat loan sebab nak kawen. Kalau betoi u olss ni bertanggungjawab, supposed u olss kena work hard and think smart how u olss nak gain money and save it for wedding. Bukan dengan jalan singkat pi wat loan smua tu. Tapi kalo u olss dah takdak choice lain what to do kan..Pi la wat,takdak sapa yang halang pasai  u olss yang nak bayaq. :)

CR penah kenai dengan sorang mamat ni. Dia keja kat private sector la. Umoq agak manyak tapi still single.CR penah tanya dia apa yang dia nak tapi tak dapat lagi. Nak tau dia jawab apa???

   
"saya nak dapat kerja gomen.pastu leh BUAT LOAN nak kawen....!!!!!! "



Shit!!!!)(*(&(^*^+_)....  masa dia jawab ni, siyes CR nampak muka dia ni macam memintak penampaq semilanplohsemilan harkat je... CR tak mau komen banyak dengan jawapan dia tu then CR senyum ja. Abes tu kalo tak dapat kerja gomen, tak leh wat loan gomen, tak leh kawen la???? aduyai....otak2 kempas betul la mamat ni..

So, to geng2 semua wat loan untuk kawen ni ada baik dan buruk nya. Tapi mostly yg CR dok tengok depan mata ni memang banyak buruk dari elok la. Apa2 pun tepuk dada tanya lah selera ya. Susah senang pun u olss yang nak tanggung kan.. But selagi ada cara lain, tak perlu la kot loan2 ni smua.. Usaha la ye...!!! Caiyok!!

:: pic ehsan kasihan encit google ::

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

4 comments:

Ku Azhar said...

Aiyookk..tukar header ka?? hehehe same aa..tkar header gak :D

jemput join GA ku ye :D

CikRangers (CR) said...

aah,tukar sudaa..try2 wat sendiri..hihih..okies..japg CR ushar GA ku ye..

GoJeS said...

dari penglmn sndr...better menabung siap2...br la leh wat preparation kawin dgn syok dan lps kawin xyh pening pale nk ngadap hutang riban2...enjoy the marriage life~

neway...salam kenal;)

CikRangers (CR) said...

aah..kalo utang2 ni mesti pening kepala nanti..

salam kenal gak... (^_^)