kenapa bus stop takde lampu ye???

Salam olss.. apa khabar smua reader2 CR?? Hope sihat2 belaka ye hendak nya. Haaa..ni CR ada menda nak tanya ni. Kenapa bus stop kat Malaysia ni takde lampu eh? U olss perasan tak menda nih?? Ekceli CR dah lama tepikior pasal ni tau.Cuma tak terluah je..ewaaahhh...




Dari masa dok kat town area dulu sampai la skarang ni dah pindah area kampung. Sama je CR nampak menda nih. Apa,mahal sangat eh bajet nak letak 1 lampu kalimantang kat bus stop tu?? Kalau pun ada bus stop yang ada lampu nih,CR rasa jumlah nya tak banyak la.

CR bukan apa, bus stop ni kan antara tempat2 terpenting gak kat manusia. Bukan setakat yang nak naik bas je, malahan untuk penunggang motosikal numpang berteduh bile ari ujan. If siang ari should be ok la.Tapi kalau Subuh ari or malam ari nye camne? Smalam masa CR balik dari makan2,lalu la kat satu bus stop nih. Pastu nampak 1 makcik tengah tunggu bas. Dah la masa tu dah around pukul 9mlm. Kat situ just ada lampu jalan je. Tu pun nampak makcik tu samar2.

Cer banyangkan kalau ada yang datang ragut or samun makcik tu. Agak2 ada yang perasan tak dengan keadaan yang malap camtu??

Pastu CR perasan gak, bus stop ni gak selalu jadi tempat akak2 keja kilang dan adik2 skolah tunggu bas or van masing2 datang amik time Subuh. Macam akak2 kilang sometimes before Subuh dah keluar tunggu bas dorang tau.[eh..CR tau la sebab CR penah test keja kilang gak dulu..muahahahah]
Kalau la datang orang yang niat jahat nak culik ke,rogol ke,apa ke..agak2 orang ramai leh perasan tak?? Kaum pompuan dok kena cabul dalam public transport pun orang tak perasan,ni kan pulak yang dok tunggu bas dalam samar tu..



CR harap sangat one day semua bus stop kat Malaysia ni dilengkapi dengan 1 lampu agar dapat mencegah perkara2 tak elok dari berlaku. Bukan kah mencegah itu lebih baik kan... 

gambar sumbangan ihsan Encit Google

~~ C.H.O.W ~~
CikRangers(CR)

5 comments:

KimiCnoL said...

yep..setuju..baru la rase selamat skit ;))

perempuan suka lelaki tak suka??

CikRangers (CR) said...

hehehhe..kannn... :)

Akulah Pak Lan said...

Bijak idea kau..propose kat kerajaan malaysia tgk..good idea ni

CikRangers (CR) said...

tu la..bkn takat safety for woman je PakLan..tp for all.pjg2 kan lah idea ni k..hope 1 day smua bus stop kat Mesia ni cerah la..

Messy Girl said...

npe bus stp tade lampu ? ngok tol..huhuhu